Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Тестостерон

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хормони – Тестостерон


Тестостерон – кралят на хормоните, хормонът на кралете!

Най-големият враг на медицината в XXI век е не смъртта, а старостта. Старостта е изучена до основи, открити са десетки пагубни процеси, които се развиват с години в организма и сме започнали да се борим с тях. Особено много медицината в последните двадесет години се занимава с половите хормонимъжкия тестостерон и женския естроген, чието ниво започва да се понижава след 35 годишна възраст. Подозираме, че възрастта е само и единствено отражение на хормоналния фон. И седемдесет годишният мъж с високи нива на тестостерон е биологически по-млад от четиридесет годишния с ниски нива на този хормон. Така че не е ли редно мъжете да се заредят, ако вътрешните им резерви са на привършване?

Тестостерон – функции

От нивото на тестостерона зависи сексуалната активност на мъжете..За начало нека си спомним, с какво конкретно се занимава в мъжкия организъм тестостеронът и откъде идва той. Тестостеронът е един от най-важните мъжки хормони, андрогени. Изработва се в тестисите и малко в надбъбречните жлези (общият обем е 4-10 мг на ден), а изходният материал за неговото изработване е холестеролът. Тестостеронът изпълнява маса функции в мъжкия организъм. Тази „маса“ може да се раздели на две по-малки „маси“.

  • Първата маса функции е адрогенна. Тук влизат половото съзряване, сексуалното влечение, сексуалното поведение, растежът на косми по тялото, агресивността, сперматогенезата и изобщо, жизненият тонус.
  • Втората важна маса функции е метаболитна, анаболитна. При участието на тестостерон мускулите растат, образуват се бели кръвни телца, тъканите регенерират, горят се мазнините, протича липиден обмен в черния дроб

Общо взето, от мозъка до костите, от кожата до ноктите – навсякъде е необходим тестостерон. Нивото на основния мъжки хормон се променя през деня: сутрин е повече, вечер е по-малко. Поради различни фактори, той може да се понижава или повишава. Например след физически натоварвания или еякулация нивото на тестостерона пада, преобразувайки се в хормона на радостта – серотонин. След това към мозъка достига сигнал: хайде, зареди ме! Мозъкът изпраща в отговор сигнал към тестисите и те започват да произвеждат тестостерон особено активно. Когато концентрацията на тестостерон се възвърне в нормалните граници, мозъкът се „успокоява“. Това се нарича „баланс на тестостерона в организма“.  Тази схема изглежда малко по-проста. По принцип, в този кръговрат участват още няколко десетки хормони и белтъци, които имат сложни взаимоотношения, но за мъжете е важен крайният резултат.

Здравето на мъжа и тестостерона

Нивото на тестостерона се променя в зависимост от възрастта.Мерейки многократно концентрацията на тестостерон, съвременните лекари са сформирали понятието „здрав мъж“. Това е индивид, който е запазил възможността и желанието си за полов акт така, както е било и когато той е бил на 25-30 години. Именно на тази възраст мъжът излиза от тийнейджърската хиперсексуалност. Е, ако говорим за секса, всеки винаги се интересува от това, каква е еталонната честота на този вид активност. Тук лекарите както винаги отговарят уклончиво: всичко зависи от човека. Има три типа полова активност: силна (нуждата от секс е веднъж дневно или по-често), средна (веднъж седмично или по-често) и слаба (по-рядко от веднъж седмично). Както активността на тялото, така и половата активност са дадени по рождение и всеки от трите типа са нормални. Важни са не абсолютните показатели, а относителните. В смисъл, не трябва да се сравнявате с другите, а с Вас самите, когато сте били на 25 години. И докато нуждата Ви от секс не намалява, Вие сте здрави.

Също така важен показател за здравето е липсата на мастни отлагания по корема. Работата е там, че тестостеронът и мазнините са взаимосвързани. Тестостеронът, както вече уточнихме, осигурява горенето на мазнините, така че ако тестостеронът се понижава, мазнините са налице, при това именно по корема. Ако някой яде много и независимо от усилията на любимия мъжки хормон, „расте“ равномерно откъм мазнини, това нарушава секрецията на тестостерон, което от своя страна предизвиква затлъстяване. Здравият мъж трябва да има обиколка на талията не повече от 94 см. Колкото и странно да ни изглежда на пръв поглед, обиколката на талията не зависи от ръста и общото тегло. При нормален хормонален фон талията ще си остава тънка, даже и да сте два метра мъж.

Ако някой от тези аритметични параметри (относителна честота на полова активност в пъти седмично, обиколката на талията в сантиметри) се променя през годините, това значи, че остарявате. Което в медицинската терминология на 21 век е аналогично на болест.

