Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Атеросклероза – страшно е! – част 2

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 1847 прегледа на този пост

Съдържание на Атеросклероза – страшно е! – част 2


В предната част на статия Ви запознахме с това какво е атеросклероза и кои са признаците за нейното възникване. Но как да разпознаем това състояние? Как да го лекуваме? Как да му противостоим?

Симптоми на атеросклероза

При атеросклероза най-често страдат гръдният и коремният отдели на аортата, коронарните, мезентериалните, бъбречните съдове, а също и артериите на долните крайници и главния мозък. В развитието на атеросклерозата се различават безсимптомен и клиничен период. В безсимптомния период в кръвта се наблюдава повишено съдържание на бета-липопротеини или холестерол при липса на симптоми на заболяването. Клинически атеросклерозата започва да се проявява, когато се свива артериалният просвет с 50% и повече. През клиничния период има три стадия: исхемичен, тромбонекротичен и фиброзен.

В стадия на исхемия се развива недостатъчно кръвоснабдяване на един или друг орган (например исхемия на миокарда вследствие на атеросклероза на коронарните съдове се проявява със стенокардия). В тромбонекротичния стадий се присъединява тромбоза на изменените артерии (протичането на атеросклерозата на коронарните съдове може да се усложни с инфаркт на миокарда). На стадия на фиброзните изменения се разраства съединителна тъкан в недобре оросените органи (атеросклерозата на коронарните артерии води до развитие на атеросклеротична кардиосклероза).

При атеросклероза се запушват големите и средните кръвоносни съдове и намалява кръвният поток

Клиничните симптоми на атеросклероза зависят от вида на увредените артерии. Проявите на атеросклероза на коронарните съдове са стенокардията, инфарктът на миокарда и кардиосклерозата, последователно отразяващи стадиите на недостатъчност на кръвообращение в сърцето.

Протичането на атеросклероза на аортата продължително и дълго време е безсимптомно, дори и в тежките му форми. Клинически атеросклерозата на гръдната аорта се проявява с аорталгия – задушаващи и парещи болки зад гръдния кош, отразяващи се и в ръцете, гърба, врата, горната част на корема. За разлика от болките при стенокардия, аорталгията може да продължи няколко часа и дни, като периодично отслабва или се усилва. Понижената еластичност на стените на аортата предизвиква усилване работата на сърцето, което води до хипертрофия на лявата камера.

Атеросклеротичното увреждане на коремната аорта се проявява с болки в областта на корема с различна локация, метеоризъм, запеци. При атеросклероза на аортната бифукация се наблюдава изтръпване и изстиване на краката, оток и хиперемия на стъпалата, некрози и язви на пръстите на краката, интермитентно накуцване.

Проявите на атеросклероза на мезентериалните артерии са пристъпи на „коремна жаба“ и нарушения в храносмилателните функции вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на червата. При пациентите се забелязва поява на рязка болка няколко часа след хранене. Болката се локализира в областта на пъпа и горните отдели на корема. Продължителността на болезнения пристъп е от няколко минути до 1-3 часа, понякога болката спира с прием на нитроглицерин. Появяват се подут корем, оригване, запек, сърцебиене, високо кръвно. По-късно се присъединяват зловонни диарии с частици необработена храна и неусвоени мазнини.

Атеросклероза на бъбречните артерии води до развитие на реноваскуларна симптоматична артериална хипертония. В урината се определят еритроцити, белтъчини, цилиндри. При едностранно атеросклеротично увреждане на артериите се забелязва бавно прогресиране на хипертония, съпроводено с постоянни промени в урината и постоянно високи цифри на артериалното налягане. Двустранното увреждане на бъбречните артерии предизвиква злокачествена артериална хипертония.

При атеросклероза на съдовете на главния мозък се наблюдава влошаване на паметта, умствената и физическата работоспособност, вниманието, интелекта, а също световъртеж, нарушения на съня. При изразена атеросклероза на съдовете на главния мозък се променят поведението и психиката на пациента. Атеросклерозата на артериите на мозъка може да се усложни с остри нарушения на мозъчното кръвообращение, тромбози, кръвоизливи.

Проявите на облитеративна атеросклероза на артериите на долните крайници (запушване) са слабост и болки в прасците, изтръпване студени крака. Характерно е развитието на синдрома на „интермитентно накуцване“ (болките в прасците възникват при ходене и утихват в покой). Отбелязва се студ, бледност на крайниците, трофични нарушения (лющеща се и суха кожа, развитие на трофични язви и суха гангрена).

Усложнения при атеросклероза

Усложненията при атеросклероза са хроничната и острата съдова недостатъчност на кръвоснабдявания орган. Развитието на хронична съдова недостатъчност е свързано с постепенното свиване (стеноза) на просвета на артериите с атеросклеротични изменения – стенозираща атеросклероза. Хроничната недостатъчност на оросявания орган или неговите части води до исхемия, хипоксия, дистрофични и атрофични изменения, разрастване на съединителна тъкан и развитие на малка фокална склероза.

