Карфиолът и броколите, заедно с други зеленчуци като брюкселското зеле и обикновеното, спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Препоръчително е да се консумират поне веднъж на седмица. И броколите, и карфиолът имат отлична хранителна стойност, но броколите имат по-богато съдържание на витамини.

Карфиолът и броколите имат ниско съдържание на калории.Хранителни прилики

Карфиолът и броколите имат ниско съдържание на калории – съответно 27 и 31 калории на купичка. И двата зеленчука имат здравословна фолиева киселина – хранително вещество, от което тялото се нуждае, за да образува червени кръвни клетки, както и манган – минерал, който спомага за здрави кости и поддържа производството на половите хормони. Купичка броколи или карфиол осигурява около 10% от дневния прием на манган и 15% фолиева киселина. Те съдържат и глюкозинолати – семейство от хранителни вещества, които намаляват риска от рак. Яденето на броколи или карфиол също така увеличава приема на фибри и протеини – две хранителни вещества, които да Ви помогнат да се чувствате сити след хранене.

Витамин С

Броколите и карфиолът набавят достатъчно количество витамин С, но броколите предлагат повече витамин С на порция. Този витамин помага за обработката на мазнините, за да ги превърне в енергия, и има важна роля в обмяната на холестерола. Витамин С помага за изграждането на норепинефрин – химично вещество, което се отразява на настроението Ви, както и колаген – протеин, който укрепва съединителната тъкан. Броколите предлагат 81.2 милиграма витамин С на порция, в сравнение с 51,6 милиграма за карфиола. Всяка купичка броколи допринася 90 процента към препоръчителния дневен прием за мъжете, и съдържа повече от 100 процента от дневната препоръчителна доза на витамин С за жените.

Витамин КБроколите имат значително хранителна предимство пред карфиола що се отнася до съдържанието на витамин К.

Броколите имат значително хранително предимство пред карфиола, що се отнася до съдържанието на витамин К. Всяка порция предлага 92.4 микрограма витамин К, който е цялата дневната препоръчителна доза за жените и 74 процента от препоръчителната дневна доза за мъжете. За сравнение, една порция карфиол, съдържа само 16.6 микрограма витамин К. Витамин К се използва за укрепване на здравето на костите и хрущялите, както и за съсирването на кръвта. Дефицитът на витамин К в диетата влияе негативно върху способността на съсирването на кръвта, което от своя страна води до кървене от носа, синини и кървене на венците.

Витамин А

За да увеличите приема на витамин А, изберете броколите пред карфиола. Витамин А поддържа функциите на имунната система, като поддържа кожата здрава и подпомага функцията на белите кръвни клетки. Той също така играе ключова роля за зрението, а недостатъчният прием на витамин А води до нощна слепота. Купичка броколи Ви предоставя 567 международни единици витамин А, което е 24% от дневния препоръчителен прием на витамин А за жените и 19% за мъжете. Карфиолът обаче не съдържа витамин А.