Магданозът е удивителен зеленчук, известен още от времето на Адам. Използвали са го в Антична Гърция, но съвсем не с кулинарни цели. Традиционното днес растение гърците са го смятали за култово. То се е използвало за украсяване на могилите на предците им и за правенето на венци за победителите в Немейските игри.
За това, че това растение може да се използва в кухнята, са се сетили древните римляни. Магданозът украсявал различни блюда, които се сервирали на знаменитите патриции.
Днес той е обичаен продукт в кухнята на всяка домакиня. Много хора отглеждат магданоз в градината си или на балкона. Зеленолистното растение расте до настъпването на есенните студове. Вкъщи може да се отглежда целогодишно.
Както и всеки друг продукт, магданозът също притежава предимства и има няколко недостатъка. Какви са полезните качества и противопоказанията на магданоза?
Има някои противопоказания за използването на магданоз. Независимо че ползата и вредата на магданоза не могат да се мерят една с друга, трябва да имате предвид, че неумереното консумиране на този зеленчук може да доведе до редица нежелани реакции.
В магданоза се съдържа особеното вещество миристицин, което в случай на предозиране може да провокира силно главоболие, халюцинации, мускулни спазми и значителна загуба на тегло.
При определени състояния и патологии това растение не бива да се използва. В частност, магданоз не се препоръчва при бременност, тъй като той съществено повишава тонуса на маточната мускулатура и може да провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт. Към другите противопоказания се отнасят:
Сокът, отварата, екстрактът и етеричното масло от магданоз се използват в народната медицина за лечение и предпазване от редица болести. С какво е полезен магданозът и при кои заболявания се препоръчва неговото използване? Регулярната употреба на магданоз способства:
Отварата от магданоз е прекрасно средство за избавяне от отоци, метеоризъм, за лечение на уретрит и чернодробни патологии. Тя помага срещу треска и има холеретично въздействие, способства бързото обновяване на увредените тъкани, предпазва от възпаления.
Магданозът се смята за женско растение. Той нормализира менструалния цикъл, облекчава появата на предменструален синдром, до определена степен ликвидира съпровождащите менопаузата неприятни симптоми, способства премахването на психическото и физическото напрежение.
Постигането на изброените ефекти става възможно благодарение на съдържанието на апиол, чието действие е аналогично на основния женски хормон – естроген.
Този зеленчук се използва и за подобряване състоянието на кожата. За лицето магданозът се използва като състава в различни кремове, за приготвянето на маски, тоници и лосиони, които оказват избелващо, изглаждащо, противообривно, овлажняващо, тонизиращо действие.
Растението е много полезно в периода на планиране на бременност, тъй като в голямо количество в него се съдържа фолиева киселина, която подпомага развитието на плода и предпазва от появата на дефекти при него.
НО, при бременност магданозът в големи количества е противопоказен, тъй като може да доведе до прекъсването и.
При липса на опасност от абортиране се разрешава използването на няколко стръкчета на ден.
След раждане на бебето употребата на магданоз способства увеличаване количеството на кърмата.
Този зеленчук-чудо не само способства избавянето от много болести, оздравяването, подобряването на външния вид. Жените особено много ценят магданоза заради стимулирането на процеса на отслабване.
Всички тези фактори водят до ефективното и безопасно понижаване на теглото. За отслабване магданозът се използва и в свеж вид (като подправка към ястия), и като отвара, сок, тинктури.
Най-лесният начин за избавяне от излишните килограми е употребата на 50 мл. топла отвара от магданоз 20 минути преди хранене. Трябва строго да се спазва дозировката, тъй като превишаването и води до интоксикация.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: