Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Вирусни заболявания – най-разпространените и най-опасните вируси

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 13625 прегледа на този пост

Съдържание на Вирусни заболявания – най-разпространените и най-опасните вируси


Всичко за вирусите

Вирусните болести поразяват клетките, в които вече има нарушения, от което се възползва възбудителят. Съвременните изследвания са доказали, че това се получава само при силно отслабена имунна система, която не може вече да се бори както трябва с опасността.

Особености на вирусните патологии

След откритието на бактериите стана ясно, че има и други причини за болестите. За пръв път за вирусите се заговорило в края на 19 век, а в наши дни са изучени повече от 2000 разновидности. Всички видове имат общи черти – вирусната инфекция има нужда от жива материя, защото притежава само генетичен материал. При навлизането на вируса в клетката нейният геном се променя и тя започва да работи за проникналия отвън паразит.

Видове вирусни заболявания

Тези възбудители е прието да се различават по генетичния им признак:

 • ДНК – простудни вирусни болести при човека, хепатит В, херпес, папиломатоза, варицела, лишей;
 • РНК – грип, хепатит С, ХИВ, полиомиелит, СПИН.

Вирусите са патогенни елементи, които живеят в жива среда, има различни видове вируси

Вирусните патологии може да се класифицират и по механизма на влиянието им върху клетката:

 • Цитопатично – натрупващите се частици я разкъсват и убиват;
 • Имуно-медиирано – проникналия в генома вирус спи, а на повърхността излизат неговите антигени, поставяйки клетката под ударите на имунната система, която я смята за агресор;
 • Мирно – не се произвежда антиген, латентното състояние се запазва дълго, репликацията стартира при създаване на благоприятни условия;
 • Прераждане – клетката мутира в туморна.

Как се предава вирусът?

Вирусната инфекция се разпространява:

 • По въздушно-капков път – респираторните вирусни инфекции се предават при прилепване на частичките капки, разпръснати при кихане.
 • Парентерално – в този случай болестта попада от майката към детето по време на медицински манипулации, секс.
 • Чрез храната – вирусните заболявания попадат с водата или храната. Понякога те дълго са в спящ режим, проявявайки се само под външно влияние.

Защо вирусните инфекции са с характер на епидемии?

Вирусите се предават по въздушко-капков път, чрез храната и чрез бременността

Много вируси се разпространяват бързо и масово, което провокира възникването на епидемия. Причините за това са следните:

 1. Лесното разпространение – много от сериозните вируси и вирусните заболявания се предават лесно чрез капките от слюнката, попаднали вътре чрез дишането. В този си вид възбудителят може дълго време да поддържа активността си, затова може да намери няколко нови носителя.
 2. Скорост на размножаването – след попадането в организма клетките се заразяват една след друга, като предоставят необходимата хранителна среда за вируса.
 3. Трудност на елиминирането – не винаги се знае как да се излекува една вирусна инфекция заради това, че не е изучена добре, възможно е да мутира и да се диагностицира трудно – на началния стадий лесно може да се обърка с друг проблем.

Симптоми на вирусна инфекция

Протичането на вирусните заболявания може да се различава в зависимост от техния тип, но има общи моменти:

 • Треска. Съпровожда се с повишаване на температурата до 38 градуса, без нея преминават само леките форми на ОРВИ. Ако температурата е по-висока, то това говори за тежко протичане. Температурата се задържа не повече от две седмици.
 • Обрив. Вирусните заболявания по кожата се съпровождат с тези прояви. Те може да изглеждат като петна, розеоли и везикули. Характерни са за детската възраст. При възрастните обривите се срещат по-рядко.
 • Менингит. Възниква при ентеровирус и грип, най-често с това се сблъскват децата.
 • Интоксикация. Загуба на апетит, гадене, главоболие, слабост. Тези признаци на вирусно заболяване са обусловени от токсините, отделяни от възбудителя в процеса на неговата дейност. Силата на въздействието му зависи от сериозността на болестта, по-тежко е за децата, възрастните може и да не забележат.
 • Диария. Характерна е за ротавирусите, изхожданията са воднисти, без кръв.

Списък на човешките вирусни заболявания

Не можем да кажем точно колко са вирусите – те постоянно се видоизменят и попълват дългия списък. Вирусните болести, за които сме съставили списъка по-долу, са най-разпространените.

 • Грип и простуда. Признаците им са: слабост, висока температура, болки в гърлото. Използват се противовирусни препарати, при присъединяване на бактерии допълнително се включват антибиотици.
 • При вируси се появява треска, интоксикация, обриви, диария, менингит, висока температура, слабост, немощРубеола. Под удара и попадат очите, дихателните пътища, лимфните възли на врата и кожата. разпространява се въздушно-капково, съпровожда се с висока температура и кожни обриви.
 • Заушка. Поразява дихателните пътища, в редки случаи при мъжете засяга тестисите.
 • Жълта треска. Вреди на черния дроб и кръвоносните съдове.
 • Морбили. Опасна е за децата, засяга червата, дихателните пътища и кожата.
 • Ларингит. Често възниква на фона на други проблеми.
 • Полиомиелит. Прониква в кръвта през червата и вдишването, при поразяване на главния мозък възниква паралич.
 • Ангина. Има няколко вида, характерни за нея за главоболието, високата температура, силни болки в гърлото и втрисането.
 • Хепатит. Всеки вид хепатит предизвиква пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и обезцветяване на изхожданията, което говори за нарушение на няколко функции на организма.
 • Тиф. Среща се рядко вече, поразява кръвоносната система, може да доведе до тромбоза.
 • Сифилис. След поразяване на половите органи възбудителят попада в ставите и очите, разпространява се по-нататък. Дълго е без симптоми, затова е важно да се изследваме периодично.
 • Енцефалит. Уврежда главния мозък, лечението не е гарантирано, рискът от смърт е висок.

Най-опасните вируси на света за човека

Хепатит, ангина, ларингит, заушка са видове вирусни заболявания

Списъкът на вирусите, които са най-опасни за нашия организъм:

 1. Хантавирус. Възбудителят се предава от гризачите, предизвиква различни видове треска, смъртността при които се колебае от 12 до 36%.
 2. Грип. Това са най-опасните вируси, известни в днешно време. Различни щамове могат да станат причина за пандемия, старите хора и малките деца го преболедуват по-тежко.
 3. Марбург. Открит е през втората половина на 20 век, причина е за хеморагична треска. Предава се от животни и заразени хора.
 4. Ротавирус. Причина е за диария, лечението е лесно, но в недоразвитите страни от него умират всяка година около 450 хиляди деца.
 5. Ебола. По данни през 2015 година смъртността от ебола е 42%, предава се при контакт с течности на заразен човек. Признаците са: рязко повишаване на температурата, слабост, мускулна болка и болка в гърлото, обрив, диария, повръщане, възможни са кръвоизливи.
 6. Денга. Смъртността е около 50% от случаите, характерна е интоксикацията, обривите, треската, поразява и лимфните възли. Разпространена е в Азия, Океания и Африка.
 7. Едра шарка. Известна е отдавна, опасна е само за хората. Характерни са обривът, треската, повръщането и главоболията. Последният случай на едра шарка е бил през 1977 година.
 8. Бяс. Предава се от топлокръвни животни, поразява нервната система. След появата на признаците успешното лечение е почти невъзможно.
 9. Ласа. Възбудителите се пренасят от мишки, за пръв път вирусът е открит през 1969 година в Нигерия. Уврежда бъбреците, нервната система, стартира миокардит и хеморагичен синдром. Лечението е трудно, треската погубва до 5 хиляди души всяка година.
 10. ХИВ. Предава се чрез контакт с течности от заразения човек. Без лечение продължителността на живота е до 9-11 години, трудно се лекува заради постоянното мутиране на щамовете, които убиват клетките.

Борба с вирусните болести

Лечението на вирусите протича спрямо вида на вируса, а за профилактика се използва противовирусна ваксина и засилващи имунитета хранителни добавкиБорбата с вирусите е трудна заради промяната на познатите възбудители, които правят обичайното лечение на вирусните заболявания неефективно. Това провокира търсенето на нови лекарства, но на днешния етап на развитие на медицината повечето мерки се разработват бързо, преди преминаването на епидемичния праг. Приети са следните начини:

 • Етиотропен – предотвратяване възпроизводството на възбудителя;
 • Хирургичен;
 • Имуномодулиращ.

Антибиотици при вирусна инфекция

В хода на болестта имунитетът винаги отслабва, понякога се налага да се подсили, за да унищожи възбудителя. В редица случаи при вирусно заболяване се назначават допълнително антибиотици. Това се налага, когато се присъединява бактериална инфекция, която се убива само с антибиотици. При чисто вирусно заболяване приемът на тези средства няма да допринесе, а само ще влоши състоянието.

Профилактика на вирусите

 1. Ваксинация – ефективна е срещу конкретен възбудител.
 2. Засилване на имунитета – профилактиката на вирусните патологии по този начин предполага каляване, правилно хранене, поддържане с помощта на растителни екстракти.
 3. Предпазни мерки – изключване на контактите с болни хора, изключване на незащитени случайни полови контакти.
Вирусни заболявания – най-разпространените и най-опасните вируси Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™