Вкусно с хумус

Хумус е популярен хранителен продукт по цял свят и много страни от Израел и Турция до Гърция и Кипър го смятат за свое национално ястие. Невъобразимата паста от нахут, подправена с тахан, не само е отлична гарнитура, но е и една засищаща и полезна закуска: дори Хипократ отбелязвал високото съдържание на фосфор и триптофан, които подобряват работата на мозъка и сърдечно-съдовата система. Независимо от общата базова рецептура на това ястие, шеф-готвачите и домакините успяват да му придадат нещо от себе си. Ние Ви предлагаме най-добрите рецепти за готвене с хумус.

Хумус с хлебен чипс

Съставки:

  • Рецепта за хумус с хлебен чипсНахут – 500 гр.
  • Вода – 1 л.
  • Лук – 60 гр.
  • Чесън – 20 гр.
  • Лют червен пипер – 6 гр. (1/2 средно-голяма чушка)
  • Зехтин – 40 мл. (2 с. л.)
  • Тахан – 70 гр.
  • Сметана 30% – 100 гр.
  • Лимонена кора – 2-3 гр. (от 1 лимон)
  • Сладък картоф – 200 гр.
  • Кимион и кориандър на вкус
  • Червен пипер за украса

Приготвяне:

  1. От предната вечер накиснете нахута в 1 л. студена вода и го оставете през нощта.
  2. Нарежете зеленчуците и чесъна. Измийте нахута. Сложете го заедно със зеленчуците и чесъна в тенджера, напълнете я с вода и варете до готовност, докато нахутът не омекне. Охладете и разбийте в блендер до еднородна смес.
  3. Добавете зехтина, тахана, сметаната, лимонената кора и лимонов сок на вкус. Подправете с подправките.
  4. Неизчистените картофи запечете във фурна на 160 градуса около 30 минути. Охладете ги и ги разбийте в блендера, заедно с хумуса. Смесете всичко добре.
  5. Нарежете хляб на тънко, овкусете с подправки по Ваш вкус и изпечете във фурната.
  6. Сервирайте на масата в дълбоки чинии, украсени с кедрови ядки, червен пипер и зехтин.

Хумус с тост на грил

Съставки:

  • Рецепта за хумус с тост на грилЧесън – 30 гр.
  • Сусамово масло – 50 гр.
  • Кимион – 2 гр.
  • Нахут – 500 гр.
  • Сол – 3 гр.
  • Зехтин – 50 гр.
  • Лимонов сок – 20 гр.
  • Млян кориандър – 2 гр.
  • Пълнозърнест хляб

Приготвяне:

  • Варете нахута, докато омекне напълно, след което смесете всички други съставки и ги разбийте в блендер до еднородна консистенция. След това минете тази смес през ситото.
  • Готовият хумус изсипете в чиния.
  • Печете филийките пълнозърнест хляб на грил до хрупкава коричка. Украсете ястието със зехтин, готовия хляб и по-рано сварения нахут.

Хумус от леща

Съставки:

  • Рецепта за хумус от лещаЗехтин – 90 гр.
  • Сол – 40 гр.
  • Черен пипер на зърна – 20 гр.
  • Тахан – 130 гр.
  • Фреш от лимон – 60 гр.
  • Чесън – 70 гр.
  • Леща – 200 гр.

За тахана:

  • Зехтин - 100 мг.
  • Бял сусам – 20 гр.

Приготвяне:

  1. За тахана разбийте с блендер сусама със зехтина. Трябва да се получи нещо като пюре.
  2. Сварете лещата до готовност, изцедете я, добавете останалите съставки и разбийте с блендера на паста.
  3. Сервирайте с изпечени на грил хрупкави крутони и половин лимон.

Хлебчета "Балон екмек“ с хумус

Съставки:

  • Хлебчета балон екмек с хумусВарен нахут – 500 гр.
  • Лимонов сок – 10-15 гр.
  • Сусамово пюре – 15-20 гр.
  • Сол и пипер на вкус
  • Брашно – 1 кг.
  • Вода 600 гр.
  • Сол 20 гр.
  • Яйца – 2 бр.
  • Мая – 5 гр.

Приготвяне:

  1. Накиснете за през нощта нахута, след това го сварете в подсолена вода.
  2. Сложете всички съставки в блендер и ги разбийте до еднородна маса, украсете отгоре с мариновани краставици, ситно нарязани доматчета, хлебни трохи.
  3. Омесете тестото, оставете го 20-30 минути на топло.
  4. Оформете тестени топки, след което разточете всяка топка във формата на кръг, намажете ги с яйце, посипете със сусам, изпечете във фурната до румена коричка.

Каре от агнешко с хумус и зеленчуци

Съставки:

  • Рецепта за агнешко каре с хумус и зеленчуциАгнешко каре – 800 гр.
  • Лук – 100 гр.
  • Домати – 100 гр.
  • Гъби – 100 гр.
  • Натурално кисело мляко – 500 гр.
  • Захарен сироп на вкус
  • Шафран – 5 гр.
  • Лимонов сок – на вкус
  • Нахут – 200 гр.
  • Тахан – 2 с. л.
  • Лимонов сок – 80 мл.
  • Зехтин – 200 мл.

Приготвяне:

  1. Подгответе и изпечете агнешкото каре на грил и от двете страни.
  2. Накиснете нахута за няколко часа в много вода с чаена лъжичка сода. Измийте го добре и го сварете.
  3. Свареният нахут премийте с гореща вода и го изсипете в блендера. Залейте го с гореща вода, но не много. Добавете тахана, подправките, лимоновия сок. Добавете зехтина и разбийте. По консистенция хумусът трябва да прилича на обезмаслена сметана. Ако излезе по-гъст, добавете малко вода и разбийте.
  4. В топла вода накиснете шафрана, докато водата се оцвети. Изцедете, оставете да изстине и смесете с киселото мляко, захарния сироп и лимоновия сок.
  5. Нарежете зеленчуците по Ваш вкус, бланширайте ги и ги грилосайте. Осолете, посолете с пипер на вкус.