С какво е полезна мащерката?
Искате да станете по-уверени без всякакви посещения на психолог или придържане към тренировки? Тогава вдишвайте по-често етерично масло от мащерка, за да забравите завинаги за комплексите си!
Това не е шега. В необикновените свойства на мащерка вярват и днешните атома терапевти, и много поклонници на нетрадиционните медицински методи. Те са убедени, че мащерка помага на неуверените хора да се разкрият и да се заобичат.
За великата сила на мащерка знаели още в древността. Принасяли я в жертва на боговете, използвали я за балсамиране на мъртвите. С мащерка приемали и вани за повдигане на бойния дух и пили чай за избавяне от болести.
Какво представлява мащерката?
Мащерката е лечебна билка. Може да я срещнете край пътища, около гори, на поляни под слънцето. Това е многогодишно полухрастово растение, чийто период на цъфтеж е от края на пролетта до края на лятото. Може да се разпознае по светло-лилавите цветчета, продълговатите листа с форма на елипси и по специфичния аромат.
Мащерката се харесва не само от хората, но и от пчелите. От нея се получава лечебен и ароматен мед. Има няколко вида мащерка и всеки от тях има свой собствен облик, територия, в която расте и свои полезни и лечебни свойства.
Биохимичен състав на мащерката
Растение с такъв запас от полезни вещества не може да няма целебна сила. В него са събрани:
- Витамините A, B, C, E, K;
- Минерали;
- Танини;
- Етерично масло;
- Протеини;
- Мазнини;
- Въглехидрати;
- Вода;
- Киселини;
- Горчилки;
- Тимол.
Калоричността на мащерка е 100 килокалории на 100 грама.
Как и къде се използва мащерка?
Заради полезните си свойства, приятната си миризма и пикантния си вкус мащерката е придобила популярност в различни сфери от човешкия живот: традиционната и нетрадиционната медицина, кулинарията, козметиката и парфюмерията.
В кулинарията мащерката се използва като подправка за ястия. Добавят я в супи, салати. Смята се, че билката спира размножаването на вредни микроорганизми и удължава по този начин срока на годност на продуктите.
Суровината от растението се използва и за производството на парфюми и тоалетни води, при произвеждането на продукти за кожа и коса.
Но най-много се използва мащерка в медицината. От нея се правят екстракти, тинктури, чайове и се използват за предпазване и терапия на много заболявания. Полезните свойства на мащерка са концентрирани във всички части на растението: листата, стъблата, семената, цветовете. Оптималното време за бране на мащерка е периодът, в който цъфти. Суши се по естествен път, като трябва да се внимава да не попадат върху нея ултравиолетови лъчи.
А за да не оказва мащерка вместо положително пагубно въздействие върху организма, трябва да се бере по-далеч от пътищата, в екологично чисти местности.
Мащерка като лечебно средство
Мащерка снема болката, дезинфекцира и оказва общо укрепващо действие. Полезна е и при терапия при заболявания на горните и долните дихателни пътища. Чаят от мащерка се пие при бронхит, астма, пневмония, трахеит, ангина, синузит, ларингит. Оказвайки отхрачващо и обеззаразяващо действие, напитката от мащерка способства разреждането, отхождането на секретите и по-бързото оздравяване. За снемане на възпаленията в устната кухина се използва тинктура от мащерка за жабуркане и инхалации.
В традиционната медицина сместа от мащерка и глицерин се използва за обработване на зъбните канали. Освен това мащерка помага ефективно при заболявания на стомаха и червата. Регулярната употреба на тинктури и отвари от мащерка избавя от подуване на корема, стомашни болки, коремни спазми. Мащерка подобрява храносмилателните процеси и благодарение на дезинфекциращите и свойства нормализира микрофлората на червата.
Мащерка е полезна и за костите и ставите. Топлите компреси и вани с мащерка ще Ви спасят от пристъпи на ревматизъм, радикулит, неврит.
Мащерката помага и при болести на вътрешните органи: сърце, бъбреци, бели дробове, черен дроб. Особено ценни са полезните и свойства за женското здраве. Използва се при възпаления във влагалището.
Топлите вани с мащерка помагат при цистит, а етеричното масло се смята за единственият натурален препарат, който убива хламидията.
Но мащерка има и още полезни качества. Спектърът от заболявания, с които се справя мащерка, е много широк:
- Болести на главния мозък;
- Мъжки заболявания;
- Отити;
- Високо кръвно;
- Болести на кожата, язви, рани;
- Заболявания на нервната система;
- Невроза и безсъние;
- Захарен диабет;
- Затлъстяване;
- ОРВИ, грип;
- Очни заболявания;
- Инсулти;
- Малокръвие;
- Онкология при жените;
- Ухапвания от насекоми и много други.
Пристъпвайки към лечение с мащерка, не забравяйте да се консултирате с лекар. Ако имате противопоказание, може да си навредите.
Мащерка в борбата с алкохолизма
Мащерка избавя от едно от най-страшните заболявания на века – алкохолизмът. Полезните свойства на билката са обусловени от наличието в състава и на етерично масло. за приготвянето на лечебното средство Ви трябват 15 гр. суха мащерка. Залейте я с 200 грама гореща вода и за 10 минути я оставете на водна баня. Приемайте колкото пъти е необходимо в продължение на 2 седмици.
След известно време ще се появи силно повръщане и абсолютно отвращение към спиртните напитки. Човек, който изпитва тяга към алкохола, ще се почувства като прероден, животът отново ще му стане интересен, ще има нови цели, а с това и нови възможности.
Интересни рецепти с мащерка
Чай с мащерка срещу кашлица
Разтворете 2 ч. л. мащерка (суха) в чаша гореща вода. Разбъркайте и след 10 минути прецедете. От този чай се препоръчва да се пие по 3 чаши на ден.
Отвара от мащерка срещу алергии и захарен диабет
2 с. л. сушена мащерка се залива с 200 грама гореща вода и се вари две минути. След това трябва да оставите отварата за час да престои. Пийте след хранене по 100 мл. три пъти на ден.
Мазило от етерично масло от мащерка
Смесете добре 3 гр. масло от мащерка и 5 гр. универсален крем. Използвайте това средство при различни заболявания и увреждания по кожата.
Кой не трябва да употребява мащерка?
Независимо от полезните си свойства, мащерка може в някои случаи да навреди на здравето ни. Не бива да се използва:
- По време на бременност, тъй като може да доведе до контракции;
- При отделни бъбречни заболявания;
- При стомашни и чревни язви по време на обострянето им;
- На деца под 2 години;
- При висока стомашна киселинност.
Понякога мащерка може да навреди дори и при липса на противопоказания. Това се случва най-често в резултат на безконтролна употреба на билката. Продължителният прием на отварите и тинктурите от мащерка може да предизвика нарушение в работата на щитовидната жлеза.
Когато готвите с мащерка, отново не губете чувството си за мярка. Все пак, главната Ви задача е да не си навредите здравословно.
Оставете коментар