Бразилският орех е един от най-ярките и необикновени представители на растителния свят на Южна Америка. Дървото, на което растат орехите, обича горещия климат. Височината му достига около 46 метра и е дълголетник. Това необикновено дърво може да се срещне само в Бразилия, Перу, Венецуела и Боливия.
Плодовете на дървото са получили научното название „бертолетия“ (Bertholletia) в чест на химика Клод Бертол. Те са станали много популярни благодарение на необикновения си вкус и богатия си природен състав. Орехите съдържат богат комплекс от витамини и минерални елементи. Използват се в кулинарията, козметичната промишленост, фармакологията. Колко полезни са бразилските плодове за здравето и как да ги използваме правилно като хранителен продукт, ще разберем сега.
Съставът на този плод е изключително многообразен. Орехът съдържа много питателни елементи, сред които са:
Калоричността на тези бразилски плодове е 656 калории за 100 гр от продукта.
Благодарение на многото си полезни свойства, бразилският орех е много ценен продукт. Препоръчва се да се използва за лечение и профилактика на множество болести. Целебното му влияние се характеризира с присъствието на различни групи витамини, антиоксиданти, микроелементи в състава му, важни за здравия организъм.
Той оказва благоприятно действие върху самочувствието и здравето. Селенът, който влиза в състава на плода, съхранява женските репродуктивни функции и осигурява правилно протичане на бременността, като предпазва малкото от поява на различни патологии в развитието му. Едно от полезните въздействия на ореха е, че когато се използва в менюто за хранене, запазва младостта на организма. Това е така заради съдържанието на антиоксиданти, които ефективно помагат в борбата с радикалните молекули (обикновено те прекъсват предаването на клетъчните импулси и клетките спират да комуникират помежду си). В бразилския орех се съдържа много витамин Е, който е невероятно полезен за красотата и здравето на косата, дермата и ноктите.
Този плод осигурява цялостно здраве на мъжката репродуктивна система. Веществата в състава му укрепват мъжката сила и усилват половото влечение. Ежедневната употреба на няколко ореха способства повишаването на потентността, подобряване качеството на спермата и стимулация производството на сперматозоиди. Благодарение на цялата редица полезни компоненти, бразилският орех помага да се избегне развитието на рак на простатата.
Все пак трябва да знаем, че толкова богатият на витамини продукт не бива да се употребява в големи количества. За поддържане здравето на организма са достатъчни 1-2 орехчета на ден. В противен случай може да предозирате, което може да се стане причина за проява на различни странични реакции.
Маслото от бразилски орех е много ценен хранителен продукт. Особена привлекателност е получил благодарение на богатия си натурален състав. Маслото съдържа много витаминни съединения и минерали, които се отразяват благоприятно върху нашето здраве.
Бразилският орех може да се използва в различни области. Той се употребява в народната медицина, кулинарията, козметиката, в парфюмерията и дори и в живописта.
Безспорно бразилските орехи най-често се използват в кухнята. В традиционната кухня на някои страни се добавят към салати, сосове и различни мезета. Също така орехите се използват за приготвянето на сладки, печива и много десерти.
В медицината бразилският орех се използва от древни времена. Полезните му свойства и удивителният му състав позволяват да се използва за лечение на много патологии. В страните от Латинска Америка използват обвивката на ореха за лекуване на кожни проблеми. По нашите земи този плод е станал известен не толкова отдавна, затова не всеки е запознат с методите на приложение и лечение с ореха.
В нашата страна нямаме възможност да си набавим полезните листа и кората на това растение. Но пък можем да използваме плодовете и маслото от бразилския орех.
В козметичната промишленост често се използва маслото от орехите. Уместно е да се използва в грижата за косите и кожата. Като лечебно средство маслото може да се използва за лекуване на рани, изгаряния и различни заболявания на кожата. козметиците препоръчват да се добавят по 2-3 капки етерично масло в маските за лице, кремовете и шампоаните. Това ще помогне да се обогати кожата с полезни микроелементи и да и се придаде здраве и красив вид.
Тези орехи се използват широко в кухнята. Именити готвачи от цял свят използват тези удивителни плодове в салати, гарнитури, десерти, сладкарски изделия и печива. Южният орех се добавя в храната в суров, печен, подсладен или подсолен вид.
Кекс със сушени сливи и бразилски орех
Съставки:
Начин на приготвяне:
Сушените сливи се измиват добре и се накисват в гореща вода за 20 минути. След това се излива водата в отделен съд. Брашното се пресява с бакпулвера и към тази смес се добавят смлените орехи, подправките и захарта. След това водата, останала от сушените плодове, се смесва с маслото и кората от лимон. Получената смес се излива в брашното и се разбърква добре. Добавят се сините сливи и се разбърква с лъжица, докато се получи бухнала еднородна консистенция. Тестото се поставя във форма и се украсява с орехи. Пече се 40-50 минути.
„Изискана“ салата от ягоди и бразилски орехи
Състав:
За дресинга:
Как се приготвя?
Ягодите се измиват, почистват и режат на половинки. Лукът се нарязва на полукълба. Авокадото се реже на малки кубчета. Лимоновият сок се смесва със зехтина и захарта. Нарязаният спанак се слага в чиния и към него се добавят авокадото, ягодите, бразилските орехи и лукът. Отгоре се посипва със сол и мак. Накрая добавяме дресинга.
Десерт в бразилски орех
Съставки:
Начин на приготвяне:
Пралината трябва да се разтопи. Нагряваме 115 мл вода и добавяме пралината. Трябва да кипи докато стане на златисто-кафяв сироп. След това го премахваме от котлона и го оставяме да изстине. Сладоледът слагаме по купички, наливаме малко сироп и ликьор. Отгоре посипваме със смлените ядки.
Независимо от голямото съдържание на полезни вещества в тези орехи, има някои противопоказания за тяхната употреба:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: