Лактоферинът е протеин, открит в кравето мляко и кърмата. Коластрата е първото мляко, което се произвежда от организма на майката след раждането на бебето. Тя съдържа високи нива на лактоферин, количество около седем пъти по-голямо от това, в произвежданото по-късно майчино мляко. Лактоферинът се намира също в човешките течности в очите, носа, дихателните пътища и червата. Лактоферинът се използва като лекарство.
Някои хора се притесняват да не се заразят от болестта "луда крава" от лечебния лактоферин, взет от крави, но този риск обикновено се смята за много малък.
Лактоферинът се използва за лечение на стомашни и чревни язви, диария и хепатит С. Той се използва като антиоксидант и за предпазване от бактериални и вирусни инфекции. Други приложения включват: стимулиране на имунната система, предотвратяване на тъканни увреждания, свързани със стареенето, стимулиране на полезните чревни бактерии, предотвратяване на рак и регулиране на начина, по който тялото преработва желязо.
Някои изследователи предполагат, че лактоферинът може да играе роля при решаването на глобални здравни проблеми като недостиг на желязо и тежка диария.
В промишленото селско стопанство лактоферинът се използва за унищожаване на бактериите при месопреработката.
Лактоферин помага да се регулира абсорбцията на желязо в червата и доставянето на желязо в клетките.
Също така изглежда, че предпазва от бактериална инфекция, вероятно чрез предотвратяване на растежа на бактериите, като ги лишава от основни хранителни вещества или убива бактерии като унищожава клетъчните им стени. Лактоферинът, съдържащ се в майчиното мляко, помага да се предпазят кърмачетата от бактериални инфекции.
В допълнение към бактериалните инфекции, лактоферинът изглежда е активен срещу инфекции, причинени от някои вируси и гъбички.
Лактоферинът също така изглежда е свързан с регулирането на функцията на костния мозък (миелопея) и подкрепя имунната система на организма.
Приемът на лактоферин е ефективно средство за справяне със следните състояния:
Лактоферинът е безопасен в количествата, консумирани чрез храната. Приемът на по-високи количества лактоферин от краве мляко също може да бъде безопасно до една година. При предозиране лактоферинът може да причини диария. При много високи дози са докладвани кожен обрив, загуба на апетит, умора, втрисане и запек.
Бременност и кърмене: Лактоферинът е безопасен за бременни и кърмещи жени. Но по-големите лекарствени количества трябва да се избягват.
Понастоящем нямаме информация за взаимодействия на лактоферин с лекарствени продукти.
Следните дози са проучени в научните изследвания:
За лечение на хепатит С: 1,8 до 3,6 грама лактоферин от краве мляко (говежди лактоферин) на ден.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: