Като цяло в нашето съвременно общество черният дроб е изложен на редица рискови фактори: прекаляване с храна, прием на твърде много обработена и пържена храна, замърсяване на околната среда, стрес, тютюнопушене, прием на големи количества алкохол. Вследствие на празничните дни тези фактори се засилват допълнително и трябва да обърнем специално внимание на детоксикацията след тях. Тъй като когато черният дроб е претоварен, редица неблагоприятни процеси започват да протичат в тялото: нарушен метаболизъм на мазнините и тяхното складиране най-вече в областта на талията, болка и пристягане в областта на черния дроб (вдясно под гърдите), невъзможност да се обработват токсините в тялото, внезапни кожни обриви, чувство на тежест, липса на енергия, намалени функции на имунитета.

Грейпфрутът съдържа антиоксиданти. Кои са най-добрите храни за пречистване на черния дроб?

Чесън

Дори много малко количество чесън, добавено към ястие или салата, има способността да активира чернодробните ензими, които от своя страна изчистват токсините от тялото. Причината е, че в чесъна се съдържат две мощни съставки: алицин и селен, които подпомагат силно очистителните сили на тялото.

Грейпфрут

Грейпфрутът е богат на антиоксиданти и на витамин С и благодарение на това очиства токсините в тялото. За най-добро действие си пригответе фреш от грейпфрут рано сутрин, който ще активира чернодробните ензими и ще Ви помогне да се чувствате и изглеждате по-добре.

Ряпа и моркови

Типично зимната салата от ряпа и моркови е много полезна за черния ви дроб. Тези зеленчуци са богати на растителни флавоноиди и бета-каротин, които прочистват организма и са изключително полезни за чернодробната функция.

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-полезните напитки, която можем да си приготвим и на която да се насладим както през студеното, така и през топлото време. Той съдържа растителни антиоксиданти, които се наричат катехини и подобряват изчистващите сили на организма. Затова си приготвяйте възможно по-често от ароматната напитка.

Зеленолистни зеленчуци

кръстоцветните се борят със заболяванията. Зеленолистните са много добри за изчистване на токсините от организма и още по-добрата новина е, че можем да ги консумираме сурови, в състава на смути, както и приготвени в ястие. Зеленолистните са богати на растителен хлорофил, който очиства токсичните натрупвания от кръвта. Зеленолистните имат дори способността да неутрализират тежки метали, химикали и пестициди от кръвта, които се натрупват от ежедневното докосване до замърсената околна среда. Повече за ползите на зелените салати прочетете тук.

Авокадо

Авокадото (12 рецепти с авокадо прочетете тук) е суперхрана и съдържа една от най-полезните мазнини, които можем да консумираме. Консумацията му помага на организма да синтезира химичното съединение глутатион, което организмът използва да изчиства натрупаните токсини.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин, който ни помага да изчистим храносмилателната система от натрупани вредни вещества в нея. Този процес подпомага и работата на черния дроб, тъй като при чиста и добре работеща храносмилателна система, черният дроб може много по-добре да контролира общото съдържание на токсини в организма.

Зехтин

Средното количество добавени масла към дневното меню, като зехтин, масло от ленено семе или конопено масло, са много полезни за организма, включително за черния дроб. За да се изчистват токсините от организма, е важно да се приемат полезни мазнини, чрез които вредните вещества се изхвърлят по-лесно.

Зърнени храни

Изчистването на токсините ни помага да бъдем по-здрави. Ако не добавяте достатъчни количества полезни зърнени храни към дневното си меню, сега е време да промените навиците си. Заложете на киноа, просо и пълнозърнесто брашно. Важно е да се избягват зърнените храни, които съдържат глутен. Глутенът е доста дразнещ за черния дроб и затова е важно да го избягваме, доколкото е възможно.

Кръстоцветни зеленчуци

Ако добавяме повече кръстоцветни зеленчуци към менюто си, организмът ще синтезира повече глюкозинолат. Това ще помогне в тялото да се синтезират повече чернодробни ензими, което е отлична новина за детоксикацията му. Това е и една от основните причини да се счита, че кръстоцветните предпазват от заболявания като рак.

Лимони и лайм

Известно е, че сокът от лимон се използва при гадене и като цяло при нарушени функции на храносмилателната система. Причината се крие в това, че лимонът, както и лаймът съдържат много витамин С. Витамин С е изключително важен за организма – той помага на тялото да синтезира от вредните вещества такива, които могат да се разтварят във вода и съответно да бъдат изхвърлени с урината и потта.

Орехи

Орехите съдържат високи концентрации от аминокиселината аргинин, която помага на организма да преработва и изхвърля амоняка и неговите съединения. Ядките са също богати на веществата глутатион и омега-3 мастни киселини, които подпомагат детоксикацията.

Зеле

Куркумата е една от най-полезните подправки. Зелето, което е също типична зимна храна, стимулира два от чернодробните ензими и по този начин помага за изчистването на организма. Зелето може да се консумира в много различни варианти, в това число и като кисело зеле, което е харесвано от много хора.

Куркума

Сред подправките куркумата е изключително полезна за черния дроб, като цяло за организма и предпазва от различни заболявания. Може да я добавяте както към вегански и вегетариански ястия, така и към месо, може да добавите щипка от подправката и в смутито си.

Съвети за детоксикация на черния дроб

  • Поне два пъти годишно извършвайте детоксикация на черния дроб, за да поддържате функциите му в отлично състояние.
  • Включете в детоксикацията храните, изброени по-горе.
  • Приемайте много вода и зелен чай и спрете всички други напитки.