Карфиолът и броколите, заедно с други зеленчуци като брюкселското зеле и обикновеното, спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Препоръчително е да се консумират поне веднъж на седмица. И броколите, и карфиолът имат отлична хранителна стойност, но броколите имат по-богато съдържание на витамини.
Хранителни прилики
Карфиолът и броколите имат ниско съдържание на калории – съответно 27 и 31 калории на купичка. И двата зеленчука имат здравословна фолиева киселина – хранително вещество, от което тялото се нуждае, за да образува червени кръвни клетки, както и манган – минерал, който спомага за здрави кости и поддържа производството на половите хормони. Купичка броколи или карфиол осигурява около 10% от дневния прием на манган и 15% фолиева киселина. Те съдържат и глюкозинолати – семейство от хранителни вещества, които намаляват риска от рак. Яденето на броколи или карфиол също така увеличава приема на фибри и протеини – две хранителни вещества, които да Ви помогнат да се чувствате сити след хранене.
Витамин С
Броколите и карфиолът набавят достатъчно количество витамин С, но броколите предлагат повече витамин С на порция. Този витамин помага за обработката на мазнините, за да ги превърне в енергия, и има важна роля в обмяната на холестерола. Витамин С помага за изграждането на норепинефрин – химично вещество, което се отразява на настроението Ви, както и колаген – протеин, който укрепва съединителната тъкан. Броколите предлагат 81.2 милиграма витамин С на порция, в сравнение с 51,6 милиграма за карфиола. Всяка купичка броколи допринася 90 процента към препоръчителния дневен прием за мъжете, и съдържа повече от 100 процента от дневната препоръчителна доза на витамин С за жените.
Витамин К
Броколите имат значително хранително предимство пред карфиола, що се отнася до съдържанието на витамин К. Всяка порция предлага 92.4 микрограма витамин К, който е цялата дневната препоръчителна доза за жените и 74 процента от препоръчителната дневна доза за мъжете. За сравнение, една порция карфиол, съдържа само 16.6 микрограма витамин К. Витамин К се използва за укрепване на здравето на костите и хрущялите, както и за съсирването на кръвта. Дефицитът на витамин К в диетата влияе негативно върху способността на съсирването на кръвта, което от своя страна води до кървене от носа, синини и кървене на венците.
Витамин А
За да увеличите приема на витамин А, изберете броколите пред карфиола. Витамин А поддържа функциите на имунната система, като поддържа кожата здрава и подпомага функцията на белите кръвни клетки. Той също така играе ключова роля за зрението, а недостатъчният прием на витамин А води до нощна слепота. Купичка броколи Ви предоставя 567 международни единици витамин А, което е 24% от дневния препоръчителен прием на витамин А за жените и 19% за мъжете. Карфиолът обаче не съдържа витамин А.