Сибирският лук е подправка, която расте през пролетта. Той е известен още под названията шивес и див лук. На вкус растението наподобява повече чесън, отколкото лук. Може да се употребява свеж, а също така в качеството на притурка в състава на различни блюда. Благодарение на своите полезни свойства растението се използва и в народната медицина. Дивият лук е бил известен още в древността, когато с него са лекували скорбут, холера, чума и други заболявания.

Състав и полезни свойства

Сибирският лук съдържа етерични масла и гликозиди, витамин С=

Сибирският лук съдържа етерични масла и гликозиди, витамин С, витамини В1, В2, В3, В6, В9 и РР, сяра, флуор, калций, бор, селен, желязо, фруктоза, калий, аминокиселини, мазнини, фитонциди.

Лечебните свойства на растението помагат за лечението на някои кожни заболявания като брадавици и лишей. Настойките от него снемат симптомите на кашлица, борят се с ревматизъм и бронхит, а също така се използват за общо укрепване на организма. Полезните му съставки помагат на тъканите успешно да се възстановяват, а също така да се развиват и растат. Освен това дивият лук нормализира нервната система и стомашно-чревния тракт.

Други основни свойства:

  • Положително влияние на работата на сърцето, понижаване на кръвното налягане;
  • Профилактика срещу поява на холестеролни плаки в тялото;
  • Лечение на хипертония, атеросклероза и авитаминоза;
  • Лечение на полово безсилие при мъжете;
  • Борба с инфекции – дори лекарите признават, че този вид лук успешно помага за лечение на ерозия на маточната шийка, трофични язви или трихомониаза;
  • Възстановяване на апетита, лечение на гастрит с понижена киселинност – това се постига благодарение на това, че растението помага за усилване на отделянето на стомашен сок;
  • Решение на проблеми със щитовидната жлеза;
  • Употреба като противопаразитарно средство;
  • Оказва пикочогонен ефект при пиелонефрит или цистит;
  • Лечение на депресия.

Полезните свойства на сибирския лук се съдържат в неговите стръкове и зелени листа. Те имат антибактериално свойство и дори да дъвчете само няколко минути суровите листа, ще направите за устната си кухина повече, отколкото при обикновено почистване и изплакване с паста или вода за зъби.

Лечението на различни заболявания с помощта на див лук ще е успешно, при условие че го приготвите правилно. Така, при кожни раздразнения и алергии се препоръчва настойка на основата на растението. А настойката със спирт помага при бронхит или кашлица. В суров вид той се яде при сърдечни и стомашни заболявания и при проблеми със щитовидната жлеза.

Народни рецепти с шивес

На основата на листа и стъбла от растението се приготвят всевъзможни отвари, настойки и мазила. Всички негови полезни качества се намират в сока, като той се използва както вътрешно, така и външно. Ето и няколко рецепти:

  • Настойка против заболявания на ставите – свеж сибирски лук се нарязва на дребно и се залива с водка в пропорция 1:4. Оставете за 10 денонощия, след това прецедете и използвайте за разтриване на ставите по по два пъти на ден при артрит, артроза и ревматизъм, докато симптомите не отшумят. Настойката може да се приема вътрешно в течение на месец по два пъти на ден по 30 капки при атеросклероза;
  • Лечебните свойства на дивия лук помагат за лечението на някои кожни заболявания, като брадавици и лишей.Сок от див лук против херпес, гнойни и инфектирани рани и язви. Поразените участъци се мажат със сок от растението до 4 пъти на ден. А при лишеи и брадавици на поразените зони се правят компреси със сока за по 15 минути. Този сок може да се капе в ушите при гноен отит два пъти на ден, като след 15 минути ушите се промиват;
  • Средство срещу пародонтоза – в пропорция 1:1 се смесват сок от лук и водка, след това лъжичка от полученото средство се разтваря в 100 мл вода и с тази течност устата се изплаква два пъти на ден. Лечението продължава 2 седмици;
  • Настойка против гастрит, простуда и бъбречни заболявания – листата и луковиците от два стръка се заливат с 300 мл вода и се загряват на котлона за 10 минути, след което отварата се оставя да престои два часа. Настойката се прецежда и се пие по чаена чаша три пъти на ден за две седмици при храносмилателни проблеми, възпаление на пикочния мехур, камъни в бъбреците или пиелонефрит;
  • При болки в гръбначния стълб и очни възпаления свеж сибирски лук се нарязва на дребно и се разтрива на каша, поставя се в марля и се прилага към болното място. При наличие на конюнктивит кашата се поставя на клепачите два пъти на ден по 5 минути, а на гърба средството може да се държи и до час. Лечението продължава около 10 дни;
  • Настойка срещу авитаминоза или бронхит – 10 листа от растението се варят в чаша бяло вино 5 минути и след това течността се прецежда. Добавя се средна лъжица мед и се пие през деня на малки порции. При белодробни заболявания курсът на лечение продължава 10 дни, при авитаминоза 2 седмици;
  • Средство против хипертония – за отварата са нужни по 0,5 кг див лук, хрян, лук и лимони. Всичко, освен лимоните, се почиства и пуска през месомелачка. Залива се с два литра вода и се оставя да престои в течение на един месец. Пие се на гладно по една лъжица три пъти на ден за стабилизиране на кръвното.

Противопоказания:

  • При язвени заболявания;
  • При панкреатит;
  • При хепатит;
  • При холецистит;
  • На фона на епилепсия;
  • За деца;
  • По време на бременност.

Див лук в кулинарията и рецепти

Той има добър вкус, а полезните му свойства са един приятен бонус. Най-добре е продуктът да бъде употребяван в суров вид, тъй като при термична обработка се губят някои негови вкусови и полезни качества.

През лятото особено популярна е салатата от сибирски лук, като се режат листата на растението без термична обработка и се добавят други зеленчуци според индивидуалните предпочитания. А ако готвите супи с участието на див лук, използвайте неговите листа. За да не губят своите свойства и вкусови качества, ги добавяйте в супата накрая. Растението е добра добавка за ястия от зеленчуци, риба и месо. То не е подходящо като основна съставка на основни ястия, но като добавка към гарнитури е невероятно добро! Може да се добавя към сосове, като може да замести босилека и да се добави към блюда със сметана или извара.

Шивесът може да бъде консервиран за през зимата. Като добавка към салати той може да бъде използван в кисел, солен или маринован вид. А ако искате да изсушите растението, го съхранявайте в херметично затворен контейнер, за да не изчезнат полезните му свойства.

Рецепти:

  1. Шивесът може да бъде консервиран за през зимата. Салата от сибирски лук с яйце – нарежете на дребно прясното растение, яйце и прясна краставица, подправете на вкус;
  2. Маринован лук – тази консерва има ниска калоричност и приятен вкус. На литър марината се слага голяма лъжица захар и толкова сол, а също така 100 гр оцет. Цветоносите могат да бъдат нарязани на парчета, които на височина да са равни на височината на съда, в който ще бъде съхраняван маринованият продукт. За минута се пускат в кипяща вода и после се охлаждат в студена вода. Поставят се плътно в буркани и се заливат с приготвената предварително марината.
  3. Салата с маринован див лук – тази салата е подходяща както за ежедневната трапеза, така и за празничната маса. Тя е подходяща за диетично хранене (дори за диабетици) и за деца. Освен маринован див лук са нужни чесън, зелени подправки, сол и растително масло. Сибирският лук се нарязва на дребни парчета, на малко по-големи се нарязва магданозът, чесънът, копърът или друг вид зелени подправки. Всички съставки се разбъркват, подправят се с олио и сол на вкус и се добавят листа магданоз и сметана;
  4. Салата от пресен шивес и краставица – тази салата увеличава нивата на хемоглобин и способства за подобряване на кръвообращението. Освен див лук са нужни лук и краставици. Листата на сибирския лук се режат на дълги ивици, краставицата се бели и се реже аналогично. Обикновеният лук се почиства и се реже на полумесеци. Всичко се разбърква внимателно и се добавят сол, маслини, сметана и зелени подправки на вкус.