Благодарение на достъпността, лесното приготвяне, хранителните стойности и добрата съчетаемост с други ястия, оризът е станал една от най-популярните култури в цял свят.
На Земята съществуват много сортове ориз. Но съвсем не е задължително да ги знаем всичките. Достатъчно е да знаем кой сорт подхожда за замисленото от нас ястие. Затова е важно да различаваме тази култура по цвят и размер на зърната. Цветът на ориза зависи от начина му на приготвяне. Основно той може да бъде кафяв (червен), бял и златист.
Това е пълнозърнест ориз, запазил питателната си обвивка. Този ориз е малко по-полезен от белия, в обвивката на зърната се съдържат много хранителни вещества. Обвивката съдържа витамини от групата B, минерали, влакна и фолиева киселина, а също и фосфор, цинк, мед и йод. Независимо че червеният ориз се вари повече време (около 30 минути) и е по-твърд, може да се използва за правенето на обичайните ястия, които се готвят и с белия ориз. На изток червеният ориз е задължителен в хранителния режим на децата и старите хора.
Той е по-обработен. Чрез шлифоване се отделя хранителната му обвивката. Затова в него се съдържат много по-малко полезни елементи, отколкото в кафявия ориз. Въпреки това този сорт ориз е най-честият гост на масата ни. Това е най-евтиният и разпространен вид във всички страни.
При варенето му той става бял, не се слепва и запазва вкуса си при многократно подгряване на ястието. Този сорт ориз се получава при обработването му с пара по специален способ. Това позволява да се запазят на 80% витамините и минералите, съдържащи се в обвивката му. Освен това тази обработка заздравява зърното и го прави по-малко чупливо.
По размер на оризовите зърна тази култура се дели на дългозърнест, среднозърнест и кръгъл ориз.
Оризът е много популярен на Изток. И това е наистина мъдър избор. Ползата му е неоспорима, той е източник на белтъчини (6,4 гр на 100 гр ориз), въглехидрати (72,5 гр) и минерали (калий – 70 мг, калций – 90 мг, магнезий – 38 мг, фосфор – 104 мг). При това той съдържа много малко мазнини (0,9 гр). Затова той способства балансираното и здравословно хранене.
Регулярната употреба на ориз намалява рисковете от възникване на много хронични болести, включително и захарен диабет тип II, сърдечно-съдови разстройства и затлъстяване. До голяма степен това се обяснява с високото съдържание в ориза на калий, който неутрализира негативното въздействие на солите върху организма ни.
В медицината оризът се използва отдавна за лечение на храносмилателни нарушения. Той не възбужда стомашното секретиране и така защитава стомашно-чревния тракт от раздразнение. Още повече че според учените, употребата на оризовите зърна може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво.
Оризът също подпомага пречистването на организма от вредни елементи, като му осигурява ефикасното им извеждане от тялото, което съвсем не е маловажно за оздравяването ни. Богат е на сложни въглехидрати и важни антиоксиданти. Това помага да се поддържа мускулният тонус и да се осигури дълготраен приток на енергия в тъканите на организма.
Преди да сготвим ориза, е добре да го измием. Трябва да го мием в няколко води, добре да протъркаме зърната между дланите си, за да премахнем излишното нишесте. Това ще ни позволи да избегнем излишното слепване. Оризът ще бъде бял и няма да се превари, ако добавим във водата няколко капки лимонов сок или лимонена киселина.
Ако искате Вашата каша да не се получи лепкава маса, към края на варенето може да добавите малко слънчогледово масло или зехтин. Полезно е да накиснете ориза за 1-2 часа преди варене, така той ще стане по крехък.
Варили сте оризова каша, а се е получила лепкава, неприятна на вид маса? Не е кой знае какво. С малко фантазия и нескопосаното второ блюдо се превръща във възхитителен десерт. Охладете кашата, смесете я с разбит със захар яйчен жълтък (3-4 бр), добавете сухи плодове по Ваш вкус и малко ванилия. Разбъркайте и изсипете разбитите на пяна белтъци от яйцата. Изсипете готовата смес в тава или във форма за печене, намазана с масло, и посипете със сухари. Намажете с яйце, смесено със сметана или крем. Запечете във фурната. След 20 минути десертът ще е готов. Може да го сервирате с желе, конфитюр или сладък сос.
Оризът може да се ползва не само като хранителен продукт. Сложете няколко зрънца ориз в солницата. Оризчетата много добре абсорбират влагата и помагат да се избегне образуването на бучки сол.
В Япония обичат ориза не само заради вкусовите му качества. Оризовата вода се използва с козметична цел. Японските жени мият лицето си с нея. Смята се, че това изсветлява кожата и подобрява цвета на лицето.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: