Вкусните и хранителни фъстъци са познати на всички, но не всеки знае, че тези ядки са много полезни за организма на човека. Затова ще разгледаме каква е ползата и вредата от хапването на фъстъци за мъжете и жените, какво влиза в техния състав и каква е калоричността на тези питателни ядки.
Интересен факт е, че фъстъкът не е ядка, а тревисто растение от семейство Бобови и за разлика от обикновените видове ядки, расте не по дърветата и храстите, а в земята. Затова го наричат още и земни ядки. Във всеки случай тези ядки са много хранителни и полезни, използват се в кухнята като готов продукт в сурово и печено състояние, а освен това ги добавят в много ястия и правят от тях вкусно фъстъчено масло.
Практически половината от състава на фъстъците са мазнини, ¼ от масата им са белтъчини, 16% въглехидрати и около 10% от масата им са хранителни влакна. В състава на земните ядки има много полезни витамини, като PP (в 100 гр фъстъци се съдържат около 20 мг от този витамин, което е 90% от дневната необходима доза на организма), Е, а също и витамини от група В (в 100 гр фъстъци се съдържа половината от дневната необходима доза тиамин за организма). Особено много във фъстъците се съдържат макро- и микроелементи, на 100 гр се съдържат 705 мг калий, 168 мг магнезий, 92 мг калций и 18 мг натрий.
Фъстъците са богати и на важни аминокиселини (12 заменими и 8 незаменими за организма на човека), при това в 100 гр се съдържат практически 100% от дневната необходима доза за организма от незаменими аминокиселини, които не се произвеждат самостоятелно в тялото ни.
Ползата на фъстъците е и в това, че в тях няма холестерол.
Калоричността на фъстъците е 567 калории на 100 гр от продукта, при това калоричността на печените фъстъци е по-висока – 625 калории в 100 гр ядки.
Интересно за фъстъците: според изследвания на американски учени, най-полезен е вареният фъстък (там има най-много антиоксиданти), но не по-малко полезен, а и особено вкусен е сушеният и леко изпечен фъстък.
Фъстъците са много полезни за мъжете, които са под постоянно физическо напрежение, а също и за спортистите, тъй като имат висока хранителна ценност и високо съдържание на белтък. Регулярното използване на тези ядки е полезно за мъжете, тъй като им помага да възстановят баланса на хормоните в организма си, влияе благотворно върху здравето на половата им система и произвеждането на тестостерон, а също фъстъкът е и профилактично средство за оплешивяване. Фъстъците са полезни и при употреба на алкохол, помагат да се изведат от организма токсините.
За жените фъстъкът е полезен с това, че помага да се укрепи имунитета. Отразява се добре и върху хормоните, има подмладяващ ефект върху целия организъм, а освен това е полезен и за косата (за корените). Важно полезно свойство на фъстъка е профилактиката на рак на млечните жлези при регулярната му употреба в малки количества. Според много специалисти фъстъците не се препоръчват за бременните жени, а също и при кърменето, тъй като има вероятност да се появи алергия при бебето.
При употребата на фъстъци на първо място трябва да си „знаем мярката“, тъй като са много калоричен продукт (особено внимателно трябва да се използват фъстъци при проблеми с излишното тегло и при хора на диета). Може да възникне и индивидуална непоносимост към фъстъците и проява на алергични реакции към тях (фъстъкът е силен алерген, особено вредни са люспите му, затова трябва фъстъците винаги да се ядат белени).
Не се препоръчва да се ядат фъстъци при варикоза. Нормата на употреба на ден е до 20 бобчета при големите. В тази доза фъстъците няма да навредят на организма, а ще окажат положително въздействие.
Забележка: Суровите фъстъци са по-вредни за храносмилателната система, отколкото обработените термично (печени, варени). Не бива да злоупотребявате и със солените фъстъци, защото употребата на много сол, а също и на много мазнини и белтъци, които се съдържат в тези ядки, се отразява негативно върху дейността на стомашно-чревната система и вреди на човека.
Както казахме по-рано тук, печените фъстъци са по-вкусни и по-полезни. Затова когато купувате сурови фъстъци, е най-добре да ги печете у дома, например на тиган.
Обикновено фъстъците се пекат с люспите, които след това се белят лесно. Фъстъците се пекат в обикновен тиган, без олио. Средно се пекат 10-15 минути, докато не станат със златист цвят и не придобият приятен мирис (може да пробвате вкуса им докато ги печете, за да разберете дали са готови).
Фъстъците не се развалят бързо, затова не изискват особени условия на съхранение. Достатъчно е да се съхраняват далеч от пряк достъп на слънчева светлина и да са на сухо място, защото влагата ще доведе до по-бързото им разваляне. Най-добре е фъстъците да се съхраняват с обвивката.
За съхраняването на суровия или печения фъстък е най-добре да използвате платнена торба, в която ще може да „диша“. Някои домакини използват и хладилника като слагат фъстъците в плътно затворени стъклени кутии.
В заключение можем да отбележим, че знанието с какво е полезен фъстъкът за човека, ще е полезно за всеки любител на тези вкусни е евтини ядки.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: