С наближаване на предстоящите празници е добре да се подготвим за посрещане на гости, както и с идеи за празнично меню. Виното е известно още като "божествената напитка" и е една от най-предпочитаните и полезни напитки, затова е добре да знаем как да го сервираме и комбинираме с храна. Така ще се представим и добре пред гостите си и ще ги впечатлим с уменията и знанията си.
Основни правила за сервиране на вино
Как сомелиерите подбират храната и виното?
- Избягвайте да сервирате бели или сладки вина с червено месо
- Избягвайте да сервирате червени и сухи вина с риба, сурови зеленчуци и козе сирене
- Десертите и така наречените "силни" сирена, като синьото сирене, не са подходящи за сервиране с розе и шампанско
- Всяко вино се сервира с различен вид храна, за да се подсили вкусът му, а не да се развали под въздействието на неправилния вкус
- Отлежалите вина имат наситен и плътен вкус и за да се усеща именно този вкус, блюдото, с което сервираме виното, трябва да е с деликатен и нежен вкус.
- Така наречените тежки вина не се сервират със сладка храна. Десертните вина, като лекото бяло вино, са подходящи за десерт.
- Сладките вина се сервират със солени храни като традиционно свързваното с вино синьо сирене.
Виното и зимата
Сомелиерските техники стават още по-сложни: има различни стилове на сервиране на вино през различните сезони (все пак ценителите се наслаждават на напитката през всеки сезон). И тъй като Коледните празници се намират именно по време на най-студения сезон, важно е да знаем какви вина да избираме за зимните ни трапези.
През зимата сме склонни да похапваме по-тежка и мазна храна, добавяме повече подправки, хляб и сосове към менюто си, затова и не е изненадващо, че червените вина са вината на зимата. Червените вина са много и различни видове и се различават по годините на отлежаване, както и по дълбочината на вкуса, затова и няма как да не експериментираме. Освен това червените вина ни стоплят както психически, така и физически. Само една чаша вечер е достатъчна да ни направи по-спокойни и релаксирани след края на тежкия ден, а освен това ще ни стопли буквално след смразяващия вятър навън.
Танините са неизменна част от състава на червените вина. И макар те да дразнят в някаква степен храносмилателната система и особено чувствителния стомах, в комбинация с храна вина с високо съдържание на танини не дразнят стомашната лигавица. А тези, които не съдържат голяма концентрация на танини, могат да се консумират и без храна. Затова внимателно прочетете етикета на бутилката, която отваряте.
Видове червени вина
Различните видове вина се произвеждат от различни и специално отглеждани сортове грозде. Понякога сортовете се миксират, за да се получи по-богат и плътен вкус, а при някои сортове това не е необходимо, тъй като техният вкус е досатъчно силен и запомнящ се. Както знаем, страната ни има дълга традиция по производство на вино и можем да се насладим на много качествени напитки, произведени в България. Кои са най-известните видове червени вина и какво трябва да знаем за тях?
-
Сира – Виното има плътен вкус и привкус на боровинки, усеща се и силен аромат. Това вино може да се използва за приготвянето на греяно вино, тъй като неговият вкус отлично се комбинира с вкуса на черен пипер. Това е едно от вината, имащо дълго освобождаващ се вкус, което е гаранция за добрата сомелиерска оценка на този тип вино. Комбинирайте го с месо – стек, телешко, агнешко, дивеч.
-
Мерло – Мерло се счита за едно от най-меките червени вина, затова и се препоръчва на хора, които тепърва започват да опознават света на виното. Лесно се комбинира както с месо, така и със сирена и това прави това вино с доста разпространена консумация. Сортът мерло, от който се произвежда виното, се култивира в цял свят: Италия, Румъния, Калифорния, Вашингтон, Чили, Австралия и, разбира се, България. Виното има традиционно лек вкус, който може да се засили от привкус на боровинка, сливи и билки.
-
Каберне Совиньон – По целия свят този вид вино е сред най-предпочитаните и консумираните. Комбинира се най-добре с червени меса, приготвени като пържоли. То е от вината с така наречения цялостен вкус, когато е младо Кабернето може да развива най-разнообразни вкусови качества, които да изненадат дори най-големите му почитатели. С течение на отлежаването му обаче Кабернето развива в себе си полифеноли, които са най-полезната част на вината.
-
Малбек – Малбекът е едно от типичните френски вина от прочутия регион на Бордо. В Аржентина това е най-разпространеното вино и също е често срещано в Австралия и Чили. Малбек се числи към по-леките червени вина, има добър цвят и аромати и вкусове на сливи, червени боровинки и билки. Във Франция често малбекът се комбинира с Каберне и Мерло, за да се получат вина с типично френски вкус. Като храна се комбинира най-добре с местни ястия, които могат да бъдат приготвени и като яхнии.
-
Пино Ноар – Пино Ноар е сорт грозде, което се отглежда трудно и затова и се среща рядко. Най-доброто вино Пино Ноар се отглежда в друга известна с производството си на вино област във Франция – Бургундия. Структурата на вкуса е деликатна и свежа – нетипично за червено вино, затова и е толкова ценено. Почти не съдържа танини, а ароматът е плодов – на ягоди, череши и сливи. Комбинира се с по-леки ястия – сьомга, пиле и японски ястия.
-
Зинфандел – Зинфандел е не толкова разпространено вино, а сортът грозде, от който се произвежда е с доста разностранни вкусови качества. Това е причината виното Зинфандел да е доста скъпо. Сервира се с паста, овкусена с доматен сос, пица и гриловани зеленчуци в комбинация с леки меса – типични италиански ястия.
-
Санджовезе – Това е типично италианско вино, което се включва в Средиземноморския начин на хранене. Този сорт грозде се отглежда се в региона на Тоскана, а вкусът му е със средна интензивност и аромат на сливи и боровинки.
-
Барбера – Аналог на Мерло, но по-малко популярно, Барбера е вино със сходни качества с тези на Мерлото. Комбинира се както с месни ястия, сирена, така и с паста с доматен сос. Виното има италиански произход, а вкусът му е копринен и силно плодов.
Оставете коментар