Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Дефицит на магнезий – симптоми и решение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Витамини и минерали, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3894 прегледа на този пост

Съдържание на Дефицит на магнезий – симптоми и решение


Плашещата статистика сочи, че около 90% от хората в световен мащаб имат дефицит на важния минерал. Дефицитът на магнезий може да повлияе работата на редица органи и процеси в организма и като следствие да бъде причина за много заболявания. По-долу са изброени 15 симптома, които говорят за дефицит на минерала.

15 симптома на магнезиев дефицит

Високо кръвно налягане

При разнообразно хранене можем да си набавим магнезий. Заедно с калций, магнезий работи в помощ на сърцето и за осигуряване на постоянно и стабилно кръвно налягане. Диета, която е богата на минерала, може да намали риска от високо кръвно налягане и инфаркт с 8%.

Остеопороза

Нормално човешкото тяло съдържа 25 гр. магнезий, а 50% от тях се намират в костите. Ранните признаци на остеопороза могат да бъдат добре, при това и бързо повлияни от приема на магнезий, заедно с витамин К2 и D3.

Аритмия

Ако страдате от недостиг на магнезий, може често да изпитвате неприятното чувство на неравномерния пулс – аритмия. Аритмията е често подценявана, но всъщност много опасна – може да е симптом за развиване на сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Схващания в мускулите

Около 70% от възрастните и 7% от децата страдат от схващания в мускулите. Проблемът е често срещан и е неприятен, но бързо и ефективно се повлиява от прием на магнезий, най-добре в комбинация с калий. Магнезият е именно минералът, който осигурява способността на мускула да се свива и отпуска.

Невъзможност за заспиване

Хиперактивността, изтощението и невъзможността за ефективна нощна почивка са често симптом на дефицит на магнезий. Той е минералът, който действа успокояващо на нервната система и мозъка. Ако искате магнезият да повлияе на съня Ви, вземайте по 400 мг. преди сън заедно с вечерята Ви.

Фибромиалгия

Недостигът на магнезий предизвиква главоболие. Заболяването фибромиалгия може да бъде причинено именно от дефицита на магнезий. Болестта се характеризира с болки в ставите, мускулите и хронична умора. Магнезият подобрява имунните маркери, намалява уморяемостта и болките при болните.

Диабет тип 2

Ниски нива на минерала се наблюдават при 10 % от хората, страдащи от диабет тип 2 и при 8 % от страдащите от „по-стария” тип диабет. Режим, включващ богати на магнезий храни, или приемът му като добавка, значително намалява риска от развиването на диабет тип 2, тъй като минералът има роля в метаболизма на захарта.

Мигрена

Магнезият е ключов фактор за поддържане на баланса на невротрансмитерите. Ако не приемаме достатъчно от него, можем почти сигурно да страдаме от чести и упорити болки в главата. Високият прием на минерала (между 400 и 600 мг.) на ден рязко намалява възможността за мигренни болки с 42 %.

Депресия

Ако имате дефицит на магнезий, менталното Ви здраве ще бъде силно повлияно. Минералът се открива в мозъчните синапси заедно с калций и аминокиселината глутамат. Дефицитът на минералите и глутамата може да има сериозни последици в дългосрочен план, като дори да се стигне до загуба на мозъчни клетки. За здрав мозък приемайте достатъчно магнезий!

Камъни в бъбреците

Този болезнен и сериозен проблем може да бъде предотвратен чрез приема на достатъчно количество магнезий и витамин В6 – 180 мг. магнезий на ден и 10 мг. витамин В6. Ако сте семейно обременени с предразположение за развитие на камъни в бъбреците, вземайте 500 мг. магнезий на ден и 75 мг. витамин В6.

Уморяемост

Лесната уморяемост може да се предизвика от недостиг на магнезий. Както вече казахме, минералът е ключов фактор в поддържането на режима бодърстване-сън. Дефицитът му може да повлияе негативно както на съня, така и на физическата дееспособност. Ниските нива на енергия, лесната уморяемост и слабост са чест симптом на магнезиев дефицит. За бързо справяне с проблема вземайте високи количества магнезий – 400-600 мг. на ден, а след това постепенно намалете количеството.

Световъртеж

Световъртежът е състояние, което бързо отшумява и затова често не му отдаваме нужното внимание. Но всъщност може да е много опасно, тъй като ни прави безпомощни. Магнезият е минерал, който поддържа баланса на електролитите в организма. Ако страдате от дефицит, мозъкът може да е неспособен да приема сигнали от периферните нерви. По този начин мозъкът може да приема сигнали, но да ги интерпретира грешно. Така възниква неприятният световъртеж, а проявлението му може лесно да се ограничи с прием на магнезий.

Фактори, предизвикващи магнезиев дефицит

3 фактора могат да доведат до магнезиев дефицит, дори да си набавяте достатъчни количества с храната. Това са:

  • Чест прием на антибиотици
  • Възрастта
  • Стомашни заболявания

Всички тези фактори намаляват способността на стомашната стена да абсорбира минерала и част от него се изхвърля от организма. Затова и при такива обстоятелства е препоръчителен завишен прием на магнезий.

Дефицит на магнезий – симптоми и решение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™