Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

15 уникални факта за нашия мозък

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини | Все още няма коментари. | 3333 прегледа на този пост

Съдържание на 15 уникални факта за нашия мозък


Какво не знаем за мозъка?

 1. мозъкът ни има лява и дясна половина.Мозъкът на възрастен човек се състои от 75% вода.
 2. Що се отнася до мозъка, размерът няма значение. Няма никакви научни доказателства, че по-големият или тежък мозък е по-умен или работи по-добре. Мозъкът на Айнщайн е бил под нормалното за човешкия мозък тегло.
 3. Доказано е, че мъжкият мозък е средно с 10 % по-голям от женския, но в женския мозък се изграждат повече връзки и той по-дълго време работи по-ефективно.
 4. Средният брой мисли, които всеки ден преминават през главата ни, е 70 000.
 5. Мозъкът ни използва 20% от кислорода, който тялото вдишва, въпреки че масата му е само 2% от общото ни тегло.
 6. Малкият мозък (cerebellum) е част от централната нервна система. Той тежи само 150 гр., но е отговорен за координацията на движенията, участва в изграждането на двигателни умения, контролира очните движения при проследяване на движещ се обект, направлява вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието. Освен това ръководи сетивната „памет” за предметите – свързва определен предмет с вече познатото за него.
 7. Когато четем на децата си на глас и им говорим, дори да са съвсем малки, това гарантира по-бързо мозъчно развитие при малчуганите.
 8. През мозъкът ни минават 70 000 мисли на денМозъкът не познава чувството на болка. В него няма рецептори за това усещане. Това прави мозъка ни безчувствен, което позволява на учените и лекарите да провеждат изследвания, докато пациентът е буден.
 9. Мислите си, че смехът е проста работа? Когато се смеем, 5 различни части на мозъка ни са активирани.
 10. Лявата част на мозъка ни всъщност контролира дясната част от тялото, а дясната част от мозъка – лявата половина от тялото. Странно, нали?
 11. Лявата страна на мозъка контролира логическото ни мислене, а дясната – емоциите и визуалните впечатления. Коя е по-добре развита при Вас?
 12. Мозъкът е най-мазният орган от тялото ни. Той се състои от повече от 60% мазнини.
 13. Мозъкът не почива! Дори когато спим, мозъкът ни е много активен. Според някои нови проучвания именно по време на сън мозъкът извършва някои от най-важните си дейности – например систематизира и обработва новата за деня информация.
 14. Мозъкът изгаря 1/5 и дори повече от калориите, които приемаме през деня. Затова не е чудно, че след дълъг и напрегнат ден в офиса, дори и да не сме ставали от стола, се чувстваме като след дълъг маратон.
 15. Бебетата имат по-голям мозък в сравнение с другите органи.В мозъка ни съществуват т.нар. огледални неврони. Как работят те? Когато наблюдаваме човек, който например си удари ръката, незабавно мозъкът ни реагира и ние също усещаме тръпка и затопляне в областта на ръката. Случвало Ви се е, нали?
15 уникални факта за нашия мозък Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™