Метаболизмът е химичен процес, който непрекъснато протича в тялото за поддържане на нормалната функция на органите, възстановяване на клетките и смилане на храната. Нашето тяло се нуждае от енергия, за да извърши всички тези метаболитни процеси, оттук и концепцията за основната скорост на метаболизма. Това е количеството калории, което тялото ни използва само за поддържане на обичайните жизнени функции. Според експертите има няколко начина за преместване на енергийния баланс към разход на енергия (което означава отслабване и сбогуване с омразните излишни килограми, натрупани за изолация) и ускоряване на метаболизма.

Всички имаме различен метаболизъм. Ето защо един човек може да погълне бургер след бургер и да не добави нито грам, а друг може да се задави с маруля и ще се наложи да преброи внимателно калориите, за да не наддаде на тегло.

Оказва се, че скоростта на метаболизма зависи от количеството мускулна и мастна тъкан в тялото, възрастта и генетиката (въпреки че изследователите не знаят защо скоростта на метаболизма може да се различава при членовете на едно и също семейство).

Полът също има значение, защото жените, без значение възрастта, изгарят по-малко калории от мъжете. Освен това хормоните и менструалният цикъл имат значение: някои жени с по-висок метаболизъм през втората половина на цикъла (лутеална фаза) увеличават метаболизма си в покой с 10%.

Как да засилите метаболизма си естествено?

Метаболизмът е ключова част от здравето и красотата. Ако е по-бавен, може да започне сериозно нарушаване на процесите в тялото, наддаване на тегло, влошаване на благосъстоянието и т.н. Въпреки това е напълно възможно да се ускори метаболизма, без да се прибягва до медицинска намеса (ако не говорим за сериозни хормонални нарушения).

Как работи нашето тяло?

Тялото, преработвайки храната, разгражда сложните съединения до прости и след това "премахва“ излишъка. От избраните прости вещества отново се изграждат сложни и от тях се образуват енергия, нови клетки и тъкани. Ако метаболизмът е бавен, повечето от веществата нямат време да се превърнат в енергия и се изпращат в "енергийното депо“ на тялото - мастните депа.

Какво влияе върху метаболизма?

  • хранителна стойност и качество на продуктите;
  • физическа дейност;
  • околна среда (екология);
  • възраст;
  • теглото;
  • психо-емоционално състояние;
  • ендокринно здраве.

Възможни признаци на нарушен метаболизъм:

Тези симптоми са доста общи и могат да се наблюдават с редица други нарушения в организма. За по-ясна диагноза може да са необходими определени медицински тестове.

Как да ускорите метаболизма си "у дома“?

Тези прости съвети ще послужат като превенция и самокорекция и ще помогнат за установяване на енергиен обмен:

  • Не преяждайте, особено през нощта.
  • Ограничете бързите въглехидрати, в най-идеалния вариант можете да ги замените с бавни. Включете фибри в диетата.
  • Пиите много вода.
  • Обърнете внимание на физическата активност, прекарвайте повече време на открито.
  • Научете се да се справяте със стреса.
  • Премахнете алкохола и пушенето.
  • Яжте балансирана и здравословна храна: поддържайте разнообразна диета, давайте предпочитание на естествените и здравословни закуски и избирайте висококачествени органични продукти.
  • Не прибягвайте до строги диети.
  • Следете моделите на съня си.

Продукти, които подобряват метаболизма

Важно е не само как да се храним, но и с какво. Някои продукти могат да решат проблеми, които нарушават нормалния метаболитен процес. Нека разгледаме къде можете да получите елементите, необходими за ефективен метаболизъм. Разгледайте следния списък с храни, от които могат да се приемат съответно:

Протеин

  • яйца (особено твърдо сварени);
  • месо (говеждо и постно свинско месо);
  • птица;
  • черен дроб;
  • риба;
  • бобови растения;
  • ядки;
  • сирена.

Здравословни въглехидрати

Витамин D

Желязо

  • карантии (черен дроб, бъбреци, черен дроб);
  • морски водорасли;
  • месо (говеждо);
  • ядки;
  • какао;
  • сусам;
  • дюля;
  • гъба смърч;
  • пшенични трици.

Калций

Какви храни е най-добре да изключите?

Ако има храни, които ускоряват метаболизма, има и такива, които го забавят. Тези, които искат да нормализират процеса, е по-добре да спрат да използват:

  • прости въглехидрати - намира се в картофи, банани, пъпеши, царевица, брашно, сладкиши;
  • транс -мазнини - присъстват в полуфабрикати, колбаси, майонеза, консервирани храни;
  • изкуствени подсладители;
  • алкохолни напитки.

Най-противоречивите храни са суровите зеленчуци. От една страна, те са богати на микроелементи, важни за насищането на клетките. От друга страна, те са в състояние да инхибират метаболитните процеси поради растителните влакна, които съдържат.