Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Оксидативен стрес – да преборим свободните радикали!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Оксидативен стрес – да преборим свободните радикали!


Симптоми и последици от оксидативния стрес за здравето

Свободните радикали предизвикват разрушаване на клетките, стареене и оксидативен стресОксидативният стрес е състояние, предизвикано от прекалено голямо образуване на свободни радикали в организма. Тази ситуация има последици за здравето като стареене на кожата, повишен риск от сърдечно-съдови патологии и невро-дегенеративни заболявания и като цяло увреждане на клетките.

Но какви са причините за увеличаване броя на свободните радикали? Какъв е изходът от тази ситуация? Сега ще разберем!

Какво е оксидативен стрес?

Оксидативният стрес е нарушение на баланса между образуването и ликвидирането на свободните форми на кислород. Последните могат да се образуват активно заради стрес, нездравословен начин на живот, въздействието на слънчевите лъчи или неправилното хранене.

В тези условия системата за антиоксидантна защита на организма не е в състояние да противодейства на свободните кислородни молекули, които се образуват толкова много, че предизвикват оксидативен стрес. В крайна сметка той не вреди пряко, но може да бъде причина за развитие на други заболявания.

Как се развива оксидативният стрес?

За да разберем какво е оксидативният стрес, трябва да разберем какъв е механизмът, по който се образуват окислителните агенти. Свободните радикали, които е по-правилно да наричаме „активни форми на кислород“, се образуват в организма в хода на многобройните биохимични процеси, в които присъства кислородът.

Оксидативният стрес ускорява стареенето на кожата и провокира влошаване на здраветоВ частност:

 • Процесите на възстановяване на кислорода, които протичат на ниво митохондриални мембрани, водят до образуване на супероксидни анион радикали.
 • Ако две молекули на супероксидни аниони се обединят, се образува водороден пероксид – много активен радикал, способен бързо да прониква между клетъчните мембрани.
 • При реакциите на йоните на металите и водородния пероксид се образува хидроксил – един от най-реактивните свободни радикали.

Свободните молекули на кислород, получени по този начин, са химически неустойчиви и имат нужда да се свържат с клетъчните структури.

Но когато един от тях се свърже с клетката (например ДНК, белтъчна или липидна клетка), се уврежда нейната структура. Клетката става чувствителна към процесите на преждевременно стареене и дегенерация.

По правило, свободните радикали се неутрализират от системата на антиоксидантите като глутатиона и супероксид дисмутазата, но в случай на прекалено голямо производство на окислители, клетката не може да неутрализира всичко и в резултат на това свободните кислородни форми се трупат като предизвикват оксидативен стрес.

Какви са причините за оксидативен стрес?

Причините за поява на оксидативен стрес са свързани основно с поведението и стила на живот, които водят до увеличаване произвеждането на свободни радикали в тялото.

Сред провокиращите оксидативен стрес фактори можем да отделим:

 • Продължителното въздействие на УВ-лъчите: тези лъчи предизвикват пряко разрушаване на ДНК, увеличават окислителните явления в организма като по този начин повишават производството на активни кислородни молекули.
 • Тютюнопушенето: значително увеличава производството на радикалните молекули.
 • Въздействието на йонизиращото излъчване: рентгеновите лъчи, използвани за някои диагностични изследвания, като рентген или компютърна томография, усилват окисляването.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и ултравиолетовите лъчи провокират развитието на оксидативен стрес и увеличаване броя на свободните радикали

 • Диетата с ниско съдържание на плодове и зеленчуци: недостатъчната употреба на зеленчуци и плодове може да е много вредно, тъй като в тези продукти се съдържат много антиоксиданти, които помагат на организма да неутрализира негативните радикали.
 • Генетична предразположеност: генетичните причини могат да доведат до отслабена антиоксидантна система (например дефицит на каталаза, супероксид дисмутаза и глутатион).
 • Патологии в обмена на веществата: захарен диабет, наднормено тегло и затлъстяване (което заедно с хипертонията води до метаболитен синдром) водят до оксидативен стрес.
 • Злоупотребата с алкохол: алкохолните напитки, особено силните спиртни напитки, ускоряват окислителните процеси в организма.
 • Прекалената физическа активност (особено аеробната): не са ли Ви казвали че прекаленото трениране е вредно за здравето Ви? Това е така, наистина! Когато мускулите работят активно по време на спортни занимания, 2-5% от кислорода се превръщат в свободни радикали. Затова, ако спортувате прекалено активно, в дългосрочен план това може да доведе до оксидативен стрес.
 • Митохондриални увреждания: ако по някакъв начин митохондриите се увредят, това може да създаде и да увеличи оксидативния стрес. Причините за такова увреждане са различни – въздействието на токсините, клетъчна хипоксия или увеличаване количеството на свободните кислородни форми.
 • Въздействието на химичните вещества: хората, които често са в контакт с тежки метали, бензин, химически и промишлени реактиви, могат да се сблъскат с проблема на оксидативния стрес.

Симптоми и последствия от многото свободни радикали

Какви последици предизвиква оксидативният стрес за организма ни? Няма как да се отговори лесно на този въпрос, имайки предвид, че прекалено големият брой свободни радикали може да е причина или фактор, способстващ развитието на различни патологични състояния или дегенеративни увреждания на клетките.

