Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Потене – кога е нормално и кога не е?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 3451 прегледа на този пост

Съдържание на Потене – кога е нормално и кога не е?


Потите ли се? Проверете дали всичко Ви е наред!

Biomall.bg разкрива защо потта не винаги мирише и за какви болести свидетелства потенето.

Смята се, че е неприлично да се потим на пътеката за бягане или в спортната зала. Едва ли не влагата говори за липса на добра хигиена. Не вярвайте на тези глупости!

Да се потим е здравословно (почти винаги). Друг е въпросът, че потенето е многостранно явление, което има както очевидни плюсове, така и минуси. И всички тези математически знаци трябва да се имат предвид. Да започнем отначало…

Откъде идва потта?

Потенето преди всичко е физиологичен механизъм. Горе-долу такъв, какъвто е механизмът, който кара очите ни да мигат много и да сълзят, ако попадне прашинка в тях; кожата – да отговаря на ултравиолетовите лъчи с появата на загар; стомахът – да произвежда киселини при попадане на храна в него…

Потенето е начинът на организма да се охлади при нужда и е нормално явление в много ситуации

Потта е част от системата за терморегулация. Тя се отделя, когато съответните отдели на мозъка (така нареченият център за терморегулация) фиксират повишаване на телесната температура или температурата на околната среда.

В такива моменти вегетативната нервна система подава сигнал: „Струва ни се, че горим!“. Потните жлези получават нервен импулс, който кара каналите им да се съкращават, впивайки влагата от околните тъкани и изхвърляйки я навън. Така на повърхността на кожата се образува пот. След това тя се изпарява. И този процес понижава температурата на кожата, а заедно с нея, благодарения на кръвния поток, и на организма като цяло.

По повърхността на тялото ни неравномерно са разпределени от 2 до 4 милиона потни жлези. Тяхната концентрация е по-висока под мишниците, около слабините, по дланите, стъпалата и лицето.

Всеки трябва да се поти. Недостатъчното потене (анхидроза), когато по една или друга причина потните жлези извеждат по повърхността на кожата прекалено малко влага, може да причини прегряване и топлинен удар.

Прекаленото потене (хиперхидроза) от физиологична гледна точка не че е страшно, но води до сериозен психологичен дискомфорт. Особено неприятен е, ако излишната пот и мирише.

Защо хората се потят дори когато не е горещо?

Усилването на отделянето на пот в горещините или при физически натоварвания като цяло е предсказуемо и разбираемо. Така например екстремно понижавайки температурата чрез изпаряването на влагата от кожата, организмът реагира на прегряването. Но има състояния, при които температурата не се повишава, а потене все пак се наблюдава. Тази пот, което се появява без прегряване, се нарича студена пот.

Причините да се обливаме в пот, без да прегряваме, може да са много. Ето няколко разпространени такива:

1. Силни емоции или стрес

При силни емоции и стрес тялото започва да отделя пот, като така защитава организмаТук става дума за неосъзнатата защитна реакция „Бий или бягай“. Силните емоции и преживявания нашият мозък ги приема като сигнал за приближаваща опасност и мобилизира организма: може да се наложи да се бием с някой или да се спасяваме, като избягаме?

Дори ако изобщо нямате намерение да се биете с шефа си или да бягате от оперативката, тялото Ви така или иначе се приготвя за повишена активност. Превантивното потене е един от елементите на тази подготовка. Ами ако започнете да се биете с врага прекалено бързо и прегреете? „Не-е-е-е!“ – казва симпатиковата Ви нервна система и стартира процедура по терморегулация отрано, като награждава Вашето спокойно на външен вид тяло с влажни длани и потен гръб.

2. Употреба на люта храна

Работата на потните жлези рязко се усилва при употреба на богати на подправки (горчица, хрян, червен и черен пипер, къри, лук, чесън, кориандър, джинджифил…) ястия. Покриването ни с „изпарения“ може да се дължи и на употребата на алкохол. Този тип потене се нарича хранително отделяне на пот.

3. Някои заболявания

Потенето често съпровожда болестите, свързани с висока температура. Например ОРИ, грип, ангина, всевъзможни инфекции. Внезапно появяващата се пот може да е страничен ефект, в частност от:

 • Хипогликемия (рязко понижаване нивото на кръвната захар);
 • Прием на синтетични хормони на щитовидната жлеза;
 • Прием на някои видове обезболяващи, включително и морфин;
 • Всякакви болки;
 • Рак.

