Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Всичко за витамин D

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Всичко за витамин D


Недостиг на така наречения „слънчев витамин” се наблюдава при много хора. Добре е да знаем върху какво повлиява той, от кои храни можем да си го набавяме и какви са признаците на недостиг на витамин D.

Причини за недостиг на витамин D:

Витамин D и килограмите

Витамин Д се синтезира при контакт на слънчевите лъчи с кожата. Пълните хора са склонни към 35% повече развиване на недостиг на витамин D. Причината е, че мастните клетки само задържат витамините и минералите и не ги освобождават в кръвта ефективно. Наднорменото тегло няма да предизвика недостиг на витамина, но може да задълбочи вече съществуващ такъв.

Нива на кръвната захар

Нивото на кръвната захар и съответно заболяването диабет могат да предизвикат занижени количества от витамин D. Редица проучвания показват, че хората, страдащи от диабет или имат предразположение към заболяването, имат много по-ниски нива на витамин D в сравнение със здравите хора.

Болести на сърдечно-съдовата система

Болестите на сърцето и недостигът на витамин D вървят ръка за ръка. Недостигът на витамина също така е причина за по-голяма вероятност от развиване на заболяванията.

Лупус

Автоимунното заболяване лупус е свързано най-вече с недотига на витамин D. Пациентите, страдащи от заболяването, трябва да не се излагат на слънчеви бани и въобще да не прекарват много време на слънце, което със сигурност води до дефицит. Чрез преките слънчеви лъчи се синтезират 90% от наличния в организма ни витамин D. Редица нови проучвания показват, че пациентите трябва да приемат витамина като добавка за облекчаване на симптомите на заболяването.

Недостатъчно излагане на слънце

Витамин Д е една от важните хранителни добавки по време на бременност.Организмът е способен да се запасява с витамин D, но особено през зимата нивата могат да спаднат опасно. Дори и през по-топлото време, ако не прекарваме достатъчно време навън с пряк досег на слънчевите лъчи върху кожата, можем да страдаме от дефицит.

Какво може да предизвика недостигът на витамин D?

Преждевременно раждане

Жените, които имат в организма си високи нива на витамин D, имат много по-нисък риск от преждевременно раждане. Витаминът намалява бактериалните влияния в плацентата, които могат да предизвикат по-ранното раждане.

Предменструален синдром

Честото повтаряне на болезнен предменструален синдром може да бъде белег на недостиг на витамин D. Нестероидните болкоуспокояващи лекарства са обикновено първото средство, към което посягаме, но всъщност са и доста вредни. За ефект и здравословни ползи посегнете към хранителни добавки, съдържащи витамин D.

Косопад

Прекалената загуба на коса се асоциира с недостиг на витамин D. Витаминът е изключително важен за поникването на нови косми и растежа им и се грижи за безпрепятственото протичане на целия процес. Ако косата Ви капе необяснимо, което е често срещано през пролетта, със сигурност едно от липсващите неща в организма Ви е витамин D.

Екзема

Симптомите на екзема могат да се предизвикат от липсата на витамин D, както и дефицитът му може да предизвика неприятния кожен проблем. За справяне с екземата вземайте суплементи, съдържащи витамин D или отидете на непланирана ваканция.

Формирането на зъбите

Естествени източници на витамин Д - мазна риба, жълтъци, мляко, гъби.Витамин D е един от най-важните суплементи, които трябва да се приемат от бременни жени. Причината е, че витаминът играе огромна роля във формирането на зъбите при децата. Колкото по-ниски са нивата на витамина по време на бременността, толкова по-голяма вероятност има детето да има зъби с тънък емайл.

Грижа за зъбите в зряла възраст

„Слънчевият” витамин има ключова роля в защитата на зъбите при напредване на възрастта. Високите нива на витамина в организма ни защитават от загуба на зъб, освен това ни предпазват от проблеми със зъбите.

Ментално състояние

Изследвания показват връзката между ниските нива на витамин D и проблемите с мозъка – деменция, Алцхаймер, дори лесно забравяне. Ниските нива на витамина предизвикват проблеми с когнитивната функция, в това число и при пациенти, страдащи от шизофрения, се наблюдават ниски нива на витамин D.

В по-лек вариант, но също със значителни здравословни последици, е депресията, която дефицитът на витамина може да предизвика. Витамин D е един от „естествените антидепресанти”, от които можем да се възползваме.

Остеопороза

Витамин D е важен за костите, тъй като заедно с минерала калий осигуряват абсорбцията на приетия калций в костите. Повече от 50% от жените, които имат остеопороза, имат и занижени нива на витамина. Остеопорозата е крайната фаза на проблемите с костите, преди това може да страдаме от болки в костите или лесна чупливост.

Как да си набавим достатъчно количество витамин D?Сьомгата е чудесен източник на витамин Д.

  • Пряката слънчева светлина кара тялото да синтезира витамин D. 20-25 минути на ден са достатъчни, за да се синтезира необходимото количество от витамина. При хората с по-тъмна кожа или с напредване на възрастта времевият период следва да бъде увеличен.
  • Мазната риба като сьомга, риба-тон, пъстърва или скумрия е една от най-добрите източници на витамин D. Не само от пресните риби можем да си набавим витамин D, но и от консервираните варианти, като например риба тон от консерва.
  • Гъбите са също отличен източник на витамина за хората, които не обичат да консумират риба. Интересно е, че процесът на синтез на витамина при гъбите е подобен на този при хората – при облъчване с пряка слънчева светлина.
  • Кравето мляко съдържа също витамина и е добре да го включваме в ежедневното си меню.
  • Жълтъците на яйцата са отличен източник на витамина и освен това яйцата са универсално приложими, затова нямаме извинение да не ги консумираме достатъчно и то цели.
  • Солариумът има същия ефект върху организма като слънчевите лъчи и го кара да синтезира витамин D. Можем да го използваме през зимата, когато е възможно да пострадаме от дефицит, но многo внимателно.
  • Суплементите с витамин D са винаги решение, когато страдаме от недостиг или не можем да си осигурим разнообразно хранене.
Всичко за витамин D Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™