Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ки гонг – упражнения за тялото и ума

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване | Все още няма коментари. | 5117 прегледа на този пост

Съдържание на Ки гонг – упражнения за тялото и ума


Ки гонг е система от упражнения, която се сочи за китайския аналог на индийската йога. Системата се е практикувала в Китай отреди 2000 години. Тя е един от даровете на Изтока, които бързо се разпространяват и добиват популярност и на Запад – наред с медитация, акупунктура, йога, Аюверда. Какво трябва да знаем за ки гонг и какви са ползите от практикуването му?

Какво представлява ки гонг?

Системата от упражнения обединява в себе си различни бавни и плавни движения, концентрация и дишане. Ки гонг има редица холистични последователи, които обясняват за неговите ползи: намаляване на стреса, типичен за забързания съвременен начин на живот, повишаване и подобряване на двигателната култура, облекчаване на болките в ставите и мускулите.Ки гонг е система от контролирани движения.

Подобно на йога това е система, която работи едновременно и за тялото, и за ума. Като по този начин се различава от традиционните спортове. Упражненията развиват тялото, мускулите му и раздвижват ставите му, но в същото време работят активно за подобряване на така нареченото ментално или психическо състояние: способността за концентрация и за дишане. Учени потвърждават, че редовното практикуване на ки гонг подобрява енергийните нива, вътрешния мир, силата на волята, бори се с проблемите със съня и нервите и дава повече жизненост.

Ки гонг има различни разновидности – в това число тай чи и кунг фу. Докато тай чи е по-бавния и уравновесен вариант на ки гонг, който може да се изпълнява и от по-възрастни или по-обездвижени хора, кунг фу е вариацията за напреднали, която е и по-динамична. Основните принципи при ки гонг и неговите течения е, че движенията трябва да са плавни и премерени, тялото да се контролира. Всяко движение се извършва при определено дишане. Концентрацията е изцяло върху упражнението.

5 ползи от практикуването на ки гонг:

Здраве за сърдечно-съдовата система

В китайската култура се счита, че ки гонг подобрява вътрешната енергия Чи. Редовните практиканти се чувстват приятно загрети, отпочинали, по-гъвкави и по-енергични след практиката. На Запад това явление се обяснява с това, че упражненията подобряват кръвообращението и лимфния дренаж.

Ки гонг предлага от нискоинтензивни и много плавни движения до типични за аеробните тренировки – силнозагряващи и интензивни упражнения. И двата начина на трениране са от голяма полза за сърцето, намаляване на кръвното, подобряване на кръвообращението, намаляване на стреса, намаляване на нивата на „лошия” холестерол.  

Намалява риска от мускулни и ставни травми

Системата може да се практикува от хора дори в напреднала възраст и именно при тях се наблюдава ефектът на засилено ставно здраве и повече мускулна сила. Възрастните се чувстват по-стабилни и уверени в движенията си, като рискът от падане и травмиране значително намалява.

Системата работи не само при възрастни, но и при хора от всяка възраст. Препоръчва се при сериозни натоварвания с тежести или аеробни тренировки за релаксация и отпускане на мускулите.

Бори се със стреса

ки гонг се бори с проблемите със ставите и мускулите. Редовните практиканти наблюдават по-добра способност за справяне с ежедневния стрес, повече концентрация, по-малка склонност към депресия или лоши мисли, по-добра способност за релаксация. Затова и ки гонг се препоръчва на хора с обтегнати нерви, неспособни за концентрация, за учене на нови неща, и такива с проблеми със съня. Стресът е една от най-честите причини за проблеми с храносмилателната система, затова и ки гонг е наистина полезна система, когато имаме такива.

По-силен имунитет

Ки гонг е система, която подобрява имунния отговор и по този начин дори се бори с рака. Препоръчва се на хора, които страдат от чести заболявания, инфекции и настинки. Като цяло системата дава по-добро качество на живот на своите практиканти, като намалява нивата на опасния хормон кортизол.

Бори се с хроничната болка

Хроничните проблеми със ставите са един от най-честите проблеми при хора, водещи заседнал начин на живот. За разлика от всички останали спортове ки гонг (както и йога) облекчават напрежението в ставите, правят ги по-подвижни и с това по-здрави. Това прави упражненията идеални дори за хора, които са претърпели травми, спортни контузии или имат сериозни здравословни проблеми. Системата от упражнения предотвратява остеопороза, артрит и други заболявания на костната система при редовно практикуване.

Ки гонг – упражнения за тялото и ума Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™