Днес ще си говорим за вкусни и здравословни храни за поддържане на младостта и здравето, които всеки трябва да яде.

Диетолозите се противопоставят на строгите диети, давайки предимство на балансирана диета, която не само има благоприятен ефект върху цялостното здраве, но и спомага за удължаване на младостта. За да засилите тези ефекти, експертите съветват да разнообразите диетата си с храни с антиоксидантни свойства.

Антиоксидантна защита – какво е това?

Основната функция на антиоксидантите е да предпазват организма като цяло и в частност кожата от агресивното въздействие на свободните радикали. Тези молекули обикновено се произвеждат естествено в нашите клетки. Техният брой обаче може да се увеличи с негативното влияние на околната среда (лоши условия на околната среда, тютюнопушене или агресивно излагане на UV лъчи).

Какво друго правят антиоксидантите?

  • Участват в процесите на обмен на кислород в кожните клетки
  • Стимулират микроциркулацията на кръвта в кожните тъкани и интензивно възстановяване на кожата
  • Помагат за регулиране на производството на себум
  • Поддържат тонуса и еластичността на кожата
  • Помагат за изсветляване на хиперпигментации и изравняване на тена
  • Помагат за предотвратяване на фотостареенето на кожата

Видове антиоксиданти

Ензимите, те често действат като катализатори  - тези вещества се произвеждат от самия организъм и значително ускоряват неутрализирането на свободните радикали.Към днешна дата учените познават около 3000 антиоксиданта. И броят им расте всеки ден, но всички те неизменно попадат в три групи:

Витамини, които са разтворими в мазнини и вода. Първите, както подсказва името, участват в липидните процеси и защитават мастните тъкани, а вторите се грижат за кръвоносните съдове, мускулите и връзките. Витамините А и Е, както и бета-каротинът са естествени и най-мощни антиоксиданти сред мастноразтворимите, а витамин С и витамините от група В са сред водоразтворимите.

Биофлавоноиди. Тези естествени вещества имат ефект на пречистване на свободните радикали, като по този начин възпрепятстват образуването им и насърчават елиминирането на токсичните вещества. Тези вещества включват катехин (компонент на червеното вино) и кверцетин, който е изобилен във всички цитрусови плодове и в зеления чай.

Минерали и ензими. Ако говорим за минерални елементи, тогава, уви, те могат да бъдат получени само отвън, тъй като не се произвеждат в тялото. Сред най-важните са цинк, селен, калций и манган. Що се отнася до ензимите, те често действат като катализатори. Тези вещества се произвеждат от самия организъм и значително ускоряват неутрализирането на свободните радикали.

Какво представляват антиоксидантите и защо са необходими?

Антиоксидантите са вещества (естествени съединения), които се борят със свободните радикали, осигурявайки ефект против стареене. В точното количество те не вредят на тялото, но в излишък могат да причинят оксидативен стрес, като стартират и ускоряват процеса на стареене на кожата. Затова е важно да дозирате диетата си с храни, богати на антиоксиданти, които са не само полезни, но и предотвратяват преждевременното стареене. В тази статия сме подготвили селекция от 15-те най-полезни антиоксиданти, описвайки подробно на какво конкретно влияят.

Бета каротин

Бета-каротинът при поглъщане се превръща във витамин А2 (дехиддроретинол), който пряко засяга здравето на очите. Съдържа се в морковите, сладките картофи, чушките, спанака, доматите, грейпфрута и райската ябълка. Ако до края или дори средата на деня почувствате, че очите Ви са уморени, трябва да се уверите, че тези продукти винаги са в хладилника.

Витамин Е

Това е мастноразтворим антиоксидант, открит в растителни масла, семена, бадеми и авокадо. Витамин Е ефективно се бори с оксидативния стрес и служи като отлична профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Освен това укрепва имунната система.

Витамин Ц

Без витамин С, сега никъде, и не само в грижовната козметика. Полезен е за имунитета, а молекулите му моментално неутрализират свободните радикали. Между другото, витамин С има не само в цитрусовите плодове, но и в броколите, както и в какаото - има от какво да избирате.

Ресвератрол

Червеното грозде, фъстъците и боровинките съдържат мощен полифенол (антиоксидант), наречен ресвератрол. Неговите свойства: понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар, както и повишаване на стегнатостта и еластичността на кожата.

Кверцетин

Кверцетин - източник на флавоноиди (хранителен антиоксидант) - присъства в елда, червен лук, чай, боровинки и череши. Осезаемо ободрява, освен това намалява системното възпаление и служи като естествен регулатор на кръвното налягане.

Селен

Селенът е от съществено значение за нормалния метаболизъм и здравето на щитовидната жлеза. Освен това подобрява работата на мозъка, имунната система и предпазва клетките от стареене. Източникът му са бразилски орехи, пилешко, телешко, морски дарове, риба, извара и яйца.

Коензим Q10, който е важен за растежа и възстановяването на клетките, се произвежда от тялото сам, но все пак храни, богати на него, няма да навредят. Коензим Q10

Коензим Q10, който е важен за растежа и възстановяването на клетките, се произвежда от тялото сам, но все пак храни, богати на него, няма да навредят. Те включват пъстърва, херинга, спанак, ягоди и леща.

Антоцианини

Антоцианините (да не се бъркат с добре познатия директно действащ пигмент за боядисване на коса) са флавоноиди (антиоксиданти) и се намират в боровинките, къпините, червеното зеле, плодовете асаи и касиса. Те лекуват кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и още един приятен бонус имат антибактериално и противовъзпалително действие.

Ликопен

Този фитонутриент се намира най-много в динята, доматите и други червени зеленчуци и плодове. Според експерти ликопенът е полезен за сърдечния мускул и здравата и млада кожа.

Лутеин

Лутеинът действа по два начина: намалява умората на очите и защитава кожата от ултравиолетовото лъчение. Най-добрите източници са тиква, киви и тиквички.

Куркумин

Куркумата е не само екзотична подправка, която придава на храната по-пикантен и интересен вкус, но и мощно противовъзпалително средство. Факт е, че съдържа куркумин, който служи като естествен антисептик и може да помогне например при проблеми с червата.

Сулфорафан

Един от най-важните микроелементи, който се бори с всички видове възпаления, външни и вътрешни, е сулфорафанът. Най-готиното е, че високата му концентрация е както в обикновеното бяло зеле, така и в карфиола.

Хлорогенна киселина

Изпивайки чаша черно кафе, малко хора знаят, че съдържа такъв антиоксидант като хлорогенова киселина. Ускорява транспортната функция на кръвта и лимфата, подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, а също така намалява риска от развитие на диабет. Ако не обичате кафе, добавете към диетата си артишок, патладжан, ябълки, круши, картофи, ерусалимски артишок, червени боровинки и берберис.

Кемпферол

Всеки знае, че марулята и другите листни зеленчуци са здравословни. Но това не са просто думи, а аксиома, която има научно доказани факти. Например, тези продукти са източник на фибри, както и на кемпферол, който има благоприятен ефект върху отделителната система и намалява риска от диабет.

Бета криптоксантин

Бета-криптоксантинът има много положителни качества: предпазва клетките от увреждане на свободните радикали и преждевременно стареене, насърчава хидратацията на кожата, укрепва зрението, лекува рани, плюс минимизира развитието на рак на пикочния мехур, устата, ларинкса, дихателните пътища, гърдите и други органи. Отличителна черта на зеленчуците и плодовете, които съдържат този антиоксидант, е, че всички те са оранжеви или червени. Това включва мандарини, портокали, праскови, кайсии, папая, домати и чушки.

Кога антиоксидантите са безполезни?

Отговорът на този въпрос е прост - при наличието на лоши навици. Антиоксидантите се унищожават лесно, ако:

  • пушите;
  • злоупотребявате с алкохол;
  • често си правите слънчеви бани на слънце или в солариум;
  • живеете в голям замърсен град и рядко сте на чист въздух, както и когато сте болни и ако сте над 50 години.

Има само един изход. Откажете се от лошите навици, редовно пътувайте извън града до природата и водете здравословен начин на живот на всяка възраст.

Митове за антиоксидантите

Комбинацията от естествени антиоксиданти предпазва организма от свободните радикали по-добреНашата диета е бедна на антиоксиданти. Това далеч не е така, ако не злоупотребявате с бързо хранене, не спазвате диета през цялото време, ядете зеленчуци и плодове в достатъчно големи количества.

Антиоксидантите са обект на бързо разграждане. Това е вярно, ако пушите, правите слънчеви бани през цялото време в солариум или на пряка слънчева светлина, ако сте над 50 години, често боледувате, рядко излизате на разходка и живеете в голям град.

Няма разлика между изкуствени и естествени антиоксиданти. Това не е вярно, естествените антиоксиданти са по-мощни и полезни за нашето тяло, така че е по-добре да ядете повече пресни зеленчуци и плодове, отколкото специални таблетки. Комбинацията от естествени антиоксиданти предпазва организма от свободните радикали по-добре от най-рекламирания синтетичен състав.

Козметиката с антиоксиданти може да засили положителния ѝ ефект. Това не е така, за да спрете процеса на стареене, е необходимо да приемате антиоксиданти през устата, тъй като в козметиката те няма да могат да помогнат. Внимание, митът се налага от рекламата! Поговорката "не можеш да развалиш кашата с масло“ тук не работи. Когато има твърде много антиоксиданти, те се превръщат в прооксиданти и само вредят.

Антиоксидантите се консумират поотделно. Не е правилно. Антиоксидантите действат само по двойки, като се възстановяват взаимно в процеса на борба със свободните радикали. Трябва да знаете, че антиоксидантите постигат най-добър ефект само когато действат по двойки или дори групи. Така че разнообразете диетата си.

Именно познаването и употребата на храни, богати на такива важни елементи, естествено ще помогне за поддържане на здравето, младостта и красотата. Получавайки правилното количество антиоксиданти в диетата си, можете лесно да поддържате отлично здраве и да забавите процеса на стареене.