Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Какво трябва да знаем за солариума?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Забавни | Все още няма коментари. | 2972 прегледа на този пост

Съдържание на Какво трябва да знаем за солариума?


До появата на спрея за тен и подобните продукти за тен фразата "здравословен тен" бе противоречиво понятие. Придобиването на тен чрез ултравиолетови (UV) лъчи, било то от слънцето или от солариум, е опасно. Защо обаче над 1 милион души по света посещават солариумите всеки ден?

UVA лъчите проникват в кожата по-дълбоко.Повече за ултравиолетовата радиация

Много митовете за изкуствения тен произлизат от неправилното разбиране на ефектите на различните видове ултравиолетови лъчи. Ултравиолетовата радиация е част от светлинния спектър, която достига Земята от слънцето. Тези вълни са невидими за невъоръжено око и включват UVA, UVB и UVC лъчи. Докато по-кратките UVC лъчи се абсорбират от озоновия слой, UVA (дългите вълни) и UVB (късите вълни) проникват в атмосферата.

UVA лъчите

UVA лъчите са отговорни за по-голямата част от UV радиацията, която достига до Земята, и повечето солариуми излъчват предимно UVA лъчи. Макар и не толкова интензивни, колкото UVB лъчите, UVA лъчите проникват в кожата по-дълбоко. Те достигат долните слоеве на епидермиса, където отключват клетки, наречени меланоцити, да се задействат в производството на меланин. Именно този кафяв пигмент е това, което прави нашия тен, а също така предпазва кожата от изгаряне. Хората с по-тъмна кожа произвеждат повече меланин и затова не изгарят толкова бързо на слънце. Въпреки това само защото човек не изгаря лесно, не означава, че е защитен от рак на кожата.
Според Фондацията за борба с рака на кожата UVA лъчите също увреждат кожните клетки, наречени кератиноцити, които се намират в най-дълбокия слой на епидермиса. Това може да задейства развитието на рак на кожата.

UVB лъчи

UVB лъчите са основната причина за изгаряния от слънцето или зачервяването на кожата. Те са по-интензивни през определени сезони и часове на деня. Например UVB лъчите са най-интензивни между 10:00 и 16:00 часа през пролетта, лятото и началото на есента. Въпреки това UVB лъчите могат да изгорят или увредят кожата по всяко време на годината.
Известно време съществуваше противоречива информация относно потенциално опасните въздействия на UVA и UVB лъчите – преди учените считали, че само по-късите UVB лъчи са застрашаващи. Нови доказателства обаче показват, че по-дългите UVA лъчи могат да бъдат също толкова вредни за кожата и очите. Чрез повреждане на клетъчната ДНК на кожата, UVA и UVB лъчите увеличават риска от рак на кожата, катаракта (перде на лещата на окото), както и преждевременно стареене на кожата.

Според проучвания посещенията на солариум увеличават риска от меланом с 75 на сто.Рисковете, свързани с изкуствения тен

UV лъчите предизвикват преждевременно стареене на кожата и увеличават риска от изгаряния. Ако редовно посещавате солариума, това е един от най-малките Ви проблеми.
Солариумът безспорно увеличава риска от рак на кожата, включително и рядката, но смъртоносна форма на рак, наречена меланом. Откриването на тази форма на болестта в по-напреднал етап става все по-често, а изследователите смятат, че за това е виновен именно солариумът. Според проучвания посещенията на солариум увеличават риска от меланом със 75 на сто, а рискът се увеличава с всяко използване. Процентът дори е по-висок за хората, които започват да посещават солариум преди 35-годишна възраст, като достига до 87 процента.

Митове за солариума и излагането на слънцеIзползването на солариум ви осигурява така наречената база за тен.

Някои хора си мислят, че само детските слънчеви изгаряния са опасни. Ако сте имали няколко такива в детството, защо сега да се притеснявате? Щетите вече са нанесени. Въпреки това опасността тук е свързана с количеството и се натрупва. Това означава, че на колкото по-силна UV радиация се излагате за определен период от време, толкова по-висок е рискът от рак.
Друг аргумент е, че използването на солариум Ви осигурява така наречената база за тен, която Ви позволява да избегнете изгарянията. Но изследванията показват, че всяко излагане е опасно, независимо дали са UVA лъчите, от които кожата потъмнява, или UVB лъчите, които изгарят кожата.

Как да защитим кожата си?

Какво можем да обобщим последно по тази тема? Не го правете! Избягвайте солариумите и ограничете излагането си на слънце, особено между 10:00 и 16:00 часа, когато UVB лъчите са най-силни. Използвайте слънцезащитен лосион с висок слънцезащитен фактор (SPF) от 30 или повече. Носете шапка и слънчеви очила, когато сте на открито.
Ако много държите да имате тъмен загар, опитайте със спрей за тен. Същият химикал, дихидроксиацетон, се използва, независимо дали се подлагате на процедура в салон или у дома. Тъй като веществото е добавка с цвят, безопасността на агента е проучена и одобрена. Дихидроксиацетонът се използва и в лосионите и мусовете за тен, автобронзантите и овлажнителите. Дали ще купите тези продукти от магазин за професионална козметика, или от универсален магазин, зависи от самите Вас и с какви средства разполагате. Разбира се, препоръчително е първо да проверите качеството, защото не са изключени и алергичните реакции, които може да прояви кожата Ви.

Какво трябва да знаем за солариума? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™