Основните последици от оксидативния стрес са:

 • Стареене на кожата: това е един от основните симптоми на оксидативен стрес и се проявява със сухота на кожата, намаляване на еластичността и и склонността към образуване на бръчки, особено по лицето.
 • Проблеми с косата: косите се увреждат, което води до косопад, накъсване и склонност към цъфтене на връхчетата, а понякога и до побеляване.
 • Безплодие: свободните радикали са вредни за всички клетки. Така че оксидативният стрес може да бъде причина за безплодие както при мъжете, така и при жените.
 • С оксидативния стрес се борят антиоксидантите - вещества, които регулират производството на свободни радикали и подобряват състоянието на здраветоПсориазис: това е възпалително заболяване на кожата, предизвикано от дисбаланс в имунната система. Независимо каква е причината, все още не е ясно какво предизвиква този дисбаланс. Един от факторите може да е оксидативният стрес, тъй като той способства увеличаването на възпалителните явления.
 • Фибромиалгия: има изследвания, които сочат, че това заболяване може да бъде свързано с наличието на оксидативен стрес.
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система: свободните радикали окисляват много клетъчни структури, включително и липидите, като предизвикват явление, познато като липидна пероксидация. Когато това се случи, могат да възникнат атеросклеротични плаки, които често са причина за сърдечни и съдови патологии като инфаркт, хипертония и инсулт.
 • Невро-дегенеративни заболявания: липидната пероксидация, заедно с други увредени клетки, включително ДНК, може да предизвика невро-дегенеративни нарушения като болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер.
 • Чернодробна стеатоза: по всичко личи, че оксидативният стрес може да е една от причините за трупане на мазнини в черния дроб. Вероятно това е свързано с процесите на окисляване на липидите, предизвикани от радикалните молекули.
 • Остеопороза: една от основните причини за остеопорозата (болест, която предизвиква деминерализация и рушене на костите) е именно оксидативният стрес.
 • Витилиго: това заболяване води до хипопигментация на кожата, тоест поява на бледи петна по кожата в някои области. Вследствие на това се намалява концентрацията на меланина. Окислителният стрес, както сочат изследванията, е една от основните причини за това нарушение, тъй като при болните се отбелязва дефицит на ензима каталаза, който неутрализира водородния пероксид и активните молекули на кислорода.
 • Рак: оксидативният стрес е един от основните фактори за възникване на онкология.
 • Нарушения в работата на щитовидната жлеза: метаболизмът на щитовидната жлеза може да зависи от оксидативния стрес, тъй като вредата, нанесена от активните радикали, може да предизвика възпаление на тъканите на жлезата.

Както виждате, оксидативният стрес предизвиква изключително много проблеми, затова е много важно да се диагностицира наличието на това състояние.

Основни средства за борба със свободните радикали

Плодовете и зеленчуците съдържат много антиоксиданти, които предпазват от развитие на оксидативен стресОксидативният стрес, за съжаление, често остава незабелязан дълго време, но може лесно да се пребори с помощта на антиоксидантите – много полезни за организма вещества.

В частност, ние Ви препоръчване следните средства за естествена защита от свободните радикали:

 • Диета на основата на плодове и зеленчуци, особено домати (съдържат ликопен), цитрусови плодове (съдържат витамин С), маслодайни семена (съдържат витамин Е), червени плодове (съдържат антоциани, полифеноли и флавоноиди), оранжеви плодове и зеленчуци като праскови и моркови (съдържат каротин).
 • Хранителни добавки на основата на билки (екстракти от различни растения) като Ви съветваме да приемате комплекси, съдържащи флавоноиди, полифеноли, антоциани и каротиноиди.
 • Хранителни добавки с витамини и минерали, в частност, комплекси от поливитамини, които съдържат витамините А, С и Е и минералите цинк, магнезий и селен.
 • Добавки с незаменими мастни киселини от семейството на омега-3 и -6, които може да получавате и с похапването на мазна риба.
 • Добавки с глутатион и коензим Q10натурални антиоксиданти, които се синтезират и в организма ни.

Във всеки случай, преди да започнете да приемате каквато и да е добавка, Ви съветваме да се обърнете към лекар за консултация, за да избере най-подходящата за Вас терапия.

Но, честно казано, познатият принцип „по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува“ е абсолютно верен по отношение на борбата със свободните форми на кислород. Затова е добре да се предприемат профилактични средства срещу тази борба.

Профилактика на оксидативния стрес

В борбата с оксидативния стрес помагат хранителни добавки с билки, витамини, минерали, коензим Q10 и глутатион, които са мощни антиоксидантиНай-добрият начин да не страдаме от окислителен стрес е профилактиката, която ни помага да създадем и да поддържаме силна антиоксидантна бариера срещу радикалите.

В частност, трябва да избягваме окислителните агенти и да следваме тези правила:

 • Да водим активен начин на живот, за да предотвратим увеличаването на теглото ни;
 • Да се занимаваме със спорт, но без фанатизъм. Достатъчно е 2-3 пъти в седмицата или 30-40 минути на ден да ходим с бързо темпо.
 • Да провеждаме здравословни диети, включващи червени плодове, домати, моркови, цитруси, спанак. Към това ще добавим и мазната риба, богата на ненаситени киселини и семена от маслодайни култури, както и всички продукти, които съдържат вещества антиоксиданти.
 • Да избягваме употребата на цигари и алкохол, тъй като и двете способстват образуването на активни кислородни форми.
 • На слънце в най-горещите часове от деня да не забравяме да ползваме кремове със слънцезащитен фактор, за да не се увреди структурата на епителните клетки.
 • Да не злоупотребяваме с диагностичните средства като рентгенография и КТ.
 • Да контролираме нивото на захарта в кръвта си, да изключим сладкото от менюто си и да го заменим с пълнозърнести продукти и такива с нисък гликемичен индекс.
Оксидативен стрес – да преборим свободните радикали! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™