Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Глог – с какво е полезен и какви са неговите лечебни свойства?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Рецепти, Новини, Билки и растения, Здравословни проблеми и състояния, Забавни | Все още няма коментари. | 2460 прегледа на този пост

Съдържание на Глог – с какво е полезен и какви са неговите лечебни свойства?


Как и кога да използваме глог?

Когато видим глог, често можем и да го объркаме с шипката. Глог е много полезен за сърцето, съдовете, за нервната и хранисмилателната системи. И двата вида растения са „дарове от природата“, които ни помагат да поддържаме и пазим здравето си. С какво е полезна шипката, може да разберете от статията ни „Кои са ползите от шипката?“ А тук ще Ви разкажем по-подробно за глог.

Глог съдържа много витамини, минерали, кверцетин, дъбилни вещества и сок от глог е много полезен за кръвоносната система

Състав на плодовете на глог

  • В плода на глога се съдържа много витамин А, при което някои сортове глог могат да се надпреварват по съдържание на каротин даже с моркова. Също така съдържа витамините К, С, Е.
  • От микроелементите се съдържат калий, калций, цинк, желязо, манган, мед и други.
  • Урсолова киселина, която се съдържа в плодовете и цветовете на глога, има както противовъзпалително, така и заздравяващо раните действие.
  • Олеанова киселина е полезна за сърцето и съдовете, усилва кръвообращението.
  • Кверцетин помага да се поддържа еластичността на съдовете и капилярите, подобрява и мозъчното кръвообращение.
  • В плодовете на глог се съдържат и дъбилни вещества, които при първата слана намаляват, заради което плодовете стават не чак толкова тръпчиви.
  • Може би помните как в детството си сте яли глог и след първите слани те са били толкова сладки?! Просто сте ги откъсвали от храста и сте ги яли, а те са били невероятно вкусни!

Глог – полезни и лечебни плодове

  • Плодовете на глог са полезни за сърцето, съдовете, храносмилането и нервната система. От плодовете се прави чай, отвара, тинктури.
  • Плодовете на този храст са полезни при съдови спазми, освен това предотвратяват образуването на плака.
  • Глог подобрява показателите на кръвта. Нормализира нивата на холестерола.
  • Глог тонизира сърдечния мускул, оказва съдоразширяващо действие. Подобрява и кръвообращението в мозъка.
  • Продуктите от глог помагат при гастрит и метеоризъм.
  • Както цветовете, така и плодовете помагат при главоболие, при световъртеж, а също така способстват понижаването на високото налягане на кръвта.
  • Препаратите на основата на глог възстановяват силите, способстват повишаването на имунитета, много е полезно да се използват след боледуване, особено от простуда и инфекции.
  • Глог намалява нервната превъзбуда, премахва безсънието, при това нормализира и съня.

Освен това глог се използва и с козметични цели, средствата на неговата основа намаляват отоците, възпаленията, тонизират кожата.

Как се прави тинктура, чай, сок, инфузия от глог?

Тинктура, сок, чай, инфузия от глог подпомагат здравето на сърцето и понижават холестерола в кръвтаПрез есента, когато има пресен глог, може да използвате разтворен сок от плодовете му. Сокът нормализира храносмилането, нервната система, подобрява състава на кръвта и кръвообращението.

Чай от глог. Обикновено чаят може да се прави и в термос. Около 25-30 плодчета трябва да се залеят с гореща вода, а към тях може да добавите и малко шипка. Оставете да престои в термоса и на сутринта прецедете течността. Чаят е готов, а може да му добавите мед или захар, ако искате. Чаят може да правите и от изсушени плодове на глог.

Инфузия от глог. Прави се много лесно. Измийте шепа глогови плодчета и ги залейте с 1 л. гореща вода. Оставете да престои 6-8 часа. Тази инфузия се използва при аритмия, стенокардия, нервна преумора. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Може да правите разтвор и от млени плодове на глога. Приготвя се по същия начин, но 1 час е достатъчно да престоят плодовете. Прецеждате и пиете.

Тинктура от глог. Тя се прави със спирт или ракия (може и водка). 2 чаши ракия и 4 пълни супени лъжици глог престояват в алкохолната напитка 2 седмици. След това се прецежда и се приемат по 25 капки с вода преди хранене. Тинктурата може да се прави и от цвят от глог.

Глог при болести на сърцето

Поради ред причини сърдечният мускул може да не се съкращава достатъчно силно и вследствие на това органите да не получават кислород. В тези случаи, за да се нормализира кръвообращението и да се тонизира сърдечният мускул, се приемат хранителни добавки с глог.

Разбира се, преди да започнете употребата на такива продукти, трябва да се консултирате с лекар и да се запознаете с противопоказанията.

  1. Плодовете на глог помагат при високо кръвно налягане и за укрепване дейността на сърцетоСок от плодовете на глог. Сокът се прави от пресни глогови плодове. Една чаша плодове, желателно да е след първите слани, се мие, мели, добавя се малко вода, загрява се малко и се прецежда през марля. Сокът се пие преди ядене по 1 с. л.
  2. Глогова инфузия. Около 1 пълна супена лъжица млени плодове се заливат с гореща вода и се оставят в закрит съд да престоят. Приема се по половин чаша няколко пъти на ден. В разтвора може да добавите мента, лайка, глогови цветове, маточина.

Глог при високо кръвно налягане

Глогът нормализира кръвното. Цветовете му укрепват сърцето, плодовете са прекрасно средство за понижаване на налягането. При високи показатели на кръвното налягане се приемат по 20 капки глогова тинктура с вода преди хранене. Инфузията от глог също е подходяща – половин чаша няколко пъти дневно педи прием на храна.

За понижаване на налягането глог може да се съчетае с дяволска уста, която влияе благоприятно за тази цел и има успокояващи лечебни свойства. 1 ч. л. дяволска уста и 1 ч.л. млени плодове от глог се смесват и се заливат с 300 мл гореща вода, престояват така в закрит съд за около час, прецеждат се и от течността се приема по 1 лъжица преди хранене.

Свойствата на глоговите плодове оказват положително въздействие при преумора и главоболия.

Плодове и цвят на глог за зимата

Цветовете и плодовете на глог се сушат за зиматаЦветовете на глога се приготвят по време на цъфтежа, задължително при сухо време. Берат се или се режат заедно с част от стъблото. Поместват се на тънък слой в добре проветриво помещение или навън, но на сянка и се сушат. Може да се сушат и в сушилник. След това се слагат в памучна торбичка и се съхраняват в сухо помещение.

Плодовете се приготвят за зимата през септември-октомври месец. Берат се отново само ако времето е сухо, след което се почистват и измиват. Сушат се естествено, а по време на изсъхването им те се сбръчкват и потъмняват. Съхраняват се в картонени кутии или памучни торбички, като така могат да се съхраняват 2 години.

Глог – противопоказания

Както всички народни средства, глог има някои противопоказания:

  • При индивидуална непоносимост, алергия към глог;
  • При бременност и кърмене;
  • Злоупотребата с глог може да доведе до световъртеж и общо неразположение. Затова хората, чиито професии са свързани с голяма концентрация, не трябва да го приемат.
  • Не се използват добавки от глог от деца под 12 години.

Преди да започнете да използвате глог, е добре да се консултирате със специалист, а той ще Ви посъветва каква доза да използвате от продукта.

Глог – с какво е полезен и какви са неговите лечебни свойства? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™