Кой не обича бадеми? Разбира се, има и такива хора, но повечето хора все още харесват тези ядки. Трудно е да объркате бадемовия вкус с който и да е друг, защото и двамата миришат и се усещат в устата по специален начин. Ето защо сега бадемите са толкова популярни почти по целия свят и следователно много скъпи, тъй като търсенето понякога надвишава предлагането.
Бадемите са познати на мнозина, особено на тези, които обичат сладкото, тъй като са често срещана съставка в сладкиши. Родината на бадемите е Азия. В древен Египет например само представители на върховната власт можели да се насладят на този деликатес. Интересни факти за бадемите ще разкажат за костилковия плод, който погрешно се класифицира като ядки.
Бадемът се счита за малко дърво или храст от подсемейството на сливите. Мнозина погрешно наричат бадемите ядки, но семето на бадемовия плод се яде, така че е по-правилно бадемите да се наричат костилкови плодове.
Бадемите са сладки и горчиви. Ядките на сладкия бадем са почти 60% мастни масла, останалото са витамини, протеини, въглехидрати, багрила и етерични масла. Ядките на горчивия бадем не са годни за консумация и се използват в козметологията, парфюмерията и медицината.
Сладките бадеми се използват много често в народната медицина. Затова се препоръчва да се използват при мигрена, анемия, диабет и заболявания на сърцето. Бадемите имат противовъзпалително и успокояващо действие върху организма, а също така подобряват състоянието на косата и ноктите.
Бадемите се препоръчват и от традиционната медицина. Така че ядките от сладък бадем са изключително полезни за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. За да поддържате тази система в ред и да почиствате съдовете от плаки, трябва да ядете около 60 г бадеми седмично.
Ако сте на диета и се опитвате да ограничите порциите храна, тогава не се препоръчва да ядете бадеми преди хранене, тъй като това повишава апетита. Но в същото време бадемите са много полезни за тези, които искат да загубят излишни килограми, тъй като помагат за нормализиране на метаболизма на мазнините, а ако използвате бадеми след тренировка, можете ефективно да увеличите процента на мускулна маса в тялото. Заслужава да се отбележи и важен момент: когато отслабвате, бадемите трябва да се консумират без люспи.
Съдържание в порция (100g) % от нормата
Няма нужда да спорим за вкуса на бадемите, те се оценяват дори от заклетите гастрономи. Бадемите се добавят към шоколад, сладкарски изделия, салати, напитки, консумират се чисти, пържени или пресни. Но не е нужно да се увличате със сладки бадеми: високото съдържание на калории диктува свои собствени правила, така че диетолозите препоръчват да приемате не повече от 7-10 ядки на ден.
В същото време няма забрана за приемане на бадеми при отслабване, в умерени дози е полезно за всички, които следят фигурата и теглото си. Ограниченията се отнасят само за пациенти със затлъстяване, диетата за тях е лекар.
По отношение на гликемичния индекс непечените и неосолени бадемови ядки съдържат 15 единици. Общоприето е, че храните с показател до 40 единици имат нисък ГИ. Ето защо бадемите, с тяхната енергийна стойност, съдържание на протеини и мазнини, се препоръчват като компонент за закуска или междинно хранене на пациенти с диабет.
По характеристики и съдържание на полезни елементи бадемите заемат първо място в класацията на значимите за здравето продукти. Например порция от 100 г сухи продукти съдържа почти 80% от дневната доза В2 (рибофлавин).
В списъка на елементите и витамините:
Съдържанието на макронутриенти в бадемите заслужава специално внимание. За по-голяма яснота, ето списък с елементи, показващи процента на дневната нужда за човек в 100 g сухи бадеми:
С други думи, пресните бадеми в ежедневното меню ще заменят лекарствата и витаминните комплекси. Прочетете, за да разберете как бадемите влияят на тялото ни.
Сладките бадеми, благодарение на своите полезни свойства, имат многостранен ефект върху тялото:
Бадемите ще бъдат особено полезни за човешкото тяло при анемия, настинки, мигрена, депресия, конвулсии, заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи. Поради ниския гликемичен индекс, бадемите могат да се консумира от хора с диабет.
Желателно е да се въведат бадемови ядки в диетата на ученици и студенти, както и на хора, занимаващи се с интелектуална работа. Активират мозъчната дейност, подобряват паметта, повишават концентрацията. Ядките на прах се добавят към храната за деца, които изостават в развитието.
При редовна употреба на бадеми мъжете бързо ще забележат полезните свойства. Бадемите стимулират производството на тестостерон, предотвратяват развитието на заболявания на простатата, повишават потентността, предотвратяват ранната еякулация, повишават подвижността на сперматозоидите и способността им за оплождане. Достатъчно е да ядете няколко ядки дневно, за да запазите мъжката сила и сексуалната младост за дълго време.
За жените бадемите ще помогнат за поддържане на здравето и красотата, а за децата - за укрепване на тялото. При жените тези ядки нормализират хормоналните нива, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. От особена полза ще бъдат лечебните свойства на бадемите за тялото на бременни жени, тъй като ядките съдържат фолиева киселина, която е необходима за правилното формиране на плода и предотвратяване на малформации. По време на кърмене продуктът ще помогне на майката и бебето да укрепят имунитета и да избегнат настинки.
Бадемите трябва да заемат важно място в храненето на спортистите:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: