Още древните египтяни и траките са отглеждали лимец
У нас все повече популярност набира лимецът. Може би Ви е известен отскоро или чувате за него сега, но истината е, че лимецът е една от най-древните храни на света. Лимецът всъщност представлява вид много полезно жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Доскоро лимецът е бил напълно забравен, защото не дава богата реколта и се гледа и обработва бавно, поради което производителите нямат интерес към него. Научете повече за това уникално растение, което расте по нашите земи и пази традициите на древните.
История на лимеца
Лимецът е известен като Triticum monococcum, още Einkorn wheat или Однозернянка. Има и див лимец – Triticum boeoticum (или baeoticum). Лимецът представлява най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници. Към тази група принадлежат и двузърнестият лимец, както и спелтата. Лимецът има едно безспорно предимство за отглеждане – непретенциозен е към климатичните условия и вирее еднакво добре при всякакви температури.
Историята на лимеца започва още в дълбока древност – след дълги и задълбочени проучвания на открити зрънца от лимец археолози твърдят, че тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на река Нил. Известно е, че траките са използвали еднозърнест лимец – доказателства в подкрепа на това твърдение са открити в тракийските могили. Смята се, че лимецът е най-рано или една от най-рано култивираните пшеници. Според изследвания за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр., най-вероятно в района на Югоизточна Турция. У нас в последно време интересът към лимец се възроди с голяма сила. Намерени са семена в Родопите и се възражда производството му. Поради малката реколта и бавното отглеждане цената му все още е сравнително по-висока спрямо други житни култури.
Много интересно е, че лимецът не понася торене на почвата и затова е чист от пестициди и химикали. Това го прави предпочитан продукт от любителите на здравословното хранене. Освен това не може да се кръстосва с други зърнени култури и не се поддава на генни модификации, т.е. лимецът стои далеч от ГМО замърсяването. Уникално е, че зърното е успяло да се съхрани непроменено през хилядолетията.
Хранителен състав на лимеца
Лимецът е сочен за най-полезния вид жито. Основното му предимство е, че е изцяло натурален продукт, за който може да сме сигурни, че не е обработван с различни химикали заради непоносимостта му към тях. Той е мощен антиоксидант и има лечебни свойства. Лимецът има по-висок процент белтък от пшеницата, както и голямо количество полезни фибри, ензими, минерали и витамини. Известно е, че в състава на лимеца има почти два пъти повече витамин A и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, а количеството глутен е много минимално. За баланс на витамините от групата B изберете Витамин B12. Лимецът е много богат на магнезий, манган, фосфор, цинк, както и на витамин Е. Тъй като не съдържа почти никакъв глутен, лимецът се препоръчва на всички хора с непоносимост към глутена. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от непоносимост към глутена (целиакия) хора.
Здравословни ползи на лимеца
Българският лимец се слави като един от най-качествените на пазара. По нашите земи още се пазят позабравени, но древни традиции в отглеждането на лимец. Според изследвания българският лимец е с по-голямо процентно съдържание на цинк в състава си, което го прави още по-здравословен. Лимецът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Върху тях той има изключително много благотворни ефекти. Полезен е за активно спортуващи, защото дава сила. Подобрява настроението и лекува хронична умора и проблеми със съня. Дава ценна и дълготрайна енергия на организма. Зарежда с белтъчини и фибри. Препоръчва се срещу болести и настинки, при авитаминоза или минерален дисбаланс, сърдечно-съдови проблеми, болен стомах, за подобряване перисталтиката на червата, при колит, неврози, шипове, както и за мощно естествено повишаване на съпротивителните сили на организма.
Може да консумирате лимец, като го оставите да покълне или го сварите на здравословна каша. Може да го смелите в кафемелачка на брашно и да си направите хляб, сладки, соленки. Можете да добавите в печивата от лимец и Конопено семе и Чиа семена. Брашното от лимец има много добри вкусови качества, като е леко по-сладникаво от обикновеното бяло брашно. С брашното от лимец се работи лесно и то дава добри резултати. Можете да консумирате лимеца още с кисело мляко или в най-различни ястия, като заместител на ориз и бобови растения.