Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Рахит: особености на болестта при децата

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Рахит: особености на болестта при децата


Рахитът при децата са го описвали в трактатите си лекарите от Древен Рим Гален и Соран Ефески, указвайки на характерната деформация на костите при рахитичните деца. В Средновековието много деца на малка възраст са били поразени от това заболяване, особено на територията на Европа. От тази патология боледуват основно малките деца, чийто растящ организъм изпитва силен недостиг на витамин Д, а освен това страдат и под влиянието на неправилната обмяна на веществата.

Рахит е заболяване на костната система при децата, провокирана от дефицита на витамин Д

В тази статия ще разгледаме какви са признаците на рахита, неговата профилактика и лечение.

Рахит: колко опасен е той за децата?

Рахит се причинява в детска възраст заради недостига на витамин Д в храненето на дететоДори и днес това заболяване е много разпространено. При децата патологичната аномалия се предизвиква от недостига на важен елемент – калциферол, който е известен повече като витамин D. Този елемент постъпва в организма заедно с храната, а освен това се образува в дермата под действието на ултавиолета (от слънчеви лъчи или изкуствено облъчване). Витамин Д се изписва за регулирането на обмена на фосфор и калций, необходими за правилното формиране на костната структура. Освен това благодарение на него организмът се „попълва“ с тези вещества и те се отлагат в костите.

Рахитът при децата е свързан както с недостатъчното ниво на калциферол в храната и съответно с дефицита на минерални вещества, така и с прекалено малките дози УВ-лъчи.

Между другото, не е редно да се предполага, че рахит значи задължително липса на нормално количество в организма на калциферол. Пълноценният обмен на фосфор и калций е не по-малко важен, защото при правилното им съотношение детският организъм ще расте, както е замислено от природата. Ако в млякото на майката е налице необходимият баланс на тези два елемента, това е идеалната храна за малкия човек. Тези деца боледуват много по-малко от рахит – това е доказан факт.

В кърмаческа възраст е важно да се позволява на бебето да се движи активно, не бива да се повива прекалено стегнато от главата до петите: на детето просто му е необходимо да рита с крачета и да маха с ръчички. Например африканските деца получават много слънце, но тъй като майките през първите няколко месеца ги повиват прекалено стегнато, рискът от развитие на рахит при децата се повишава.

Признаци на рахит

Признаци на рахит при бебетата е падането на косата на тила, повишеният плач, прекаленото потене, нарушения в съняТъй като рахитът удря силно по нервната и костната система, признаците при децата в ранна възраст на рахит са обусловени от увреждане на централната нервна система. В този случай за рахит свидетелстват следните симптоми:

  • Нарушен сън;
  • Раздразнителност, повече плач;
  • Интензивно потене и оплешивяване на тила. Потенето е толкова силно, че този процес е получил названието „симптом на мократа възглавница“, защото по време на сън около главата на детето се образува мокро петно. Детето по време на сън върти глава, защото потта дразни кожата му, затова в областта на тила меката детска коса се „изтрива“.

Рахитът е съпътстван почти винаги с отслабване на мускулите (мускулна хипотония) и специфична форма на корема (жабешки корем).

Към признаците на рахит може да се отнесе забавянето в растежа на млечните зъби и по-късното затваряне на фонтанелата. Зъбите се появяват в нетипична последователност, зъбният емайл може да е по-мек от нормалното, може да се появят кариеси. При прогресиране на заболяването започва да се деформира костната тъкан: променят се костите на черепа, гръдния кош, костите на гръбначния стълб и крайниците. Затова при рахитичните деца краката обикновено са с О-образна форма, черепът им е несъразмерно голям с ръста им, има кубична форма, ребрата са забележимо по-удебелени. При рахит в тежка форма гърдите изпъкват напред и този симптом се нарича „птичи гърди“.

Рахитът при децата се отразява не само на външния им вид: с напредването на болестта се засягат и вътрешните органи. За това свидетелстват повръщането, честото оригване, диария/запек, болките в корема, увеличеният черен дроб, бледата кожа.

При кърмачетата рахитът се отразява със забавяне в развитието им: тези дечица започват да задържат главата си, да седят самостоятелно, да пълзят, да ходят и т.н. по-късно от връстниците си. Понякога развилият се в ранна възраст рахит е причина за неспособността на детето да ходи.

Профилактика на рахит и неговото лечение

Профилактиката на рахит включва достатъчно прием на витамин D от малкото дете, достатъчно пространство за движение на тялото и крайниците, достатъчно слънчева светлинаОсновната профилактика на тази болест е балансираното пълноценно хранене на детето, особено в кърмаческа възраст. На тези деца им е необходимо да получават целия комплекс от полезни вещества, който се намира в майчиното мляко: там, освен споменатите по-горе калций и фосфор, има и други витамини, а също и белтъчини, които регулират усвояването на калция.  Точно калцият е необходимата платформа за растежа на костите. Качеството на доброто мляко се осигурява от храненето на кърмещата майка. В нейния хранителен режим трябва да присъстват извара и кисело-млечни продукти заедно с регулярно приемане на поливитамини.

Втората по-важност точка е двигателната активност на бебето. Дефицитът на движения също може да доведе до заболяване, затова не се препоръчва да се престаравате в повиването на малкото, а да му давате възможност да се движи и да му правите гимнастики спрямо възрастта.

Педиатрите обикновено препоръчват да давате на бебенцата витамин D, за да се стабилизират нивата му в детския организъм. Дозата ще се определени от лекаря, не го правете сами, тъй като по-големите дози от всеки витамин може да се отразят негативно върху общото състояние на детето.

Лечението на рахит се изразява във всичко изброено за профилактиката му. Към нея се добавят и слънчеви вани, лечебна гимнастика, прием на калций.

Ако рахитът не се лекува, последиците ще са критични. Освен изкривяванията на долните крайници може да се наблюдава деформация на гръбнака, плоско стъпало, „разхлабване“ на ставите заради слабост на връзките, развалени зъби, чести бронхити.

Излекуваният на ранен стадий рахит не оставя следи и прогнозите за здравето на тези деца са съвсем благоприятни.

Рахит: особености на болестта при децата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™