Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

За мускулните крампи и влиянието на магнезия

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на За мускулните крампи и влиянието на магнезия


Мускулни спазми: Причини и рискови фактори 

Мускулните схващания са внезапно и непроизволно съкращаване на един или няколко мускула. Както е известно, мускулните крампи могат да предизвикат мъчителна болка. Независимо че обикновено те са безвредни, в някои случаи спазмите могат да доведат до временна невъзможност за използване на поразения мускул. Мускулните схващания могат да бъдат провокирани от продължителни тренировки или физически труд, особено в горещото време. Освен това те могат да бъдат провокирани от някои лекарства или медицински условия. 

Основни причини:

Недостигът на магнезий в храната може да способства за появата на мускулни крампи в краката.

Прекомерното използване на мускулите, обезводняването, разтягането на мускулите или седенето в една поза дълго време може да доведе до мускулен спазъм. В много случаи обаче точните причини за спазмите не са известни. Най-често те се развиват в мускулите на краката, особено в мускулите на пищяла. Като допълнение към внезапната остра болка, мускулното напрежение може да се види под кожата. Въпреки че в повечето случаи мускулните спазми са безвредни, някои от тях могат да бъдат свързани със заболявания, като например: 

 • Недостатъчно кръвоснабдяване. Свиването на артериите, които доставят кръвта към краката (атеросклероза на крайниците), може да стане причина за спазми, болки в краката и стъпалата по време на тренировка. Тези крампи обикновено изчезват след прекратяване на тренировките.
 • Свиване (притискане) на нерви. Свиването на нервите на гръбначния стълб (спинална стеноза) също може да се съпровожда със схващания и болка в краката. Колкото повече човек върви, толкова повече се усилва болката. Разходките в леко наведено положение могат да подобрят или отложат проявата на симптомите. 
 • Недостиг на минерали в организма. Недостигът на калий, калций или магнезий в храната може да способства за появата на мускулни крампи в краката

Рискови фактори:

Към факторите, които могат да увеличат риска от възникване на това състояние, се отнасят:

 • Възрастта е рисков фактор за възникване на мускулни крампи.Възрастта. Възрастните хора губят мускулна маса, затова мускулите по-бързо се подлагат на пренапрежение. 
 • Обезводняване. Спортистите и хората, които са подложени на голямо натоварване, което бързо води до обезводняване, особено в топлото време, по-често се сблъскват с мускулните спазми.
 • Бременност. В периода на очакване на дете мускулните спазми са нерядко явление.
 • Медицински условия. Най-силно застрашени от възникване на крампи са хората, страдащи от диабет, нервни разстройства, заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза.

Струва ли Ви се понякога, че започвате да се чувствате малко странно? Може би не съвсем нормално, но при това не можете реално да разберете защо?

Често недостатъчното количество на елемента магнезий може да доведе до такова състояние. А според някои данни магнезиев недостиг на в организма си имат около 90% от хората.

Магнезият отговаря за повече от 300 биохимически реакции в организма и за регулиране на артериалното налягане, обмяната на веществата, имунната функция и много други. Някои експерти дори казват, че дефицитът на минерала е един от най-сериозните проблеми на здравеопазването в съвременния свят. 

Какво означава магнезиев дефицит?

Всяка клетка в организма ни има нужда от определено количество магнезий, за да работи правилно, в противен случай, тя ще загине. Силните кости и зъби, балансираните хормони, здравата нервна и сърдечно-съдова система, добре функциониращата система на прочистване зависят от магнезия.

Магнезият отговаря за регулиране на артериалното налягане, обмяната на веществата, имунната функция.

Меките тъкани, изискващи много от това съединение в организма, са мозъкът и сърцето. Те са двата органа, които са особено активни и особено уязвими към недостига на магнезий. Съществуват редица усложнения, които възникват поради недостига на магнезий в организма. 

Дефицитът може да бъди първичен или и вторичен. В първия случай, той е свързан с вродени генетични дефекти. Вторичният дефицит на магнезий е обусловен от особеностите на хранене, социалните условия, начина на живот, наличието на стрес, заболявания и физиологично състояние, при което в организма се увеличава потребността от магнезий (например бременност).

Магнезият регулира непосредствено състоянието на клетъчната мембрана и трансмембранния пренос на йони на калций и натрий. Той участва в реакциите по образуване, натрупване, пренос и утилизация на енергия, свободни радикали и продуктите от тяхното окисление.

Основното количество магнезий се съдържа в костната тъкан, дентина на зъбите, в мускулната и нервната тъкани, в черния дроб и бъбреците. Една от най-важните функции на този минерал е, че той служи като естествен антистресов фактор, който забавя процесите на възбуда в нервната система и намалява чувствителността на организма към външни въздействия.

Най-голямо количество магнезий, около 1/2-1/3, се съдържа в костната тъкан. И само около 1% от общото му количество се намира в кръвната плазма. Именно затова недостигът на магнезий е трудно да се диагностицира.

Какви са причините за възникване на дефицит?

