Имунната система защитава организма от проникването на чужди бактерии, вируси и протеини. Той може да унищожава собствените си дефектни клетки. Имунната система е сложна. Работата й не е напълно изяснена, но отдавна е известно, че нормалното функциониране зависи от витамините.
Как витамините влияят на имунната система?
Витамините са биологично активни вещества с малко молекулно тегло. Те са необходими на човек за поддържане на метаболитните процеси. Витамините участват в биохимичните реакции, протичащи в клетките и действат като катализатори или коензими. Тяхната роля е да ускорят или поддържат скоростта на реакция между други вещества. Следователно синтезът на протеини и производството на много клетъчни компоненти зависи от тяхното присъствие.
Протеините са важен компонент на имунитета, те:
- са част от антитяло, което блокира чужди микроорганизми;
- помагат да се образува зона на възпаление, така че инфекцията да не попадне в други тъкани;
- регулират скоростта на възпроизвеждане на имунните клетки;
- участват в алергични реакции;
- предпазват органите от атака на имунната система и развитие на автоимунни реакции.
Ако човек не получава необходимото количество витамини, има по-малко протеини и тези функции са нарушени.
Защо възниква хиповитаминоза?
Дефицитът на витамини се нарича хиповитаминоза, а пълното отсъствие на правилното вещество се нарича бери-бери. Тези състояния възникват при недостатъчен прием или при повишена нужда на организма от биологично активни вещества.
Хиповитаминоза може да възникне при недохранване, липса на зеленчуци и плодове в диетата. Имунитетът страда при хора, които дълго време се придържат към монодиета и ограничават употребата на определени групи храни. Не всеки взема предвид промяната в нуждата от витамини с определена диета. Увеличавайки количеството протеинова храна в менюто, трябва да увеличите допълнително съдържанието на витамин В6, а ако сте вегетарианец, вземете допълнително витамин В12. В противен случай имунната система ще се провали и броят на настинките ще се увеличи, хроничните заболявания по-често ще напомнят за себе си.
Развитието на хиповитаминоза се насърчава от:
- продължителни инфекциозни заболявания;
- период на възстановяване;
- бременност и кърмене;
- храносмилателни заболявания;
- липса на слънчева светлина;
- тежък физически труд.
Затова лекарите предписват продукти за повишаване на имунитета на всички хора в риск.
Възможно ли е да се засили имунната система с храна?
Ако човек търси начин да повиши имунитета, той често започва с народни методи или се опитва да коригира диетата си. Някои лечебни растения са в състояние да подобрят неспецифичните защитни фактори, да увеличат производството на интерферонови протеини. Такива свойства имат продукти на базата на ехинацея (например ехинацея Nyrin), брезова гъба (чага), лайка, елеутерокок (например екстракт от елеутерокок) и мащерка. В народната медицина има много рецепти за приготвяне на отвари, инфузии от тези растения у дома. Но няма научни данни, потвърждаващи високата ефективност на тези средства.
Билковите екстракти, които традиционната медицина използва, но в точни дозировки, могат да бъдат закупени под формата на таблетки и готови разтвори. Тези лекарства принадлежат към групата на имуностимулантите. Те осигуряват подкрепа на тялото през сезона на респираторни заболявания, помагат за бързо възстановяване от заболяване и подобряват общото благосъстояние.
Основният източник на витаминни съединения е храната. Смята се, че здравият възрастен може да осигури на тялото необходимите компоненти и да укрепи имунната система, ако диетата е разнообразна и балансирана.
Има норми за консумация на всеки вид витамини за възрастни и деца, както и за бременни жени. В специални таблици можете да намерите информация за съдържанието на хранителни вещества в 100 g от определени продукти. След преброяване те определят каква храна и колко да приемат на ден, за да подсилят имунитета си.
Недостатъкът на този метод е, че съдържанието на хранителни вещества се различава от стандартните таблици и някои витамини се унищожават след готвене. Следователно възрастен ще трябва да яде няколко килограма зеле или касис на ден, за да получи необходимото количество аскорбинова киселина.
Кога да приемате витамини?
Влошаването на функцията на имунната система е свързано с края на зимния сезон, но тялото се нуждае от подкрепа през цялата година. Витаминните продукти не е необходимо да се пият постоянно, достатъчно е да се засили имунната система в критични периоди:
- през есента преди повишаване на заболеваемостта от настинки и през зимата;
- след прекарана ARVI или друга инфекция;
- при планиране на бременност или по време на кърмене;
- преди дълго пътуване и смяна на часови или климатични зони;
- след лечение на хронично заболяване;
- с продължителна или честа употреба на алкохол;
- при спазване на строга диета.
Имунитетът страда от хормонални промени, които се случват при жените в различни периоди от живота. Неговото укрепване зависи не само от правилното основно лечение, но и от използването на продукти, съдържащи витамини.
ТОП 5 витамини за укрепване на имунитета
Не всички лекарства помагат за повишаване на функцията на защитната система. Изследванията идентифицират витамини, които повишават имунитета и насърчават здравето. Те се предлагат под формата на отделни добавки, които могат да се използват самостоятелно у дома. Но за да не навреди ефективното лекарство, преди да харчите пари за него, трябва да се консултирате с лекар. Това ще помогне да се определи какви вещества липсват и в каква дозировка е по-добре да ги приемате.
Витамин D
На първо място сред средствата за укрепване на имунната система е витамин D или калциферол. Производството му се извършва в кожата под въздействието на ултравиолетовото лъчение при всички възрастни. Но през зимния сезон, в северните ширини, където има малко слънчева светлина, тялото няма калциферол. Поради хиповитаминоза имунитетът намалява, усвояването на калций се влошава и може да се развие остеопороза. При децата недостигът на витамин Д води до рахит. Различни са функциите на витамин D. С негово участие се осъществява противотуморен имунитет, проведени са няколко клинични проучвания, според които при нормално съдържание на витамин D рискът от развитие, например, на рак на червата намалява с почти четири пъти. В момента се проучва възможността за използване на витамини от тази група при лечение на псориазис, остеопороза, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания. Витамин D се използва за намаляване на свързаните с възрастта промени в тъканите, предотвратяване на такива сериозни заболявания като болестта на Алцхаймер, различни видове деменция и заболявания, които разрушават нервната обвивка, мускулна слабост и др.
Сами (у дома) можете да увеличите съдържанието на калциферол с рибено масло, като ядете голямо количество диво отглеждана морска риба, яйца (жълтък), млечни продукти, водорасли, хайвер, царевично масло, някои видове диви гъби. Най-високо съдържание на витамин Д ще намерите в сьомга и черен дроб на треска. Възрастните могат да използват комплекси, които съдържат холекалциферол и калций за подобряване на имунитета и поддържане на костната минерална плътност.
Група Б
Витамините от група В включват няколко вида вещества. Доказано е, че витамините В2, В6, В12 осигуряват повишаване на имунитета. У дома те могат да бъдат получени от животински продукти: мляко, яйца, черен дроб, зърнени храни, бобови растения, ядки, месо, морски дарове, картофи.
Ефектът върху имунитета се състои в способността за подобряване на антимикробната защита, увеличаване на производството на Т и В-лимфоцити, които се борят с патогенните микроорганизми.
Красива и здрава кожа, нормално зрение, в комбинация с B9 подобрява процесите на кръвообразуване, стимулира образуването на аденозитриева фосфорна киселина - "бензин" за работата на клетките. Липсата на витамин В2 (рибофлавин) се проявява под формата на храносмилателни разстройства, развитие на конюнктивит, стоматит, себореен дерматит. Ако в тялото има малко В2, това се проявява чрез склонност към чести инфекциозни заболявания. При пациенти с ХИВ хиповитаминозата ускорява прехода на заболяването към по-тежък стадий.
За укрепване на имунната система витаминните продукти от група В се произвеждат под формата на отделни продукти от всеки тип или готови комплекси от 2 или повече компонента (например Superum). В някои случаи, за бърз ефект, лекарят може да предпише инжекционен разтвор.
Токоферол или витамин Е
Един ефективен начин да получите дневната си доза токоферол е да ядете семена, ядки и растителни масла всеки ден. Но необходимостта от витамин се засилва от голямото количество полиненаситени мастни киселини в диетата, които се намират в морската риба и морски дарове.
Укрепването на имунната функция с токоферол се осъществява чрез повишаване на антиоксидантната защита на клетъчните мембрани. Повишава способността на организма да устои на разрушителното влияние на вредните фактори на околната среда, вирусите. Този витамин Е помага за увеличаване на производството на антитела и също така блокира възпроизводството на туморни клетки. Най-често ефектът му се подсилва от аскорбинова киселина и ретинол, които заедно образуват антиоксидантен комплекс.
Аскорбинова киселина
Когато се появят първите признаци на настинка, за бързото укрепване на имунната система помага аскорбиновата киселина или витамин С. Може да се намери в повечето растителни продукти:
- кисело зеле;
- касис;
- спанак;
- сладък пипер;
- домати;
- дива роза;
- цитрусови плодове.
Но аскорбиновата киселина се разрушава при нагряване до 60°C, така че термично обработената храна, както и чайът вече не е в състояние да поддържа имунната система. Добър начин е използването на готови продукти, в които е известна точната дозировка на активното вещество.
Витамин С засилва производството на всички видове антитела, повишава активността на клетките на макрофагите, които абсорбират чужди микроорганизми и опасни вещества. Спомага за укрепване на съдовата стена, нормализира метаболитните процеси в черния дроб и неутрализира токсините в него.
Витамин А
Проучванията показват, че ретинолът или витамин А подобрява синтеза на интерлевкин протеини. Те стимулират деленето на Т-лимфоцитите. Тези клетки са активни участници в имунните реакции, откриват и унищожават вируси и бактерии, борят се с туморните клетки. Използването на продукти с ретинол може да повиши устойчивостта към инфекции, да ускори възстановяването и да осигури антиоксидантна защита.
Ретинолът може да се намери в обикновени продукти. Намира се в големи количества в морковите, яйцата, черния дроб на треска, млякото и маслото. Има го в изобилие в градински чай, босилек, червен пипер и глог.
Комплексно или индивидуално
Ако лекарят забележи признаци на хиповитаминоза, той ще предпише определен вид витаминен продукт. Например остеопорозата изисква калциферол, но за подобряване на ефекта се използва заедно с калций. Хората, които често страдат от вирусен конюнктивит, ще предписват пиридоксин. Но някои вещества действат по-добре, когато се използват в една таблетка. Това се отнася до антиоксидантния комплекс от витамини А, Е и С. Може да се използва както за предотвратяване на намаляване на имунитета, така и на етапа на възстановяване.
Нуждата от биологично активни вещества варира в зависимост от възрастта, пола, съпътстващите заболявания. Ето защо лекарите могат да препоръчат готови мултивитаминови комплекси. Те имат балансиран състав, отчитат индивидуалните характеристики на тялото и ще помогнат да се противопоставят на много заболявания.