Ако сте сред любителите на сиренето, фета е един от най-здравословните и нискокалорични варианти. Традиционното бяло сирене не се препоръчва по време на диета. Направено от козе или овче мляко(понякога и смесени), фета е богато на нутриенти сирене. Комбинацията от тези два вида мляко прави сиренето по-слаб алерген сравнено с кравето сирене.

Хранителни факти за фета:

Сиренето фета е здравословен вариант на прием на протеини.

Думата фета (Fetta) произлиза от италиански и означава "нарязан на парчета". Спрямо изискванията на Европейския съюз фета сирене може да се нарича само сирене, произведено от козе или овче мляко. В други краища на света сирене фета може да се нарече и такова, произведено от краве или биволско мляко.

Фета е меко саламурено сирене, характеризиращо се с много малко дупки, остър вкус и липса на външна обвивка. Една порция от сирене фета (около 30 гр.) съдържа:

  • 74 ккал.
  • 6 гр. мазнини
  • 260 мг. натрий (14% от препоръчителната дневна доза)
  • 1.2 гр. въглехидрати
  • 4 гр. протеини
  • 1 гр. захар
  • 0.2 гр. витамин В2 (14% препоръчителната дневна доза); 140 мг. калций (14%); 94 мг. фосфор (9%); 0.5 мг. витамин В12 (8%); 0.1 мг витамин В6 (6%); 4.2 мг. селен (6 %)

7 ползи от фета:

Защита от рак

Тъй като е богат източник на калций, сиренето позволява на организма да усвоява максимални количества от витамин Д. Известно е, че комбинацията от достатъчен прием на витамин Д и калций защитава организма от някои форми на рак. Освен калцият важна антиракова съставка в това гръцко сирене е протеинът алфа-лакталбумин, който се свързва в тялото с цинкови и калциеви йони и по този начин получава антитуморни и антибактериални свойства.

Здраве за костите

Калцият е един най-важните минерали за здрави кости и е особено важен при децата, тийнейджърите и младежите до 20 години, чиито кости все още се изграждат. Истината е обаче, че някои видове млека като пастьоризираното могат да са много вредни за костите, тъй като те са високо киселинни и предизвикват ацидоза в организма. Затова изберете добрите източници на калций като сирене фета.

По-силна имунна система

Друг важен протеин, който се съдържа във фета е хистидин. Той е важен както за децата, така и за възрастните. Когато хистидин се свърже с витамин В6 при молекулярен процес, се образува молекулата на хистамин. Това е съединение, което взема участие във възпалителните процеси – малко количество от тях е полезно и дори необходимо на организма. Това именно е начинът имунната система да се поддържа силна и устойчива на външни дразнители. Комбинацията от хистидин и пробиотици прави фета истински приятел на имунитета ни.

ПробиотициФета е традиционно гръцко сирене.

Пробиотиците са веществата, които поддържат храносмилателната ни система здрава и бърза. Те са вид "добри" бактерии, които поддържат стомашната среда защитена от "лошите" бактерии. Приемът на много пробиотици решава редица проблеми с храносмилането като нередовно хранене, неправилно хранене, подуване, прием на твърде много сладки храни.

Защита от главоболие

Фета е добър източник на витамин В2 – рибофлавин, който е известен като един от естествените начини за справяне с главоболието, включително и мигрена. Хранителен режим, богат на витамин В2, може да намали вероятността да страдаме от главоболие и хронични проблеми с него.

Здраве за очите

Съдържанието на витамин В2 е добра новина и за очите. Проучванията показват, че хора, които консумират много витамин В2, са по-малко склонни към заболявания като катаракта, глаукома и като цяло към дегенеративните заболявания на очите, свързани с възрастта.

Защита от анемия

Анемия е разпространено заболяване, което се дължи на проблем с молекулата на хемоглобина, който пренася кислорода през цялото тяло. Когато тялото не може да получи достатъчно кислород, то губи енергия и се изморява лесно. Анемия се причинява от ниски нива на желязо, фолиева киселина, витамин В12 и може да се лекува по натурален път именно с приема на тези добавки. Фета е добра съставна част от менюто на хората, склонни към развитие на анемия.