Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Новогодишни обещания за по-здравословен живот

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Рецепти, Новини, Здравословно хранене, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване, Забавни | Все още няма коментари. | 2780 прегледа на този пост

Съдържание на Новогодишни обещания за по-здравословен живот


Нова Година е от психологическа гледна точка най-доброто време да си обещаем да променим навиците си, да се стремим към по-здравословен и хармоничен живот, тъй като това е времето, в което, искаме или не, започваме да правим равносметка за изминалата година и да осъзнаваме грешките си. Не трябва да превръщаме този период обаче в период на самосъжаление и самообвинение, а напротив – да го използваме, за да поставим пред себе си реални и достижими цели, с които да подобрим живота си. Малките ежедневни стъпки към здравословен живот имат редица ползи: не само за това да бъдем по-здрави, да се чувстваме и изглеждаме по-добре, но и за изграждането на хармоничен живот и навици, които ще ни направят по-уверени, успешни и целеустремени.

Какво да обещаем пред себе си на Нова Година?

Храната е горивото на организма.

Да се храним здравословно

Здравословното хранене не е просто фикс идея, модерно хрумване или скъпа прищявка. Мисълта, че храната – това сме ние, е изключително правилна. Храната е горивото за организма ни, тя ни разболява и лекува, защото клетките ни се хранят и живеят благодарение на храната, която им даваме. Затова здравословното хранене не е просто тенденция, тръгнала от Холивуд, колкото и откачени неща да можем да чуем вече в тази област. Чували сме много начини за здравословно хранене: от веганство през лечебен глад и суровоядство. Чели сме и сме спазвали и много диети, всяка от които ограничаваща ни от нещо, което обичаме. Разбира се, във всяка диета има доза истина, както и във всеки нов режим, който ни се предлага. Истината обаче е, че ако не почувстваме режима или диетата като свой нов начин на живот, винаги ще се изкушаваме, ще лъжем себе си и, като следствие на всичко, ще се чувстваме зле.

Затова в ежедневието си трябва да се стремим към балансирано хранене, което е съобразено единствено и само с личните ни вкусове. Ако обичате сладко, няма как напълно да се лишите от него, но може да си приготвяте здравословни и полезни сладки специалитети. Ако обичате месо, също няма да има как да се откажете напълно от него, но може да се научите как да подбирате правилното месо и как да го приготвяте добре, за да бъде полезно за организма Ви. Няма нужда да се отказвате от нещо, което обичате, има нужда да го дадете на организма си в такава форма, в каквато то ще бъде полезно за него. За целта спазвайте няколко прости правила (кои храни трябва да консумираме според най-полезния и здравословен режимСредиземноморския, може да прочетете тук).

 • Включвайте възможно повече пресни храни в менюто си.
 • Залагайте на разнообразното хранене.
 • Хранете се сезонно и с храни с доказан произход.
 • Отделяйте повече време за приготвяне на храната и се наслаждавайте на консумацията й.
 • Хранете се социално – с любимите Ви хора, а не пред телевизора.
 • Тялото е най-добрият Ви съветник, когато то иска храна, му я дайте в здравословен и полезен вид.

Да спортуваме

Времето отделено за себе си е отлично за почивка. Няма здравословен живот без достатъчно количество движение и спорт. Движението и спортът са две различни неща: движението е това, което извършваме ежедневно, докато ходим пеша до спирката, качваме стълбите, разхождаме се в парка. Трябва да се движим и да бъдем активни – отделяйте поне половин час на ден за такива активности, те дори няма да отнемат от времето Ви (как да направите деня си активен, прочетете тук).

Спортът е нещо различно – това е целенасочената физическа дейност, която познаваме от залите, от стадионите, от басейна. Добре е да намерим своя спорт, който много бързо става хоби и отдушник за негативните емоции. Макар много хора да отричат фитнеса като спорт, той също е отлично средство не само за поддържане на форма, но и за ангажиране на съзнанието и изливане на натрупаното напрежение. Разбира се, има много спортове, сред които можем да избираме, в съвремието ни изборът става все по-голям. Недостигът на средства или време не са оправдания, тъй като, както добре знаем, можем да тренираме вкъщи без почти никаква екипировка, като по този начин ще пестим и време. Спортът има редица ползи за съзнанието, освен тези за тялото:

 • Когато спортуваме редовно, ставаме по-целеустремени и психически устойчиви
 • По-уверени в себе си сме
 • По-лесно се организираме и намираме време за всичко
 • Забравяме израза „не мога”

Борете се с вредните навици

Когато чуем за вредни навици, обикновено веднага се сещаме за консумация на алкохол и цигари, но за съжаление, списъкът може да бъде много по-дълъг: недостатъчно сън, ежедневен стрес, липса на време за истинска почивка, твърде малко време за себе си, психически дисбаланс, самообвинение, поглед, вперен в миналото.

Психологическите нездравословни навици имат също толкова неблагоприятен ефект върху здравето, точно както физическите – приемът на завишени количества алкохол и цигари. Затова се стремете винаги към равновесие и хармония със себе си. Как да направим живота си по-добър за самите нас?Психологическата устойчивост ни дава и физическа такава.

 • Спете достатъчно – индивидуалните нужди варират, но обикновено имаме нужда от поне 7-8 час сън на денонощие.
 • Давайте си време за почивка и приятни за Вас самите занимания – това е полезно и за тялото, и за ума.
 • Имайте позитивна нагласа. Негативизмът, самообвиненията и лошото отношение са като бумеранг, връщат се сами към нас.
 • Бъдете готови за новости и ги приемайте. Животът тече с пълна сила, както добре знаем, и новости изобилстват. Не ги отхвърляйте, а ги приемете, за да не се подлагате на излишен стрес.
 • Ограничете алкохола и цигарите. Освен доказаните неблагоприятни последствия за организма, алкохолът и цигарите действат и на психиката, като ни карат да мислим, че не можем без тях. От напитките избирайте само качествени такива в добра компания. „Напитката на Боговете” – виното е най-здравословният избор за целта.
Новогодишни обещания за по-здравословен живот Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™