27 авг
Вкусно с хумус
Хумус е популярен хранителен продукт по цял свят и много страни от Израел и Турция до Гърция и Кипър го смятат за свое национално ястие. Невъобразимата паста от нахут, подправена с тахан, не само е отлична гарнитура, но е и една засищаща и полезна закуска: дори Хипократ отбелязвал високото съдържание на фосфор и триптофан, които подобряват работата на мозъка и сърдечно-съдовата система. Независимо от общата базова рецептура на това ястие, шеф-готвачите и домакините успяват да му придадат нещо от себе си. Ние Ви предлагаме най-добрите рецепти за готвене с хумус.
Хумус с хлебен чипс
Съставки:
- Нахут – 500 гр.
- Вода – 1 л.
- Лук – 60 гр.
- Чесън – 20 гр.
- Лют червен пипер – 6 гр. (1/2 средно-голяма чушка)
- Зехтин – 40 мл. (2 с. л.)
- Тахан – 70 гр.
- Сметана 30% – 100 гр.
- Лимонена кора – 2-3 гр. (от 1 лимон)
- Сладък картоф – 200 гр.
- Кимион и кориандър на вкус
- Червен пипер за украса
Приготвяне:
- От предната вечер накиснете нахута в 1 л. студена вода и го оставете през нощта.
- Нарежете зеленчуците и чесъна. Измийте нахута. Сложете го заедно със зеленчуците и чесъна в тенджера, напълнете я с вода и варете до готовност, докато нахутът не омекне. Охладете и разбийте в блендер до еднородна смес.
- Добавете зехтина, тахана, сметаната, лимонената кора и лимонов сок на вкус. Подправете с подправките.
- Неизчистените картофи запечете във фурна на 160 градуса около 30 минути. Охладете ги и ги разбийте в блендера, заедно с хумуса. Смесете всичко добре.
- Нарежете хляб на тънко, овкусете с подправки по Ваш вкус и изпечете във фурната.
- Сервирайте на масата в дълбоки чинии, украсени с кедрови ядки, червен пипер и зехтин.
Хумус с тост на грил
Съставки:
- Чесън – 30 гр.
- Сусамово масло – 50 гр.
- Кимион – 2 гр.
- Нахут – 500 гр.
- Сол – 3 гр.
- Зехтин – 50 гр.
- Лимонов сок – 20 гр.
- Млян кориандър – 2 гр.
- Пълнозърнест хляб
Приготвяне:
- Варете нахута, докато омекне напълно, след което смесете всички други съставки и ги разбийте в блендер до еднородна консистенция. След това минете тази смес през ситото.
- Готовият хумус изсипете в чиния.
- Печете филийките пълнозърнест хляб на грил до хрупкава коричка. Украсете ястието със зехтин, готовия хляб и по-рано сварения нахут.
Хумус от леща
Съставки:
- Зехтин – 90 гр.
- Сол – 40 гр.
- Черен пипер на зърна – 20 гр.
- Тахан – 130 гр.
- Фреш от лимон – 60 гр.
- Чесън – 70 гр.
- Леща – 200 гр.
За тахана:
- Зехтин - 100 мг.
- Бял сусам – 20 гр.
Приготвяне:
- За тахана разбийте с блендер сусама със зехтина. Трябва да се получи нещо като пюре.
- Сварете лещата до готовност, изцедете я, добавете останалите съставки и разбийте с блендера на паста.
- Сервирайте с изпечени на грил хрупкави крутони и половин лимон.
Хлебчета "Балон екмек“ с хумус
Съставки:
- Варен нахут – 500 гр.
- Лимонов сок – 10-15 гр.
- Сусамово пюре – 15-20 гр.
- Сол и пипер на вкус
- Брашно – 1 кг.
- Вода 600 гр.
- Сол 20 гр.
- Яйца – 2 бр.
- Мая – 5 гр.
Приготвяне:
- Накиснете за през нощта нахута, след това го сварете в подсолена вода.
- Сложете всички съставки в блендер и ги разбийте до еднородна маса, украсете отгоре с мариновани краставици, ситно нарязани доматчета, хлебни трохи.
- Омесете тестото, оставете го 20-30 минути на топло.
- Оформете тестени топки, след което разточете всяка топка във формата на кръг, намажете ги с яйце, посипете със сусам, изпечете във фурната до румена коричка.
Каре от агнешко с хумус и зеленчуци
Съставки:
- Агнешко каре – 800 гр.
- Лук – 100 гр.
- Домати – 100 гр.
- Гъби – 100 гр.
- Натурално кисело мляко – 500 гр.
- Захарен сироп на вкус
- Шафран – 5 гр.
- Лимонов сок – на вкус
- Нахут – 200 гр.
- Тахан – 2 с. л.
- Лимонов сок – 80 мл.
- Зехтин – 200 мл.
Приготвяне:
- Подгответе и изпечете агнешкото каре на грил и от двете страни.
- Накиснете нахута за няколко часа в много вода с чаена лъжичка сода. Измийте го добре и го сварете.
- Свареният нахут премийте с гореща вода и го изсипете в блендера. Залейте го с гореща вода, но не много. Добавете тахана, подправките, лимоновия сок. Добавете зехтина и разбийте. По консистенция хумусът трябва да прилича на обезмаслена сметана. Ако излезе по-гъст, добавете малко вода и разбийте.
- В топла вода накиснете шафрана, докато водата се оцвети. Изцедете, оставете да изстине и смесете с киселото мляко, захарния сироп и лимоновия сок.
- Нарежете зеленчуците по Ваш вкус, бланширайте ги и ги грилосайте. Осолете, посолете с пипер на вкус.