Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Постоянна сънливост: как да се справим с нея?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 13947 прегледа на този пост

Съдържание на Постоянна сънливост: как да се справим с нея?


Защо постоянно ни се спи?

В съвременния живот постоянното недоспиване е едва ли не нещо нормално. Всички ние от време на време изпитваме непреодолимо желание да подремнем час-два след обедната почивка или поне да поспим още десет минути сутрин. Няма нищо страшно в това, стига само прекалената сънливост да не се появява всеки ден без видима причина. В противен случай задължително трябва да разберем защо възниква това състояние и дали не е опасно то за здравето ни.

Защо се появява повишената тяга към сън?

Постоянната сънливост може да се дължи на хронично недоспиване, физическа и психическа умора.Казано с прости думи, повишената сънливост е състояние, при което човек постоянно изпитва нужда да спи. При това тук се отнася не само прекалената продължителност на нощния сън, но и непреодолимото желание да спим денем, което често е съпроводено с чувство на отпадналост, умора и слабост. Това явление се нарича и хиперсомния. Хиперсомнията се разделя на психо-физиологична и патологична. Причините, които могат да предизвикат единия или другия вид хиперсомния, са много различни.

Причините за възникване на психо-физиологичната разновидност на хиперсомнията могат да се нарекат условно нормални: те са напълно разбираеми и в повечето случаи не са опасни. По принцип повишената дневна сънливост възниква при мъже и жени вследствие на баналното нощно недоспиване. Освен това повишената сънливост през деня може да се предизвика и от хронична умора, която се появява заради силни и регулярни физически и психологични натоварвания. Също така постоянното желание за сън може да е свързано с принудителното приемане на силно действащи лекарства, които потискат нервната система.

Физиологична потребност от сън и силна слабост често възникват и при бременни жени в първия триместър на пренаталния период. И накрая, доказано е, че в есенния и зимния период се намалява съществено количеството получавана слънчева светлина, заради което често възниква вялост, апатия, постоянно чувство на умора и постоянно желание да спим.

Признаци за патология при прекалена сънливост

Патологичната сънливост се провокира от различни заболяванияПатологическите причини за сънливост са много. В този случай силната нужда от сън, възникнала дори и през деня, е не толкова самостоятелно явление, колкото предупреждава за това, че в организма се развива някакво заболяване. Списъкът на болестите, при които може да възникне повишена дневна сънливост, включва следните патологии:

 • Инфекции, включително и предизвикващи мозъчни заболявания (менингит, енцефалит);
 • Хипоксия в главния мозък;
 • Болести на сърдечно-съдовата система (исхемия, сърдечна недостатъчност, вегето-съдова дистония, хипотония);
 • Отклонения в работата на вътрешните органи (чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност);
 • Психични нарушения (шизофрения, неврастения, депресия);
 • Болести на нервната система (нарколепсия, катаплексия);
 • Травми на главата и хематом на мозъка;
 • Интоксикация на организма;
 • Ендокринни нарушения (особено често се наблюдава при жените в менопауза);
 • Апнея.

Това далеч не е пълният списък с причините, по които при човек може да се наблюдава повишена потребност от сън. Само специалистите могат да уточнят защо се случва това. За да се постави точна диагноза, лекарите ще отбележат дали при пациента се наблюдават още някакви признаци на едни или други заболявания.

Как се проявява прекалената сънливост?

Постоянната сънливост е желание за сън по всяко време и навсякъде.Само чрез индивидуален подход може да се определи повишената потребност от сън. Увеличаването за дълго време на средната денонощна продължителност на съня с 20-25% свидетелства за това, че човек страда от хиперсомния. Времето за нощен сън се увеличава до 12-14 часа. При това е доказано, че сънливостта през деня възниква по-често при жените, отколкото при мъжете.

Макар че признаците на това състояние зависят пряко от причината, която го е предизвикала, все пак може да се отделят някои характерни симптоми. По принцип прекомерната дневна сънливост е съпроводена практически с непреодолимото желание на човек да дремне през деня, с понижена работоспособност и влошена концентрация. При това толкова желаният дневен дън не носи дългоочакваното облекчение, а само усилва чувството на умора и слабост. Освен това при събуждането след нощния сън човек често изпитва така нареченото „сънно опиянение“ – състояние, при което не може бързо да се включи към нормална активна дейност.