Към възникване на остра съдова недостатъчност води острото запушване на съдовете с тромб или ембол, което се проявява със симптоми на остра исхемия и инфаркт на органите. В редица случаи може да се разкъса аневризма и това да доведе до смърт.

Диагностика на атеросклерозата

За поставяне на диагноза атеросклероза се провеждат определени изследванияПървоначалните данни за атеросклероза се събират чрез изясняване оплакванията на пациента и рисковите фактори. Препоръчва се консултация с кардиолог. При общ преглед има определени признаци за атеросклеротично увреждане на съдовете на вътрешните органи: отоци, трофични нарушения, понижено тегло, много тлъстини по тялото и други. Преслушването със слушалка на съдовете на сърцето и аортата открива систолични шумове. За атеросклероза свидетелстват промените в пулсацията на артериите, повишеното налягане и други.

Данните от лабораторните изследвания указват на повишени нива на холестерол в кръвта, липопротеини с ниска плътност, триглицериди. Рентгенологично на аортографията се виждат признаци на атеросклероза на аортата: удължаването и, уплътняването и, калциноза, разширение в коремния или гръдния отдел, наличие на аневризма. Състоянието на коронарните артерии се определя чрез провеждане на коронарография.

Нарушенията в кръвотока по другите артерии се определя чрез ангиографияконтрастна рентгенография на съдовете. При атеросклероза на артериите на долните крайници по данните на ангиографията се регистрира облитерация. С помощта на ултразвукова доплерография се откриват атеросклеротични бъбречни артерии и съответни нарушения във функциите на бъбреците. Методите за ултразвукова диагностика на артериите на сърцето, долните крайници, аортата, сънните артерии регистрират понижаване на общия кръвоток по тях, наличието на атеросклеротични плаки и тромбове в просвета на съдовете. Пониженият кръвоток може да се диагностицира с помощта на реоовасграфия на долните крайници.

Лечение на атеросклероза

При лечението на атеросклероза са важни следните принципи:

  • Ограничаване на постъпващия в организма холестерол и намаляване на неговия синтез от клетките на тъканите;
  • Усилване отделянето на холестерол и неговите метаболити от организма;
  • Използване на заместваща терапия с естрогени при жени в менопауза;
  • Въздействие върху инфекциозните възбудители.

Ограничаването на постъпващия с храната холестерол в организма става с назначаване на диета, която изключва съдържащи холестерол продукти.

Атеросклероза се лекува с медикаменти, а за профилактиката и се ограничава тютюнопушенето, увеличава се физическата активност

За медикаментозно лечение на атеросклероза се използват следните групи препарати:

  • Никотинова киселина и нейните производни – ефективно понижават съдържанието на триглицериди и холестерол в кръвта, повишават съдържанието на липопротеини с висока плътност, които имат антиатерогенни свойства. Изписването на препарати с никотинова киселина е противопоказно за пациенти, които страдат от чернодробно заболяване.
  • Фибрати – понижават синтеза в организма на собствени мазнини. Също могат да предизвикат нарушения в работата на черния дроб и развитие на камъни в жлъчката.
  • Секвестранти на жлъчни киселини – свързват и извеждат жлъчните киселини от червата и по този начин понижават количеството мазнини и холестерол в клетките. При тяхното използване може да се наблюдават запеци и метеоризъм.
  • Препарати от групата на статините – най-ефективни са за понижаване на холестерола, тъй като намаляват производството му в самия организъм. Може да доведат до нарушения в дейността на черния дроб.

Провеждането на хирургично лечение при атеросклероза е подходящо, ако има голяма опасност или в случай на запушване на артерия с плака или тромб. Провеждат се както открити операции, така и ендоваскуларни – с разширяване на артерията с помощта на балонни катетри и поставяне на стент на местата на стеснение на артерията, който да възпрепятства запушването на съда.

При изразена атеросклероза на съдовете на сърцето, която повишава риска от развитие на миокарден инфаркт, се прави операция за аортокоронарно шунтиране.

Прогноза и профилактика на атеросклероза

До голяма степен прогнозата за атеросклероза се определя с поведението и начина на живот на самия човек. Премахването на възможните рискови фактори и активната медикаментозна терапия помагат да се спре развитието на атеросклероза и да се подобри състоянието на пациента. При развитие на остри разстройства на кръвообращението с образуване на огнища от некрози в органите прогнозата се влошава.

С цел предпазване от атеросклероза е необходимо да се откаже пушенето, да се изключват стресовите фактори, да се премине на немазна и бедна на холестерол храна, да е налице системна физическа активност съобразно възможностите и възрастта, да се нормализира теглото. Добре е в хранителния режим да се включат продукти, които съдържат фибри, растителни мазнини (ленено масло и зехтин), които разтварят холестеролните отлагания. Прогресирането на атеросклерозата може да се забави с прием на понижаващи холестерола лекарствени средства и хранителни добавки.

Може да разгледате кои добавки за понижаване нивата на холестерола предлагаме в Biomoll.bg >>ТУК<<! 

Атеросклероза – страшно е! – част 2 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™