Влиянието на къри върху здравето зависи от качествата на тревите, които преобладават в него.Подправките са може би най-популярното нещо в кулинарията. Не можем да си представим кухнята без разноцветните пакетчета, излъчващи най-разнообразни аромати. Една от много любимите подправки е кърито, което се приготвя чрез смесването на различни билки. Тя е родом от Индия, а името си е получила от едноименния храст, който индийците използват в готварството. Прахът от листа на къри обаче изпарява много бързо етеричните си масла, затова трябва да се използва в кратък срок. Подправката къри е интересна с това, че има много варианти за нейното приготвяне. И всеки от тях има свой отличаващ се от другите вкус, тъй като е прието четирите основни компонента да се съчетават с други, като се получават различни вкусове и аромати. Съществуват например, източно-европейски и западно-европейски варианти на къри, а също така южно-азиатски и западно-азиатски, и всички те се използват за приготвяне на ястия и заготовки. Основният компонент на сместа е куркумата. Тя трябва да е поне 25% от подправката. Куркумата има изразителен мирис и не съвсем ярък вкус, но в съчетание с други билки се усеща много добре. Кърито като цяло не е пикантно, но е ароматно и подхожда на много блюда.

Състав

Освен задължителната куркума в сместа трябва да влиза кориандър в количество около 20 до 50%, в зависимост от рецептата. Сминдухът пък присъства до 10%, като заменя листата от растението къри. Задължителен компонент е и кайенският червен пипер до 6%. Това са четирите задължителни съставки на индийското чудо. Останалите съставки могат да заемат от 4 до 50% от обема на подправката и придават най-различни оттенъци.

За стандартното промишлено производство в основата на къри, освен четирите компонента, влизат ким или кимион за европейците и ажгон за азиатските страни, тъй като той е по-пикантен. Като допълнителни продукти могат да се използват джинджифил, канела, карамфил, кардамон, чесън, босилек, мента, копър, различни видове пипер, индийско орехче и други. Съставът зависи пряко от това къде и от кого се произвежда.

Полза за здравето

Влиянието на къри върху здравето зависи от качествата на тревите, които преобладават в него.

Свойства на къри са полезни при артрит, подагра и треска.

Куркумата със своя горчив вкус помага за пречистване на кръвта, бори се с възпалителни процеси в организма, а също така нормализира работата на черния дроб. Тя стимулира усвояването на белтъчини от организма, предотвратява образуването на токсини и образуването на газове. Куркумата придава на ястията ярък цвят, като носи естетическо удоволствие.

Ако в подправката има кимион или семена от горчица, тя загрява организма, увеличава храносмилането и действа като пикочогонно средство. Тези свойства са полезни при артрит, подагра и треска.

Кимионът извежда от организма токсините и шлаките и подпомага дейността на стомашно-чревния тракт. Ако в състава на къри влиза кимион, то не трябва да се съхранява повече от година, тъй като ще започне да горчи.

Пикантният и едновременно с това охлаждащ вкус на кориандъра придава на сместа оригиналност. Той активизира храносмилането в червата.

Много често в кърито се добавя джинджифил, който стимулира кръвообращението и избавя от запек, а също така намалява подуването в стомаха, причинено от газове.

Копър се използва в малки количества, защото може да отслаби вкуса на останалите компоненти. Той придава сладък привкус, като влияе добре на образуването на мляко при кърмещите жени и увеличава отделянето на пот.

В Индия всяка домакиня приготвя кърито сама, по своя рецепта.

Черният пипер добавя лютивина, използва се също в малки количества, млян или на зърна. Той съдържа много хром, което го прави полезен при захарен диабет от втори тип.

В индийските маринати кърито се използва с шамбала – пикантна горчиво-сладка подправка. Тя загрява кръвта и способства за възстановяване на енергията. Особено е полезна за жените, тъй като в нея има много фолиева киселина и витамин Е. Тя способства за намаляване на теглото, укрепване на косата и обогатяване на състава на кръвта.

В кулинарията

В Индия всяка домакиня приготвя кърито сама, по своя рецепта. И не е фатално, че вкусът всеки път е различен от вчерашния – подправката пак е великолепна! Индийките слагат всичко на око, с пълни шепи, и претриват в дланите си всички съставки на чудната смес. В Индия по традиция кърито се добавя в месни, рибни блюда, а също така в ориз и зеленчуци. С подправката ястията придобиват красив златист оттенък и незабравим аромат. Тя се добавя към зеленчуково рагу, салата или макарони с пиле, Бьоф Строганов, кюфтета.

Зеле с къри

Необходими продукти:

  • Зеле – 600 гр;
  • Картофи – 5 бр.;
  • Лук – 5 глави;
  • Растително масло – 20 гр;
  • Къри – 1 с. л.;
  • Доматена паста – 100 гр;
  • Бульон – 1 чаша (може да се замени с вода);
  • Карамфил, дафинов лист, ким, пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Маслото се загрява в дълбок тиган и в него се пържи нарязаният на кръгчета лук. Кърито се разтваря в половината бульон, добавя се лукът и се задушава под капак 3 минути. След това се слага зелето и всички останали съставки и сместа отново се задушава 10 минути. През това време се режат картофите на кубчета, смесва се доматената паста с останалия бульон, всичко се поставя в тигана и се задушава до готовност. Преди сервиране на масата ястието се посолява и от него се отстраняват карамфилът и дафиновият лист.

Риба с къри

В индийските маринати кърито се използва с шамбала.

Необходими продукти:

  • Риба треска – 500 гр;
  • Раци – 500 гр;
  • Лук – 1 глава;
  • Чесън – 2 скилидки;
  • Чушка чили – 3 бр.;
  • Пресен корен от джинджифил – 30 гр;
  • Праз лук – 1/2 стрък;
  • Растително масло – 3 с. л.;
  • Къри – 2 с. л.;
  • Кокосово мляко (консервирано) – 2 чаши;
  • Домати – 3 бр.;
  • Лайм – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Рибата се сварява и нарязва на парчета и към нея се добавят почистените раци. Лукът и чесънът също се почистват и нарязват на дребно. Чилито се разрязва на половинки, премахват се семената и се нарязва на малки парчета. Празът се нарязва на тънки кръгчета, а коренът от джинджифил се почиства и настъргва. Маслото се загрява в голям тиган, в който се запържват лукът и чесънът. Добавят се кърито, чилито и джинджифилът, пържат се 2-3 минути, като постоянно се разбъркват. След това се налива кокосовото мляко, добавя се празът и всичко се вари 10 минути. Добавят се рибата и раците, задушават се 10-15 минути, като тиганът се разклаща. Добавят се нарязаните на 4 части домати, подправя се със сок от лайм и кокосово мляко, всичко се кипва, сваля се от котлона и се сервира на масата.

Приятен апетит!