Кокосовото масло крие редица здравословни ползи
Кокосовото масло е известно като най-полезната съществуваща растителна мазнина. Не го бъркайте обаче с палмовата мазнина. Както и да го употребите, няма да сбъркате.
За кокоса:
Кокосът е най-широко разпространен в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За негова първородина се смятат Филипините. Във вътрешността на ореха се намира т. нар. копра – бяла ядка, която може да се консумира, и кокосова вода. Кокосовият орех има високо съдържание на мазнини – 36,5%, съдържа още калий, фосфор, желязо, витамини от групата В. Всички производни продукти от кокоса са много полезни и вкусни – месото на ореха, кокосовото масло, кокосовото мляко. Той има широко приложение както в хранителната индустрия и производството на здравословни добавки, така и в козметиката. Прави кожата сияеща, еластична и свежа. Разкрасява ни и ни кара да се чувстваме здрави отвътре и отвън.
Хранителни качества на кокосовото масло
Кокосовото масло представлява наситена мазнина, съставена предимно от т. нар. средноверижни мастни киселини (MCFA). Кокосовото масло съдържа около 90% наситени мастни киселини, 5-6% полиненаситени мастни киселини и 1,5-2% мононенаситени мастни киселини. Характерно за средноверижния тип мазнини е, че те се усвояват много бързо, доставят на организма моментална енергия и следователно не натоварват черния дроб и жлъчката. Маслото съдържа холестерол, но същевременно и спомага за премахването на вредния холестерол в организма. Средноверижните мастни киселини се преобразуват в "добър“ холестерол (HDL). Хранителните стойности в 100 гр. кокосово масло са приблизително следните: 860 ккал; 100 гр. мазнини; 0 гр. въглехидрати; 0 гр. белтъчини.
Чудотворното въздействие на кокосовото масло:
- Повишава "добрия“ и намалява "лошия“ холестерол в кръвта
- Осигурява бърза и качествена енергия
- Предпазва от сърдечносъдови заболявания
- Подобрява абсорбацията на калций, калий и магнезий
- Благоприятства балансираното производство на хормони
- Подобрява храносмилането
- Засилва метаболизма
- Притежава противовирусни и противогъбични свойства
- Поддържа имунната система
- Подпомага по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6)
- Видимо разкрасява кожата
- Осигурява бърза енергия
- Има мощно антиоксидантно действие
Най-удобно и бързо е кокосовото масло да се приема на таблетки, които доставят всичките му полезни вещества на организма.