Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Кои билки са полезни за отслабване?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Кои билки са полезни за отслабване?


Топ 11 направления в борбата с излишното тегло 

Много скептици казват, че затлъстяването не е болест и борбата с наднормените килограми е просто желание на човека да изглежда по-добре. Но според лекарите това е недъг, разпространен в целия свят, който изисква квалифицирано, внимателно и дълго лечение

Учените-медици, практикуващи създаване на препарати в различни търговски фирми, изобретяват множество различни таблетки, според тях позволяващи намаляване на излишното тегло. А в основата на тези лекарства стоят смеси от различни лекарствени билки, помагащи в борбата с този проблем. Именно за тях ще стане дума в тази статия. 

Билките играят важна роля в борбата със затлъстването.

По темата за редуциране на затлъстяването лекарствените билки играят много важна роля. Съблюдаването на основите на правилното хранене, съчетаването на продукти, увеличаването на количеството консумирани зеленчуци и плодове, спортните занимания непременно дават резултат. А билковите настойки и отвари помагат за достигане на тази цел, нормализират храносмилателната и отделителната системи, стомашно-чревния тракт и черния дроб, подобряват работата на сърцето и извеждат шлаките и токсините от организма. 

Освен комплекса от мероприятия за борба с излишното тегло, включващ лечебен глад, диети и спорт, диетолозите препоръчват употребата на билкови настойки за постигане на конкретни изменения на работата на организма като цяло. Но като начало, следва да се нормализират отделни направления, които ще помогнат за постигане на желания резултат. Различните билки помагат за обезпечаване на: 

 • Намаляване на апетита и потискане на чувството на глад
 • Нормализиране на работата на храносмилателния тракт, пречистване на червата и снемане на отоците;
 • Увеличаване на оттока на жлъчка; 
 • Пълно и лесно изхождане, благодарение на слабително действие
 • Нормализиране на обменния процес в организма и поддържане на имунитета
 • Придаване на жизнени сили и енергия.

Различните билки могат да бъдат използвани за отслабване както като самостоятелно средство, така и в съчетанието им в смеси, като се отчитат особеностите на растенията и тяхното влияние върху функциите на организма. 

Какво е забранено да се прави при лечението на затлъстяването с билки? 

Несистемният прием на билки може да предизвика алергична реакция.

Не всички билки са способни да повлияят благотворно на работата на организма и способстват намаляване на теглото, затова е необходимо да се отчетат редица особености и предпазни мерки. 

 • Да приготвят суровини за лечебни смеси могат само билкари, знаещи особеностите на лечебните билки, времето за тяхното събиране и правилата за приготвяне. Растенията не бива в никакъв случай да бъдат събирани на места, намиращи се в близост до автомобилни пътища. 
 • Затлъстяването е болест и в началото на лечението е необходима консултация с ендокринолог, да се изберат правилните лекарствени билки или смеси и да се определи методика на лечение. Не бива да се прилага самолечение. 
 • Забранен е несистемният прием на билкови отвари в неограничено количество и нарушаване на необходимата периодичност, тъй като това може да предизвика стомашно разстройство, диария или запек, алергична реакция под формата на обрив, болки в областта на черния дроб и панкреаса. 
 • Приемът на билкови отвари или настойки не може да продължава безкрайно. Всяко лечение трябва да се провежда на курсове, с прекъсвания от един-два месеца. А тъй като излишното тегло е болест, то и при лечението с билкови смеси прекъсването е задължително. 

Кога билковите смеси могат да навредят? 

Всеки организъм е индивидуален и се нуждае от особен подход, имайки предвид всички особености и проблеми. Именно затова следва да се обърне внимание на следните особености, които задължително трябва да се отчетат при старта на подобни билкови курсове за отслабване: 

Фитолечението е противопоказно при бременност и кърмене.

 • Редукцията на излишно тегло с билкови настойки е противопоказна при изостряне на хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, панкреаса и стомаха, изменения в показателите на сърдечния ритъм, хипертония и хипотония. Необходимо е изучаването на състава на смесите и да се използват с особено внимание, след консултация с лекуващия лекар и по време на подобряване след ремисия, тъй като дори най-обикновените и често срещащи се растения могат да нанесат непоправима вреда на болния и слаб организъм. 
 • Фитолечението, както се нарича процесът на употреба на билкови настойки за лечебни цели, е противопоказно по време на бременност, тъй като много от билките могат да предизвикат съкращаване на матката и да прекъснат бременността или да доведат до преждевременно раждане
 • Периодът на лактация не може да бъде старт за отслабване с помощта на лекарствени растения след раждане. Кърмата ще промени своите вкусови качества, хранителни свойства и външен вид. Ако младата майка избърза със свалянето на излишното тегло, качено по време на бременността, на първо място, ще пострада нейното собствено дете. 
 • Билковите смеси, абсолютно безвредни за един човек, могат да предизвикат алергична реакция при друг дори след еднократен прием на отварата вътрешно. Затова хората, склонни към алергични реакции, следва да се откажат от мислите за отслабване с помощта на лекарствени билки. Ако употребата на билкови настойки или отвари с цел борба с излишното тегло е назначена от лекар, е необходимо приемът да започне с малки дози и задължително да се контролира състоянието. При поява на алергични признаци под формата на затруднено дишане, кашлица, подуване или обрив употребата на билките задължително трябва да се прекрати. 
 • Болните от бронхиална астма трябва да подхождат внимателно към избора на билкови смеси за отслабване. Различните билки са богати на етерични масла, предизвикващи отоци на бронхите. 
 • Билките, притежаващи пикочогонен ефект и помагащи за бързо сваляне на килограми, са особено вредни за хората, които страдат от бъбречни заболявания.
 • Слабителните смеси са противопоказни при дисбактериоза, колит, хемороидални възли, чревна непроходимост. 