Хроничната сънливост, заедно с постоянното усещане за слабост, умора, съпроводена със световъртеж и гадене, почти сигурно е знак за това, че в организма се развива болест, която изисква навременна диагностика и адекватно лечение. Например, съчетанието на описаните симптоми често са признак за възникване на такова сериозно заболяване, като вегето-съдова дистония. При нарколепсията желанието да спим изобщо ни кара да заспим в най-неподходящото време и място. Затова специалистите съветват да побързаме в посещението при лекаря, ако дълго време без видима причина ни се спи много през деня, и задължително да разберем какво провокира това. Само така ще знаем как да се избавим от нарушенията в жизнения ни ритъм.

Как да се справим с постоянната склонност да поспим?

Давайки Ви съвети как да се избавите от прекалената умора и постоянното желание да дремнете в най-неподходящия момент, ние няма да се спираме на медикаментозното лечение. Сериозните болести, които предизвикват силната потребност от сън, трябва да се диагностицират и да се овладеят под внимателното наблюдение на квалифициран специалист. Освен това лечението във всеки случай индивидуално зависи от причините, които предизвикват възникването на слабост и постоянна сънливост.

Ако не се открие патология при прегледа и източниците на това сънно състояние са само психо-физиологични, първо трябва да въздействате точно върху причините за нарушението, което провокира проблема. По принцип немедикаментозното лечение в този случай ще е насочено към стабилизиране начина на живот и може да включва изпълнението на няколко лесни препоръки:

 1. За справяне с постоянната сънливост трябва достатъчно сън, витамини, правилно хранене, спорт, проветряване на помещениятаДа си осигурите здравословен и пълноценен нощен сън. Поне за малко да се откажете от това, което може да стане причина за повишената Ви умора, която не преминава даже и през деня. Например от гледането на сериала вечер или от домакинските задачи, които не са толкова спешни. Между другото, доказано е, че регулярното прекарване на времето с електронните джаджи точно преди лягане вечер съществено влошава качеството на съня!
 2. Да спортувате. Каквото искате – тичане сутрин, гимнастика, плуване, фитнес. Физическите упражнения помагат да поддържате организма си в тонус и да се избавите от прекалената сънливост, вялост и изтощение.
 3. Да приемате витамини и да се храните правилно. Особено важно е да се попълва дефицитът на микро- и макроелементи в сезонните периоди на авитаминоза. Често постоянните желания за сън дори и денем възникват точно поради тази причина. Особено вреден е недостигът на желязо, който предизвиква анемия (дефицит на хемоглобин) и вследствие на това – голямо чувство на умора, слабост, желание да спим. Понякога не се налага никакво лечение след курс от витамини.
 4. По-често проветрявайте помещенията. В задушното помещение мозъкът започва да изпитва кислороден глад, заради което се повишава нуждата от сън. Притокът на свеж въздух ще помогне да се избавите от вялостта.
 5. Да използвате „ободряващи“ способи. Към тях се отнасят студеният душ и чашата черно кафе. Но не злоупотребявайте с второто, защото тази напитка не се отнася към полезните. Може да я замените със зелен чай, който ободрява не по-зле от кофеина.
 6. Ако усещането за умора и сънливост не отминава, ако можете дайте на организма си да си почине поне за 15-20 минути. След краткия „тих час“ работоспособността Ви може да се върне напълно.

Докато си изяснявате защо Ви преследва постоянното желание да подремнете, обърнете внимание на това дали приемате някакви лекарства в момента, които да предизвикват такова състояние. Прочетете листовките им: може да видите в нея описана като страничен ефект точно сънливостта. В този случай трябва да се консултирате с лекар. Той ще избере за Вас друго лечение. Във всеки случай желанието да спите трябва да премине само след като спрете да използвате препарата. Ако това не се случи, значи причината за сънливостта Ви е някъде другаде. Жените трябва да имат предвид, че малко преди и по време на менструация желанието да спят в най-неподходящия момент се усилва и това не е признак за сериозна болест. Освен това прекалената нужда от сън може да е един от ранните симптоми на бременност.

Най-важното при възникване на повишено чувство за сънливост и постоянен стремеж да си полегнем е да разберем защо се случва това с организма ни. Напълно възможно е източниците на това ни състояние да са съвсем безобидни и да са временно явление. Но ако работата продължава много дълго – със сигурност трябва да се обърнем към специалист.

Постоянна сънливост: как да се справим с нея? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™