Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Как влияят наркотиците върху здравето?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 3550 прегледа на този пост

Съдържание на Как влияят наркотиците върху здравето?


В предишната част (ТУК!) на този материал проследихме влиянието на конкретните видове наркотици върху състоянието на човешкия организъм. Тук ще разгледаме как наркотиците въздействат на отделните системи и органи в човешкото тяло.

Влияние върху сърдечно-съдовата система

Наркотиците вредят пагубно на сърцето, нервната система, храносмилането, половата система.Наркотичните вещества оказват двойствено влияние върху сърцето и съдовете – това зависи от това какъв ефект предизвикват, дали е стимулиращ, или е седативен. Но тук няма нужда да казваме, че вредата е много различна.

При попадането си в кръвта опиатите влошават много работата на сърдечния мускул, понижават налягането, което води до кислороден глад на всички тъкани в тялото – сърцето просто не успява да „превърти“ целия обем кръв. Затова употребата на наркотици от тази група е опасна не само за сърцето, но и за мозъка – недостигът на кислород е пагубен за този орган и води до загиване на тъканите.

Ако говорим за последиците от приема на стимулатори, тук се случва обратното – пулсът се учестява, в резултат на което се увеличава вероятността от инфаркт. Затова тези чести „скокове“ за сърцето водят до това, че сърдечният мускул започва да работи по-зле и се повишава рискът от внезапна смърт при спиране на сърцето.

Влияние върху мозъка и централната нервна система

Главният мозък е основният обект при прием на психоактивни вешества, тъй като именно химичната атака срещу различните участъци на този орган предизвиква еуфоричен ефект и усещане за променено осъзнаване.

Съответно точно тук се оформя зависимостта в резултат на производството на допамин – невромедиатор, който въвежда човека в състояние на радост. Приемът на който и да е наркотик води до това, че се променя обичайната дейност на мозъка, блокира се работата на отделните структури, променят се невронните връзки.

Употребата на наркотици води до загиване на мозъчни клетки, влошава състоянието на мозъчната дейност и нервната система.

Заради кислородния глад и загиването на клетките протичат процеси, които в повечето случаи се характеризират със състояние на наркотично опиянение:

  • Халюцинации, несвързани мисли;
  • Пристъпи на паника и страх;
  • Концентрирано внимание или обратното – разсеяност.

Колкото по-дълго е наркотичното въздействие върху организма, толкова по-силно се проявяват последиците от натоварването върху мозъка и нервната система – започват да се проявяват проблеми с координацията, нарушава се ритъмът на съня, повишава се рискът от развитие на епилепсия. С времето в организма се повишава нивото на токсините и мозъкът реагира на това със свиване на съдовете, което причинява необратими последици под формата на явна деградация.

Влияние върху черния дроб

Употребата на което и да е вещество, което отравя организма, неизбежно се отразява на състоянието на черния дроб – този орган непрестанно изпълнява функцията на своеобразен филтър, като разгражда токсините.

Точно затова при хората, които страдат от всякаква химическа зависимост (независимо дали е алкохол, или са наркотици), черният дроб често „изкарва бялото знаме“ в резултат на цироза или рак.

Не трябва да забравяте и това, че при венозно въвеждане на наркотици възможността да се заразим с хепатит е голяма, което също е близко до смъртта. Ненапразно хепатитът (независимо кой тип) е едно от заболяванията, които най-често се наблюдават при наркоманите.

Влияние върху белите дробове

Много от зависимите от наркотици страдат от белодробни болести - астма, туберкулоза, бронхит.Белите дробове страдат преди всичко в резултат на наркотиците за пушене – марихуана, хашиш, спайс. Най-малката вреда от употребата им е високият процент на съдържание на смоли, които се отлагат в белодробните тъкани.

Оттук идва и големият брой белодробни болести при поклонниците на канабионидите и синтетичните наркотици за пушене – астма, бронхит, възпаления, различни форми на туберкулоза.

Осезаема вреда причиняват и веществата, които оказват пагубен ефект върху функционирането на организма – в резултат на това се разрушава обичайният ритъм на работата на белите дробове и настъпва кислороден глад.

Влияние върху стомашно-чревния тракт

Много хора, които приемат наркотици, забелязват, че с времето се променя работата на стомаха и червата им – влошен апетит, регулярни запеци или обратното – диарии. Всичко това се случва заради наркотичното въздействие на редица важни механизми:

  • Влошава се моторната функция на различните отдели в корема;
  • Забавя се темпото на генерация на стомашни сокове и ензими;
  • Понижава се нивото на нервно-рефлекторната регулация на работата на стомашно-чревния тракт.

В резултат на това лошото храносмилане предизвиква недостиг на витамини и хранителни вещества, а забавянето на перисталтиката води до натрупване на токсини и последващо отравяне на организма.

Всеки наркотик при системна употреба води до намаляване обема на производство на тестостерон и естроген, което в бъдеще се отразява с понижаване на половото влечение при зависимите.

Дори ако човек, наскоро започнал да употребява наркотици, усеща усилване на либидото си, това не е нищо повече от лъжлив ефект – малко по-късно ситуацията ще се промени кардинално.

Наркотиците водят до импотентност и увреждане на плода.Освен това често при наркоманите се диагностицира рак на органите на пикочно-половата система. При това онкологията може да се прояви дори след отказване на психоактивните вещества.

Още по-плачевна е ситуацията с продължаването на рода – голям е рискът, дори и ако се избегне безплодие или аборт, детето да има мутации и да е непълноценно развито (става дума и за умствени, и за физически патологии).

Въздействието на наркотиците върху личността на човека

Не по-малко разрушително е въздействието на наркотиците върху психо-емоционалната сфера. При това промените в личността се проявяват толкова бързо и явно, че няма как да останат незабелязани. Към най-явните личностни промени се отнасят следните:

  • Деформация на приоритетите – наркоманът спира да се интересува от всичко друго, освен от възможността да получи поредната доза;
  • Затруднен самоанализ – болният не може да обоснове действията си, не вижда проблемът да е в него, а в околните, които отказват да го разберат и приемат;
  • Понижава се нивото на социална отговорност – често наркоманите извършват престъпления и други нередни неща, които по-рано не биха направили никога (например да откраднат пари от роднини);
  • Липса на мотивация – човекът не се интересува повече от работа, от подобряване на умствените си способности, от саморазвитието си.

В резултат на тези промени наркоманът често се оказва „встрани“ от живота, губи връзката с предишния си кръг на общуване. Ако не се предприеме нещо навреме, човек не може да излезе сам от този път на саморазрушение.

Как влияят наркотиците върху здравето? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™