Какво знаем за глухарчето?
Глухарчето е ефективен природен биостимулатор. Наричат го още целебното глухарче. Също както копривата, така и глухарчето се употребява като хранително и лечебно средство. То се отглежда в градини като културно растение в много страни по света. За съжаление, у нас то е много подценено.
Сигурно не сте знаели, че всички части на глухарчето се използват за храна – от корените до цветните пъпки и цветовете. От него могат да се приготвят салати, супи, пюрета, напитки. Печените корени на глухарчето могат да се използват самостоятелно или като подправка.
За какво се използва глухарчето?
За лечебна цел Глухарчето се употребява за подсилване на функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Полезно е също така при чернодробни възпаления, жлъчни камъни, жълтеница, възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Глухарчето се използва още като диуретично средство, действа благотворно при запек, катар и метеоризъм, може да стимулира обмяната на веществата, възбужда апетита и, не на последно място по важност, подобрява храносмилането.
В народната медицина се използва при диабет, анемия, атеросклероза, някои кожни заболявания, за укрепване на зъбите и като противоглистно средство. Както споменхме по-горе, цветовете и листата на глухарчето са ефективни природни биостимулатори. Всъщност истината е, че листата имат горчив вкус и това е от вещества, на които се дължи неговият лечебен ефект. Така че преценете дали да ги отстранявате, когато използвате глухрчето.
При захарен диабет – чай с глухарче:
Вземете 50 гр. корени глухарче и листа от мента; 150 гр. стръкове жаблек, бобчета фасул и листа от черна боровинка. От тази смес сложете 2 супени лъжици в 600 мл. кипяща вода, сварява се за около 3 мин. и се оставя 20 мин. да се охлади. Прецежда се и се пие 6 пъти дневно по 80 мл. 15мин. преди храна и 30мин. след ядене.