Причини и симптоми на дефицит на тестостерон

Подлата природа изобщо няма интерес да живеем дълго. На нея и трябва да пораснем, да се размножаваме, да отгледаме потомство и бързичко да освободим място за следващите поколения (което е в разрез с плановете на повечето хора). Именно заради това концентрацията на тестостерона в мъжете намалява с около 1,5-2% на година след 30 годишна възраст. Освен тази естествена причина андрогенният дефицит може да бъде предизвикан от различни болести, от приемането на психотропни препарати или наркотици, от травми, а и, разбира се, от стреса, претоварването, лошата екологична среда, неправилното хранене, вредните навици и още, и още… А сега да погледнем кои са типичните симптоми на тестостеронов дефицит:

  • Ниските нива на тестостерон водят до затлъстяванеНай-лошото, което може да му се случи на един мъж, според съвременната медицина, е затлъстяването. Ако преди време са го смятали за тревожен симптом и рисков фактор, то днес този проблем е включен в международната класификация на болестите като самодостатъчна диагноза. А мастната тъкан, по новите правила, вече не е пасивно депо на мазнини, а активен орган на ендокринната система, тъй като в нея се произвежда хормонът на мазнините лептин, който води до понижаване на тестостерона. Освен това затлъстяването понижава имунитета, предизвиква хипертония и се асоциира с 20 вида рак. Нищо не състарява организма така, както затлъстяването. То, както казахме вече, може да бъде както причина, така и следствие от ниски нива на тестостерона. Общо взето, ако Вие сте забелязали, че постепенно растат мастните отлагания точно по талията Ви, то това е по-скоро следствие. Измерете се. Ако талията Ви е повече от 94 см, това е тревожен сигнал. Талия, която е повече от 102 см, е опасен сигнал и гаранция за това, че стареенето „идва“ с бързи темпове при Вас, а тестостеронът „изостава“.
  • Секс! Пониженият тестостерон е понижено полово влечение, а именно: намалена възможност за провеждане на полов акт, намалена ерекция, понижен обем на еякулацията, еректилна дисфункция и т.н. Ако изведнъж сутрешната ерекция започне да липсва, не Ви се иска или Ви се иска, но нещо не е както трябва… или оргазмите, така да кажем, са станали по-малко „ярки“, всичко това е повод да подозирате, че тестостеронът Ви Ви е „изневерил“.
  • Тестостеронът е естествен антидепресант. Така че лошото настроение, безсънието, раздразнителността, влошената умствена концентрация, а и красавицата „депресия“ могат да се дължат именно на ниските нива на хормона.
  • Понижена мускулна маса. Дори и да се храните правилно и да ходите на фитнес, при понижен тестостерон ръцете, краката и седалищните Ви мускули ще започнат да отслабват. Еластичността на мускулите намалява например на пикочния мехур. Именно заради това с възрастта мъжете започват да ходят по-често до тоалетната и дори да стават през нощта. Нормално човек трябва да спи през цялата нощ и дори веднъж да стане през нощта по малка нужда е показател.
  • Други симптоми. Вегетосъдови разстройства (внезапни приливи на кръв в главата и врата, колебания в налягането, световъртеж, потене), понижена плътност на костната тъкан, нисък хемоглобин, малко косми по тялото, суха кожа и загуба на еластичността и… Ако Вие забелязвате в себе си нещо от този скръбен списък, а не можете да намерите причината за това… Е, вече сте наясно.

Тестостерон – изследвания

Нивото на тестостерона е различно при всеки мъжВсички жизнени процеси в мъжкия организъм се регулират с тестостерона. Неговите нормални нива са от 13 до 33 условни единици. Пикът на секретиране е на 30 години. И с всяка следващата година нивото на хормона средно се понижава с един процент. Но проблемът е там, че при едни мъже на 30 тестостеронът е 33 единици, а при други – 17 или 20. Но при всички се понижава еднакво! Затова първите влизат в 50-те години от живота си напълно здрави и физически, и морално, а вторите – вече на 40 не се чувстват добре и имат проблеми в половата сфера. В това е и разликата във физиологията на мъжете и жените. При слабия пол гасненето на половата активност започва от около 45 годишна възраст и продължава до 55. При мъжете това гаснене е пряко свързано с нивото на мъжкия им хормон и може да започне и на 50, и на 40, и дори на 30 години.

Много важно в тази ситуация е своевременно да се потърси лекар и да се проведат необходимите диагностични изследвания. Трябва да се определи дали неблагоприятните психологични ситуации са провокирали пониженото либидо и сексуални функции или хормонални нарушения водят до намаляване устойчивостта към стрес, отслабен полов апетит и полова функция.

Диагностиката се изразява в андрологичен преглед на мъжа, отчитане на основните оплаквания и от кога има симптоми. При всеки мъж с установени ниски тестостеронови нива трябва да се направи биохимично и хормонално изследване на кръвта, за да се определят нивата на тироидните и лутеинизиращия хормони, пролактина, глюкозата, липидния спектър на кръвта, активността на чернодробните аминотрансферази.

Хормони – Тестостерон Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™