Пушенето провокира обилно потене заради реакцията му към вредния никотинМежду другото, това е важно! Задължително посетете лекаря си, ако заедно с усилващото се потене наблюдавате следните симптоми:

 • Болки в гърдите;
 • Силен световъртеж;
 • Трудно дишане.

Те може да свидетелстват за сериозни проблеми със сърцето.

Също така повод за задължителна консултация с медицинско лице е постоянното потене, което не спира повече от денонощие.

4. Пушене

Освен другите неприятни ефекти, които оказва върху организма ни никотинът, той също и стимулира производството на ацетилхолин. Това химично съединение кара потните ни жлези да работят по-активно. Ако пушите много, ще се потите повече. Връзката тук е еднозначна.

5. При жените – бременност и менопауза

Хормоналните колебания, свързани с износването на дете и с климакса, също се съпровождат с повишено потене. И това е естествен процес.

Защо потта мирише?

При децата потта не мирише, тъй като все още не са достигнали зряла възрастПотните жлези не са еднакви. Има два вида, които образуват пот с различен състав.

Екринни жлези

Това са терморегулиращи елементи. Те съставят около 75% от потните жлези, намират се цялото тяло и работят активно от раждането ни. Изработваната от тях пот няма цвят и мирис, защото на 99% се състои от вода. На повърхността тя се извежда през специални канали, които приличат на дребни пори.

В нормални условия екринните жлези извеждат около 0.5 литра влага всеки ден. Но при горещини, физическа активност, стрес и т.н. обемът на потта може да достигне и 10 литра на ден.

Точно благодарение на екринната пот децата, дори и да са мокри като шушулки в пот, просто нямат нужда от антиперспиранти и душ през деня. Функцията на терморегулиращата система да се отделя пот работи отлично, но при това потта не мирише. Същото ли е и при другия вид потни жлези…?

Апокринни жлези

Потта започва да мирише, когато достигнем полово узряванеТе са около 25% от общия брой потни жлези. Те са по-големи от екринните и се намират само на строго определени участъци от кожата: подмишниците, слабините, челото и окосмената част на главата. Активират се само след достигане на полово съзряване.

Произведената от тях влага се изхвърля на повърхността на кожата не директно, както е при екринните жлези, а в космените фоликули. Така, изкачвайки се по косъмчетата, по кожата излиза апокринна пот – лепкава течност с млечен цвят, в която, освен вода, се съдържа внушителна доза мазнини, белтъчини, хормони, летящи мастни киселини и други органични съединения.

Смята се, че точно този вид пот до голяма степен определя специфичната миризма на всеки човек. Между другото, другото име на апокринните жлези е жлези на половата миризма.

Смесвайки се с бактериите, живеещи на повърхността на кожата, превръщайки се за тях в добра среда за размножаване, питателната апокринна пот (ако не се зимива) придобива остър неприятен мирис.

Но дори и да си взимате душ на всеки 20 минути, няма как да се избавите от половата миризма. Поне докато с възрастта не започне да гасне репродуктивната Ви функция, „затваряйки“ апокринните жлези.

Какво да правим, за да не се потим?

… Или поне да не се потим толкова много. Въпросът е актуален, особено в топлия сезон. И отговорът му като цяло се съдържа в информацията, която Ви дадохме по-горе.

Няма как да се избавите от потта напълно: най-малкото нормалният половин литър на ден се изпарява от кожата Ви така или иначе. При горещини, активни физически упражнения, инфекциозни заболявания количеството влага се повишава по естествен начин и това трябва да Ви радва, а не да Ви притеснява: изпаряването на потта позволява на тялото Ви да функционира в нормален температурен режим. Единственото действие, което е важно да предприемате в подобни ситуации, е да пиете повече вода, за да не се обезводните.

За да се справим с прекаленото отделяне на пот, трябва да намалим стреса и да носим дрехи от дишаща материя

Останалото е да коригирате начина си на живот и ежедневните си навици:

 • Да носите дрехи от дишаща материя, с които няма да Ви е топло;
 • Да избягвате стреса и прекалените емоционални реакции;
 • Да премахнете от менюто си продуктите и напитките, които активират работата на потните Ви жлези;
 • Да спрете да пушите;
 • Ако използваните от Вас лекарства или съществуващи заболявания предизвикват повече потене, поговорете с лекаря си за алтернативни методи за лечение;
 • Използвайте антиперспиранти и ги използвайте правилно!

И помнете – потта е Ваш приятел, не Ваш враг. Отнасяйте се към тази физиологична особеност внимателно и се радвайте.

Потене – кога е нормално и кога не е? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™