Някои вредни хранителни навици могат да изчерпят магнезият в организма:

 • Употребата на кофеин;
 • Употребата на захар;
 • Употребата на преработени хранителни продукти;
 • Употребата на алкохол;
 • Употребата на продукти с високо съдържание на фитинова киселина;
 • Освен това някои препарати, като например противозачатъчните таблетки, лекарства против хипертония, диуретиците, инсулин и някои антибиотични средства, също са причина за ниско ниво на магнезий в организма;
 • Обилното отделяне на пот по време на физически упражнения също може да стане причина за дефицит на веществото.

Недостиг на магнезий в организма: симптоми

1. Умора

Магнезият е жизнено важен за функцията, наречена успокояване на мозъка.

Това е една от първите причини страдащите от синдром на хронична умора да приемат добавки с магнезий. Той е необходим в реакциите, които създават енергия в клетките. С други думи, без магнезий Вие буквално не сте енергични и това произтича на клетъчно ниво, като се проявява като умора, ниско ниво на енергия, отсъствие на подвижност и други проблеми.

2. Инсулинова резистентност

Дефицитът на магнезий способства за понижаване на чувствителността на рецепторите към инсулин, а непълноценната инсулинова реакция влияе както на абсорбирането на глюкоза, така и на транспортирането на магнезий в клетките. Освен това дефицитът на веществото оказва негативно влияние върху секрецията и активността на инсулина, което способства за формирането и прогресирането на инсулиновата резистентност, което, от своя страна, води до забавяне на метаболизма. Всичко това провокира проблеми със стомашно-чревния тракт

3. Безсъние

Безсънието е първият признак за дефицит на магнезий в организма. Магнезият е жизнено важен за функцията, наречена успокояване на мозъка. Тази способност на мозъка ни помага да се отпуснем и да заспим спокойно

4. Мускулни болки и проблеми с костите

В случай на дефицит, костите страдат заради:

 • Влошаване на абсорбирането на витамин D. Магнезият е необходим за абсорбирането на витамин D, който, на свой ред, помага за абсорбирането на калций в организма. Затова е важно да получите достатъчно количество магнезий при приема на витамин D, иначе нивото на магнезий може да стане още по-ниско.
 • Абсорбиране на нужното количество калций. Магнезият е необходим за стимулиране производството на калцитонин. Това е хормонът, който черпи калций от мускулите, меките тъкани и костите при неговото отсъствие. Това обяснява и факта, че магнезият помага за намаляване на риска от сърдечен пристъп, остеопороза, артрит и дори камъни в бъбреците.

5. Гадене

Магнезият е тясно свързан с правилната биохимия на мозъка.

Недостигът на този минерал в организма води до нарушаване на обмяната на веществата и на усвояването на някои вещества от храната. Това може да доведе до някои неприятни състояния, като например гадене.

6. Апатия, стрес, депресия

Магнезият е тясно свързан с правилната биохимия на мозъка.  Депресия е психологическо състояние, съпроводено от песимистично настроение, а също така и от понижаване на активността. Някои изследвания доказват, че една от най-разпространените причини за това състояние е дефицитът на магнезий в организма. Хората с признаци на депресия усещат потиснатост, загуба на интерес към живота, тревога в мислите, постоянна умора, безсъние. Магнезият играе основна роля в повишаването на равнището на хормона на радостта – серотонин. Изработването на серотонин помага за повишаване на настроението, апетита, съня. А нарушенията в нивото на серотонин влияят лошо на психическото състояние. И вследствие на това води до депресия. Увеличаването на употребата на магнезий може бързо да потисне това състояние.

7. Тревога, хаос в главата

Тъй като дефицитът на магнезий може да влияе върху централната нервна система, неговият страничен ефект може да бъде раздразнителност и нервозност. И колкото повече се увеличава този дефицит, толкова повече нивото на тревожност, депресия и халюцинации нараства.

Ако изпитваме дефицит на това вещество, мозъкът ни няма никаква защита. В този момент калцият може да активира рецептори, които ни водят до състояние на стрес и депресия.

8. Мозъчни проблеми

Важен аспект от въздействието на магнезия е, че той стимулира изработването на невротрофичния фактор. Това е компонентът, който помага на мозъка да съхрани младостта си и да подобри работата на всяка негова клетка. Освен всичко останало магнезият защитава мозъка от различни дегенеративни заболявания, като например болест на Алцхаймер

Учените са доказали, че редовната употреба на магнезий или продукти, в които той се съдържа, увеличава показателите на синаптичната пластичност на главния мозък. Тоест способността на мозъка да не се поддава на въздействието на някои емоции като страх, тревога и постстресови усещания.

9. Проблеми със съдовете и сърцето

Симптомите и признаците, свързани с работата на сърдечно-съдовата система, включват:

 • Учестено сърцебиене;
 • Сърдечни аритмии и стенокардия заради спазми на коронарните артерии;
 • Високо кръвно налягане;
 • Пролапс на митралната клапа;

Въпреки че дефицитът на магнезий изглежда прекалено опасен, всъщност той не е толкова голям проблем, защото в днешно време можете да си набавите необходимото количество от минерала лесно. Biomall.bg дава решение. Ето и нашите предложения:

Cal Mag Zing + D от 21st Century

Cal Mag Zinc + D от 21st Century попълва дефицита на калций, магнезий, цинк и витамин Д в организма

Magnesium от 21st Century

Magnesium от 21st Century помага при мускулни крампи вследствие на дефицит на магнезий

За мускулните крампи и влиянието на магнезия Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™