Основни правила за прием и приготвяне на билкова отвара и настойка за отслабване 

Билковите настойки за отслабване се приготвят на основата на спирт и се използват под формата на капки.Много хора погрешно считат, че в отварите главното е техният състав, и забравят за технологията на приготвяне, а също така и за основните правила на самия прием. 
Отварата задължително трябва да бъде прясно-сварена, да има светъл цвят и приятен аромат. Утайката на дъното на съда, бледият цвят на напитката, неприятният аромат говорят за просрочен срок на употреба. 

Билковите отвари за отслабване се приготвят на основата на спирт и се използват в храната във вид на капки. При самостоятелно приготвяне на лечебна настойка трябва да се изчака необходимото време за направата на микстурата, да се използва само стъклен тъмен контейнер, сместа да се съхранява на тъмно и топло място. Целесъобразно е редуването на лекарствени билки, притежаващи различни свойства. Например: една седмица се приема билка, намаляваща апетита, втората седмица – укрепваща имунитета, третата – слабителна, четвъртата – пикочогонна или постепенно билките да се съединят в една обща смес. 

Билковите смеси се употребяват за отслабване не само вътрешно. Настойките и отварите се използват за лечение на целулит. Такива вани опъват кожата, изглаждат бръчките, подобряват външния вид на кожата, като я подхранват. Ваните с билки помагат на човешкия организъм по-лесно да преживява стресовите ситуации по време на лечебен глад или диета, влияят благотворно на нервната система, кръвотока и работата на сърцето. 

В природата има много растения и билки, които могат да се използват в борбата със затлъстяването

 • Магданоз, копър, босилек, риган, кимион, червен пипер, сусам, кориандър, анасон са подправки, препоръчвани от диетолозите за прием в храната.Мента, маточина, дяволска уста, шишарки от хмел, мащерка и валериана помагат на организма да се справи със стреса при гладуване. Тонизиращите напитки са приятни и вкусни, придават жизнени сили и енергия през етапа на сваляне на излишното тегло и действат като успокоителни средства. 
 • За подобряване на храносмилането са подходящи кукуряк, касия, зърнастец, полен и анасон
 • Бял трън, царевична коприна, глухарче, вратига, пача трева, жълт смил помагат за работата на черния дроб и извеждане на жлъчка, намаляване на холестерола и извеждане на различни токсини. 
 • Шипка, листа от люцерна и репей, полски хвощ и имел, жълт кантарион и листа от горска ягода имат пикочогонно действие. 
 • Риган, градински чай, подбел, коприва, бъз, гарциния, бяла ружа, листа от бреза, спирулина, ангелика помагат за борбата с пристъпите на глад, нормализират обменните процеси в организма. 
 • Лайка, липов цвят, настойките от божур и дяволска уста оказват успокоително действие, в случай на възникване на алергични реакции. 
 • За справяне със запек помагат листа от сена, корен от женско биле, зърнастец, ленени семена, притежаващи слабително действие и прочистващо червата. 
 • Магданоз, копър, босилек, риган, кимион, червен пипер, сусам, кориандър, анасон са подправки, препоръчвани от диетолозите за прием в храната при съблюдаване на основите на правилното хранене. Билките, използвани за приготвяне на диетични ястия, подобряват работата на храносмилателната система и способстват за изгаряне на подкожната мазнина
 • Френско грозде, шипка, глог, офика, червена боровинка, малина помагат за работата на сърдечния мускул, дават на организма много витамини. 
 • Мощни средства за изгаряне на мастни отлагания са гуарана, джинджифил, канела и зелен чай
 • Листа от стевия, къпина, коприва, боровинка намаляват нивото на глюкоза в кървта и служат като добър заместител на захарта в напитки и храни. 

Ефективните билкови смеси, разработени от лекари-билкари и водещи диетолози, ще ускорят процеса на сваляне на тегло, ще заздравят организма, ще придадат жизнени сили и енергия, ще стабилизират обменните процеси, ще обезпечат качествена профилактика срещу последващо увеличаване на телесната маса. Използването на прясно-приготвени билкови смеси за отслабване, като допълнение към правилното хранене и спортните тренировки, подобряват настроението, предотвратяват депресивното състояние, помагат в борбата с излишното тегло.

Кои билки са полезни за отслабване? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™