Дафиновият лист е известен още от древни времена. С него са украсявали императорите и героите в Древна Гърция и Древен Рим. Той е бил символ на доброто и защита от всичко лошо, бил е почитан и считан за свещен. Възможно е това да е причината през древността хората да не са го използвали в храната и едва през II век от нашата ера да бъдат открити неговите кулинарни плюсове. Попадайки в Европа, дафиновият лист отново губи своите кулинарни привилегии, влизайки в ролята на лекарствено растение. И само благодарение на готвача на Мария Медичи през XVII век подправката отново заема своето истинско предназначение.
Често, добавяйки Дафинов лист в супата, ние дори и не се замисляме колко полезен може да бъде той. Освен това някои хора считат, че сушените листа губят свойствата си. Но това изобщо не е така: сухият дафинов лист запазва всички свои полезни вещества.
Салата "Сейлман":
Необходими продукти:
- Сол – 1 ч. л.
- Дафинов лист – 2 листа
- Бахар – 5 зърна
- Калмар – 1 бр.
- Яйца – 2 бр.
- Лук – 2 глави
- Растително масло – 2 с. л.
- Соев сос – 30 гр
- Захар – 7 гр
- Заквасена сметана – 2 с. л.
Време за приготвяне: 20 минути
Порции: 4
В кипяща вода слагаме дафиновия лист, бахара, солта и един изчистен калмар. Сместа се вари три минути и охлаждаме. Нарязваме на ленти калмара и две варени яйца. Отделно нарязваме лук и го слагаме в тигана с две супени лъжици олио. Задушаваме до прозрачност, сипваме соевия сос и добавяме захарта. Пържим, карамелизирайки лука. След като изстине, добавяме две лъжици заквасена сметана. Смесваме лука с нарязаните яйца и калмар и сервираме. Салатата може да се украси със зелени подправки, пъдпъдъчи яйца и краставица.
Морска треска, запечена с пикантни картофи:
Необходими продукти:
- Рибно филе (Филе от морска треска без кожа и кости) – 600 гр
- Картофи (средна големина) – 7 броя
- Кашкавал – 50 гр
- Бял пипер – 1 ч. л.
- Сладък пипер (за картофите) – 1,5 ч. л.
- Кимион – 1 ч. л.
- Сол на вкус
- Дафинов лист – 2 листа
- Растително масло (3 с. лъжици се слагат на дъното на съда за печене, 1 с. лъжица за намазване на рибата, преди да я сложим във фурната, 2 с. лъжици за намазване на картофите) – 6 с. л.
- Морков – 1 бр.
Време за приготвяне: 90 минути
Филето от морска треска се нарязва на парчета. Морковът се рендосва на едро ренде. Картофите се нарязват на парчета с ширина 4-5 мм. В купата с нарязаните и изцедени от водата картофи се добавят 2 с. л. олио, дафиновият лист, солта, кимионът, сладкият пипер и се разбъркват добре. В тава слагаме 3 с. л. растително масло и картофите, като добавяме и морковите и рибното филе. Поръсваме рибата с бял пипер и сол на вкус, намазваме леко с олио. Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече в загрята до 180°-190° С фурна. Запича се, докато картофите омекнат. След това изваждаме тавата от фурната, поръсваме ястието с настърган кашкавал и отново го връщаме до зачервяване на горния слой.
Месни мини-пирожки от бутер тесто:
Необходими продукти:
- Бутер тесто – 500 гр
- Мляно месо (телешко) – 400 гр
- Лук – 1 глава
- Пастет (консервиран пастет от месо или черен дроб) – 1 консерва около 120 гр
- Подправки (на вкус) – 2 ч. л.
- Дафинов лист – 1 лист
- Сол – 0.5 ч. л.
- Масло растително – 2 с. л.
- Яйце – 1 бр.
- Сусам – 2 с. л.
Време за приготвяне: 60 минути
Порции: 6
Нарязваме лука на дребно, слагаме го на тигана с растително масло, леко поръсваме със сол, слагаме дафинов лист и задушаваме на среден огън до полупрозрачно състояние около 5 минути. Добавяме каймата и подправките на вкус. Задушаваме около 10-15 минути, разбърквайки и разбивайки месните топчета. Изваждаме дафиновия лист и добавяме пастета, разбъркваме и махаме от огъня. Оставяме сместа, докато изстине напълно. Задушената кайма се получава доста течна, за да бъде използвана в тези пирожки, а добавянето на пастета прави сместа по-гъста и пластична, а също така добавя вкус, особено ако пастетът е от черен дроб. Разстиламе тестото на правоъгълник с големина около 40х20 см. Делим пласта на две части надлъжно и напречно. Получаваме 4 правоъгълника с големина 20х10 см. В средата на всеки правоъгълник по дължина слагаме от сместа, като оставяме по 2 см от всеки край. Краищата на всеки правоъгълник намазваме леко с четка с вода и слепваме плътно, като получаваме 4 цилиндъра. Слагаме получените цилиндри върху тава, която може да е покрита с хартия за печене, или в силиконова форма. Включваме фурната да загрее до 190°-200°С, като през това време държим тавата на топло място. Всеки цилиндър намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусамено семе, като го разрязваме на парчета по 4-5 см, но не докрая. Слагаме тавата в загрятата фурна и печем около 15-20 минути до зачервеняване. Махаме от тавата, изчакваме да изстине и разделяме на отделни пирожки.
Зимно зеленчуково рагу с цвекло:
Необходими продукти:
- Лук – 200 гр
- Моркови – 200 гр
- Цвекло – 350 гр
- Зеле – 300 гр
- Кисело зеле – 200 гр
- Доматен сос – 250 гр
- Фасул (сварен) – 400 гр
- Масло растително – 3 с. л.
- Вода – 150 мл
- Чесън – 2 скилидки
- Зелени подправки –2 с. л.
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
- Захар – 1 ч. л.
- Чушка – 150 гр
- Дафинов лист – 3 листа
Загрейте в дебелостенен съд олиото и леко запържете нарязания на кубчета лук, морковите и чушката. Добавете нарязаното на кубчета цвекло и го сложете да се запържи при останалите съставки. Налейте доматения сос и задушавайте около 5 минути. Добавете двата вида нарязано зеле, смесете всичко добре, добавете дафиновите листа, захарта, солта, налейте вода и изчакайте да кипне. Намалете огъня и варете на бавен огън около 40 минути. Показател за готовност е мекотата на кубчетата цвекло. Ако по време на кипене сместа изкипява, можете да добавяте вода. Добавете в рагуто сварения фасул, нарязаните зелени подправки, чесъна и подправете с пипер. Разбъркайте, изключете котлона и оставете ястието да къкри още 10 минути.
Зеле със свинско и шунка:
Необходими продукти:
- Свинско месо – 500 гр
- Зеле – 500 гр
- Кисело зеле – 300 гр
- Лук – 100 гр
- Моркови – 100 гр
- Сол на вкус
- Захар – 1 с. л.
- Доматена паста – 2 с. л.
- Масло растително – 3 с. л.
- Чесън – 2 скилидки
- Кимион – 0.5 ч. л.
- Копър – 3 стръка
- Дафинов лист – 3 листа
- Вода – 150 мл
- Шунка – 100 гр
Нарежете свинското месо на неголеми кубчета. В дълбок тиган загрейте олиото и запържете месото с нарязания лук и настърганите на едро ренде моркови. Пържете около 5-7 минути. Добавете доматената паста и запържете всичко заедно още 5 минути, след което добавете захарта. Добавете киселото и нарязаното на дребно прясно зеле. Ако готвите с младо прясно зеле, то трябва да бъде добавено след като киселото вече се е варило с месото около 30 минути. Налейте към съдържанието около 150 мл вода и изчакайте да кипне. След това намалете котлона до минимум, сложете капака и варете 1 час, като периодично разбърквате. През това време подгответе подправките. Кимиона стрийте на прах, нарежете чесъна и копъра. Добавете в ястието чесъна, копъра, кимиона и дафиновия лист и нарязаната на кубчета шунка. Разбъркайте, изключете котлона и оставете ястието под капак за 10-15 минути да се овкуси.