Тофу е отличен вегански източник на аминокиселини, желязо, калций и други микронутриенти. По своята същност представлява соев продукт. Какво трябва да знаем за тофу, какви са ползите му и как да го консумираме?
Най-общо казано тофу е соево сирене. Тофу се произвежда по същата технология, по която и обикновеното сирене, с тази разлика, че се използва соево мляко, а не краве. Традиционна съставка е в китайската и тайландската кухня (както повечето продукти на соева основа – родината му е Китай), но покрай нашумяването на веганството добива популярност в целия свят. Може да се приготвя по много различни начини – от това да се добавя в сос до гриловане и добавяне в салати.
Начин на приготвяне:
Загрейте 1 с. л. зехтин в тиган и добавете 1/3 от чесъна и цялото количество лук. Запържете до омекване, след което добавете доматите. Намалете силата на котлона и запържете за около 10 минути, докато се получи доматен сос.
В друг тиган запържете останалото количество зехтин и добавете 1/3 от чесъна, половината бадеми или кашу и спанака. Докато се запържва спанакът, сложете в блендер тофуто и след това го объркайте със спанака.
Загрейте фурната на 200º. В тава изсипете половината доматен сос, след това разпределете сместа от спанак и тофу между корите от лазаня и отгоре залейте с останалия доматен сос. Запечете за около 30 минути. Смесете галетата с останалите ядки и разпределете върху ястието – запечете за още 10 минути, докато галетата стане златиста.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Смесете морковите с ряпата и ги залейте със соевия сос за около 10 минути. Задушете сместа на водна баня (за да омекнат зеленчуците) за 4-5 минути. Добавете всички останали зеленчуци към водната баня за 3 минути. Добавете тофуто и задушете за още 2 минути, след което отстранете от котлона и разбъркайте добре.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: