Какво да си вземем за обяд на работа?
Днес Ви предлагаме няколко рецепти за полезен обяд, който можете да си взимате за работа от вкъщи. Пробвайте в следващата работна седмица. Ще Ви е вкусно!
Между другото, тези работни обеди може не само да си ги взимате със себе си, но и да си ги приготвяте в кухнята на работа, ако има такава.
Aко се чудите какво да направите за ядене на детето за училище, вижте тези няколко идеи: Здравословен обяд за деца в кутия.
Рецепта №1: Бурито в чиния
Необходими продукти:
- ¼ чаша консервиран или сварен фасул;
- 1 ч. л. пилешки бульон;
- Щипка кимион;
- Щипка лют червен пипер;
- Щипка сушен чесън;
- ½ чаша нарязано червено зеле;
- 90 гр. пилешки гърди;
- 2 с. л. обезмаслено кисело мляко без овкусители;
- 2 с. л. прясна салса (по възможност);
- Пресен магданоз;
- Зелен лук.
Начин на приготвяне:
Сложете в купа фасула с пилешкия бульон, кимиона, червения пипер и чесъна и сложете в микровълнова фурна за 25-30 секунди. В затопления фасул добавете зелето, нарязано на тънки лентички. Отгоре добавете тънко нарязани пилешките гърди, приготвени на грил, обезмасленото кисело мляко, салсата (ако имате), поръсете с пресния магданоз и нарязания зелен лук. Приятен апетит!
Рецепта №2: Вегетариански сандвич
Какво ще Ви е необходимо?
- Две филии пълнозърнест хляб;
- 2 с. л. хумус;
- 3 тънки парченца краставица;
- 2 тънки парчета домат;
- 3 парчета авокадо;
- ¼ чаша кълнове (които предпочитате);
- ¼ чаша рендосан морков.
Как се прави сандвичът?
Препечете хляба. Намажете филийките с хумуса. Отгоре върху едната филия сложете зеленчуците. Затворете сандвича с другата филия и се насладете на обяда си.
Рецепта №3: Тортиля с риба тон
Продуктите:
- 2 пълнозърнести питки тортиля (или лаваш);
- 1 консерва риба тон в собствен сос;
- Сок от 2 лимона;
- 2 ч. л. зехтин;
- ½ малка глава червен лук, нарязана на кубчета;
- ½ чаша сладка червена чушка, нарязана също на кубчета;
- Магданоз.
Приготвянето:
Отворете рибата тон и излейте соса. Изсипете я в чиния, добавете лимоновия сок и зехтина, разбъркайте. След това добавете чушката и лука, ситно нарязания магданоз, солта и пипер на вкус. Отново разбъркайте хубаво и сложете върху питките – обедът е готов!
Рецепта №4: Фритата с домати и боб
Необходимите продукти са:
- 1 с. л. зехтин;
- 2 чаши нарязани домати (обикновени или чери);
- 1 чаша консервиран червен или черен боб;
- 8 яйца;
- Пресен босилек;
- Сол и пипер на вкус;
- 60 гр. моцарела.
Как да го приготвим?
В малка купа разбийте 8-те яйца с няколко листенца босилек, солта и пипера. Изсипете в намазан със зехтин тиган боба и нарязаните домати, разбъркайте ги и внимателно излейте яйчената смес. Отгоре изсипете моцарелата (на кубчета) и раздвижете малко с лопатка продуктите, за да може яйцата да се разлее навсякъде. Сложете капака и гответе на среден огън 15-20 минути.
Рецепта №5: Вегетарианско тако с орехи
Съставките:
- 8 големи листа салата;
- 2 чаши орехи;
- 1 с. л. кимион;
- 1 с. л. кориандър;
- 2 с. л. балсамов оцет;
- Щипка червен пипер;
- Щипка чесън на прах;
- Щипка черен пипер;
- 2 авокадо, нарязани на кубчета;
- 1 чаша домати (също на кубчета);
- Магданоз;
- Щипка морска сол;
- Сок от 1 лайм.
Приготвя се така:
Измийте салатата и доматите много добре, изсушете ги с кухненска хартия. Нарежете останалите съставки. Основната плънка на такото са орехите, кимионът, червеният пипер, кориандърът, балсамовият оцет, черният пипер и чесънът на прах. Сложете всички тях в блендер и ги смелете. Сместа трябва да може да се разпръсква, затова не прекалявайте.
Изсипете ореховата смес върху листата салата на равни порции, а отгоре добавете нарязаните домати, авокадото и малко магданоз. Посолете и попиперете на вкус, полейте със сока от лайм. Да Ви е сладко!