Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Профилактика на нарушения в кръвообращението

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 2378 прегледа на този пост

Съдържание на Профилактика на нарушения в кръвообращението


Как да подобрим кръвообращението си?

Профилактиката на нарушеното кръвообращение е много важна, за да се избегнат сложни и трудно лечими болестиВсички мерки, насочени за подобряването на кръвообращението, може да се разделят на две части: общи и местни. Към общите се отнасят: продължителни физически упражнения, различни топлинни процедури (сауни, горещи вани и душове), някои вещества, след чийто перорален прием съдовете се разширяват. Втората част са мерки с местен характер: масаж, местно нагряване, мазила и дразнещи вещества.

Първо за общите мерки за по-добро кръвообращение

Упражнения за издръжливост (ходене, ски, колоездене) подпомагат укрепването на сърцето, отварят огромен брой резервни капиляри, рязко усилват кръвообращението в почти всички тъкани. Но някои органи, като че ли, остават встрани. Например мозъкът и органите от коремната кухина. Затова, за подобряване на кръвообращението на всички тъкани, само физическите упражнения не са достатъчни. Един от най-ефективните способи, които подобряват общото кръвообращение, е общото нагряване. Тук е важно да обърнем внимание на следните 2 принципа. Първо – всяко нагряване трябва да бъде не толкова интензивно, колкото продължително, защото съдовете, които се намират по-надълбоко в тялото, се отварят едва след известно време. В противен случай можете да се изгорите, но да не получите нужния ефект. Второ – всички по-силни нагрявания натоварват сърцето. Затова трябва да се правят 1 или 2 пъти в седмицата. Най-подходящи са сауните.

Регулярните физически упражнения и нагряването на организма спомага за по-добрия кръвен поток по кръвоносната системаАко нямате възможност да посещавате сауна, можете да използвате горещите вани или горещия душ. Продължителността на процедурите се определя от самите Вас, но е желателно да е не по-малко от 15 минути. Може да използвате метличка. Масажът с метличка, както и всеки друг масаж, трябва да се прави от периферията към центъра.

Не забравяйте, че заедно с водата от организма се отделят различни минерални и други вещества. Ако ще посещавате сауна, се погрижете да си набавите изгубените вещества. За тази цел най-подходящо е да използване специално разработените комплекси, които съдържат макро и микроелементи, витамини и други. Такива комплекси може да намерите и при нас, в категорията „Витамини и минерали“. Може да използвате и трапезна минерална вода. Грамотно проведените топлинни процедури са истински празник за организма! Всички тъкани и органи са „измити“ със свежа кръв и няма никакъв застой на кръвта и свързаните с него болести. Това, разбира се, важи, ако топлинните процедури се провеждат системно!

А сега ще кажем за някои вещества, които подобряват кръвообращението заради свойството си да разширяват съдовете. Най-разпространеното сред тях е никотиновата киселина. Другото и название е витамин РР. Няма нищо общо с никотина от цигарите. Практически във всички болници и на много пациенти им се поставят инжекции с никотинова киселина именно с профилактична цел. Разбира се, в ежедневието е по-удобно да се използват таблетки. Няколко минути след приема на необходимата доза е възможно кожата да се зачерви и да се почувства изтръпване в горната част на тялото. Това е нормална реакция, която говори, че веществото е започнало да действа. След 30-40 годишна възраст може да се провеждат периодично курсове, 3-4 пъти в годината, за да се подобрява снабдяването на тъканите с кръв. Освен това никотиновата киселина понижава съдържанието на холестерола в кръвта. Благодарение на положителните си свойства, често се включва в състава на мултивитаминните комплекси. Може да разгледате какви комплекси предлагаме ние за Вас в подкатегорията „Мултивитамини“. Ако комплексът съдържа никотинова киселина, няма нужда да се приема отделно. На основата на това вещество се правят много препарати с различни названия, но действието на всичките е горе-долу еднакво.

Няколко думи за алкохола и кръвообращението

Минималните количества алкохол спомагат за по-доброто кръвообращение, но не трябва да се прекаляваСпиртът също действа разширяващо върху съдовете и понижава количеството холестерол в потока на кръвта. Казват даже, че алкохолиците имат чисти съдове, като при новородените (не се наемаме да го потвърдим). Едно е вярно. Злоупотребата с алкохол носи повече вреди, отколкото ползи. Затова Ви препоръчваме да използвате алкохолни напитки в лечебни дози. Допустима се смята употребата на 30 до 50 грама спирт на ден. Това е 100 грама водка, 2 чаши вино или 1-2 бутилки бира. От всички спиртни напитки най-полезно е червеното вино. Има основание да се смята, че освен споменатите по-горе ефекти, червеното вино извежда от организма някои вредни вещества. А освен това е богато и на антиоксиданти, които се борят със свободните молекули на кислород. Ако сте сигурни, че няма да станете алкохолик, може да пиете алкохол в малки дози всеки ден или почти всеки ден. Употребата на малки дози алкохол преди сън подпомага заспиването и възстановяването на организма, а това е много важно. Повече за ползите на алкохола може да прочетете от статията ни „5 скрити ползи от алкохола“.

Мерки, стимулиращи местното кръвообращение

За стимулиране на местното кръвообращение много добър избор е масажътНа първо място – масажът. Механичното въздействие върху тъканите привлича усилено кръвообращение в тях. Броят на работещите капиляри се увеличава в стотици пъти. Тъканите започват да получават усилено подхранване. Масажните движения се правят в посока на потока на течностите в организма (кръв, лимфи – по правило – от периферията към центъра). Също така е важно да не забравяме, че кожата и ръцете трябва да са чисти, иначе може да си докараме инфекция или да предизвикаме дразнение на кожата. За добро здраве може да се прави масаж в така наречената „зона на врата“. С интензивни движения трябва да се масажира областта на тила, раменете и горната част на гърба. Тази процедура подпомага по-доброто подхранване на мозъка, което повишава общия тонус. При значителна умора може да се прави интензивен масаж на краката и гърба. Най-голям ефект дава този масаж, който се провежда по курс. Продължителността му е около 10 дни.

Ако се грижите за външността си, може и дори трябва да си правите масажи с козметична цел. На мъжете се препоръчва с палците на ръцете да натискат местата, където свършва косата и с кръгови движения да масажират и разгряват тези участъци. Тук ще помогне и втриване на разгряващи мазила и лосиони. За да се избегне бързото остаряване на кожата на лицето и шията, е хубаво да се масажират и тези части от тялото. Най-добре е масажите да се провеждат от професионалист.

Понякога местните загрявания може да се заменят с иглотерапия. Тя също подобрява местното кръвообращение.

Профилактика на нарушения в кръвообращението Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™