През последните години редица проучвания доказват, че начинът на живот по Средиземноморието е изключително здравословен. А кухнята там е едновременно една от най-вкусните и в същото време една от най-здравословните. В Средиземноморските страни хората се разболяват по-малко от сърдечно-съдови заболявания, страдат по-малко от наднормено тегло и депресия и по-рядко се разболяват от деменция.
Истината е, че традиционно кухнята в тези региони е изключително здравословна и по-скоро може да се говори за начин на хранене, отколкото за диета. Защото всъщност тази кухня може да бъде начин на живот, без да ни кара да гладуваме, без да ни кара да се лишаваме, без да ни кара да се храним с нещо, което не ни харесва. Защото пак традиционно хората от тези страни са истински любители на храната и нещо повече – основно правило е да се храним с хора, които ни карат да се чувстваме добре и да се усмихваме. В режима се включват основно храните:
Основата на Средиземноморската кухня са сезонните плодове и зеленчуци, които се миксират заедно в салати с по-екзотичен вкус. Например към микс от зелени салати (айсберг, рукола, бейби спанак) да добавим парчета мандарина или ананас. Получаваме уникален различен вкус, много витамини и малко калории.
Всички салати се овкусяват с висококачествен зехтин Екстра върджин, който е друг ключов момент от Средиземноморската кухня. Не само зехтинът, но и маслините са високо ценени. Маслини могат да се похапват няколко пъти на ден, което ги прави много добри за внезапно прегладняване – 5 маслини следобед овладяват досадното чувство на свиреп глад. Същото може да направи и 1/8 авокадо, което също съдържа здравословни мазнини.
Семената, ядките, бобовите храни са отличен източник на фибри и протеини, а семената и ядките също така ни доставят здравословни мазнини и антиоксиданти. Хумусът и супата леща са често срещани в Средиземноморската кухня, като обикновено се сервират поне 2 пъти седмично. Ядките и семената в малки порции се консумират ежедневно, като могат да се добавят и към салати.
Основните животински мазнини, които се консумират в диетата, идват от риба и яйца. Рибата се консумира 2-3 пъти седмично. Яйцата традиционно се приготвят като фритата – италианска форма на омлет, към който се добавят месо, зеленчуци, сирена, дори паста. Постно месо и пуйка също се консумират, но по-рядко.
Млечните продукти присъстват в диетата, но под формата на йогурт, кефир, рикота. Йогуртът не е нищо по-различно от по-гъсто кисело мляко, към което могат да се добавят различни плодове – най-вече горски. Кефирът наподобява киселото мляко, но се произвежда традиционно от гъбата кефир, а в някои промишлени условия от хмел и ферментирали млечнокисели бактерии. Рикота е вид италианско сирене, което добре се комбинира със зеленчуци. Порциите млечни продукти на ден могат да са до 3 в комбинация с плодове и зеленчуци.
Тъй като италианската кухня основно се базира на тестото в пастата и пиците, не можем да не заменим бялото брашно с по-здравословното пълнозърнесто. Вече се намират спагети от киноа и всякакви видове пълнозърнесто брашно, така че не е трудно да ги включим в менюто си.
Розмарин, босилек, мащерка, риган, черен пипер са ежедневно използвани в Средиземноморската кухня. Те са чудесен източник на антиоксиданти и противовъзпалителни съставки.
Типично за тези страни е да се пие малко еспресо след хранене, за да се ускори усвояването на храната. В Северна Африка по същата причина се пие зелен чай в комбинация с мента. Но минералната вода може да помогне също.
Храненето според сезоните е заложено в човешкия организъм още от древността. Ако се храним според това, което се предлага в съответния сезон, от една страна улесняваме организма си, от друга – разширяваме кръга от витамини и минерали, които ще приемаме целогодишно, тъй като няма да се ограничаваме с едни и същи продукти.
Типично за Средиземноморските страни са големите маси, шумните забавления и широкият кръг от познати. Този тип хранене влияе и върху храносмилането и намалява стреса.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: