Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Мелатонин – хормонът на съня

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 2693 прегледа на този пост

Съдържание на Мелатонин – хормонът на съня


Всички хормони в организма са изключително важни и отговарят за определен процес. Мелатонинът е хормон, който се синтезира от малката жлеза – епифиза, която е разположена между двете полукълба на мозъка. Значението на мелатонина е както за съня, така и при състояния, наречени „джет лаг”, които се проявяват при преминаване през няколко часови пояса. Важна информация за хормона мелатонин прочетете по-долу.

Какво е важно да знаем за мелатонина?

Сънят понякога е най-желаното ни нещо.

Това е хормонът, който ни осигурява спокоен сън, носещ ни ревитализиране на организма и изпълването му с нова енергия. След и по време на тежки полети приемът на хормона ни помага да се чувстваме бодри и свежи след тях и ни помага веднага да се впуснем в ежедневните си задачи.

Интересно за мелатонина е, че е чувствителен към светлина и затова не се излъчва през нощта, а през тъмната част на деня концентрацията му в кръвната плазма е с 50-кратно повишение. Това и е причината така наречения циркаден ритъм при хората, живеещи много на север или много на юг, да бъде объркан и не толкова постоянен. Затова и мелатонина се сочи като хормона, регулиращ циркадния ритъм и съответно съня.

Важно, за да разберем точното значение на мелатонина за организма, са знанията за биологичните ритми, на които човешкия организъм е природно подложен.

  • Циркулантен биологичен ритъм е такъв, който се проявява веднъж годишно. Това е ритъм, който при хората не е доказано проявен. Проявява се при птиците, които мигрират според сезона.
  • Инфрадиален биологичен ритъм е такъв, който се проявява в период по-малък от веднъж годишно. Типичният пример е менструалният цикъл при жените.
  • Циркадиален биологичен ритъм е ритъм, който се проявява ежедневно, това именно е сънят.
  • Ултрадиален биологичен ритъм е такъв, който се проявява по-често от веднъж дневно – това е храненето.

Макар и скрити зад латински наименования, биологичните ритми са много важни за общото здраве на човека. Ритмите се влияят от много фактори и колебанията им определят и колебанията в състоянието на организма.

Жизненият цикъл на мелатонина е също интересен: при бебетата е в много малки количества, пикът му достига при пубертета и постепенно започва да намалява, а в старостта отново е в много малки количества в организма. Това е и показателно за общата нужда от сън в различните фази от живота. Показателно е и за това, че възрастните хора, както и жените в менопауза, се нуждаят от по-големи количества от хормона като хранителна добавка.

Храни, съдържащи мелатонин

Това са най-добрите храни, които да приемаме преди сън и съответно такива, която ще ни помогнат да спим по-добре и по-спокойно.

Най-добрите храни преди сън:Важно е да приемаме храни, съдържащи мелатонин преди лягане.

Защо се приема мелатонинът?

Като хранителна добавка можем да приемаме мелатонин при проблеми със съня – около 1 час преди лягане – около 5 мг. в зависимост от това какво е предписано от лекаря. Също така при чести пътувания. Недостигът не количество синтезиран мелатонин води до състояния като: промени в настроението, нарушение на нормалния биоритъм на сън и бодърстване, прекомерна сънливост, преяждане, проблеми с концентрацията и депресия, особено през „тъмните сезони” – есента и зимата. Използва се и като лекарство при различни състояния: промени в настроенията, лечение на карциноми, шум в ушите, аутизъм. При лекарско лечение терапията с мелатонин включва и облъчването със специални лампи – те имитират дневната светлина и променят циркадния ритъм.

Топ хранителни добавки, съдържащи мелатонин:

Мелатонин – хормонът на съня Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™