Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Метил фолат – достъпната фолиева киселина

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Метил фолат – достъпната фолиева киселина


Фолиевата киселина е вещество, получено чрез химически синтез, което не е метаболитно активно. Метил фолат е синтетическо производно, създадено на базата на 5-метил-тетрахидрофолата. Неговите преимущества са: непосредствено постъпване в организма на веществото в биологично активна форма и оптимален ефект. Постоянният интерес на специалистите към фолата се обяснява с това, че от учените е установена ролята на този витамин в лечението на широк спектър от болести.

Метил Фолат e биодостъпна форма на Фолиева киселина, която предпазва от помятане и анемия

През 1931 година Люси Уилс описала ефективността от екстракта на дрождите в борбата с тропическата макроцитна анемия през късната бременност в условията на Индия. Това бил първият в света опит за използването на фолатите за профилактика на болестта. През 1991 година група по изследване на витамините в Медицинския изследователски съвет потвърдила значението на използването на метил фолат в ранна бременност за предотвратяване развитието на патологии в гръбнака на плода. През 1995 година е публикуван анализ на 27 изследвания на повече от 4000 пациента със съдови заболявания и също толкова пациенти потвърдили, че хомоциестинът е независим рисков фактор по отношение на атеросклерозата на коронарните, церебралните и периферните съдове. Намаляването на нивото на хомоцистеина чрез образуването на метионин открило нови възможности за използването на фолата за профилактика на заболяването.

Фолиева киселина за профилактика и лечение на болести

Сърдечно-съдови заболявания

По резултати на повече от 80 изследвания е доказано, че дори умерено повишаване нивата на хомоцистеин в кръвта увеличава риска от сърдечно-съдови болести. От трите витамина, които регулират тези нива, фолиева киселина има най-голям ефект в понижаване на базалното ниво на хомоцистеина. Диетата, богата на фолиева киселина, снижава вероятността от патологии на съдовете и сърцето. Увеличението на употребата на метил фолат с храната или с продукти, обогатени с фолиева киселина, води до понижаване на хомоцистеина.

Онкологични заболявания

Предполага се, че ракът произлиза от увредените ДНК, когато процесите на репарация са забавени или при прекалена експресия на някои гени. Тъй като фолиева киселина играе важна роля за синтеза на ДНК и РНК, метил фолат може да влияе на процесите на ДНК репарациите и на експресивността на гените. Чрез проведени изследвания е доказано, че пониженият статус на фолиева киселина е свързан с повишената вероятност от развитие на рак на маточната шийка, дебелото и правото черво, белите дробове, хранопровода, главния мозък, панкреаса и млечните жлези. Особено ако заедно с това е повишена употребата на алкохол.

Болест на Алцхаймер и когнитивни нарушения

Метил Фолат предпазва от болест на Алцхаймер и подпомага когнитивните способности

Ролята на витамин Б9 в синтеза на нуклеинови киселини и реакциите на метилиране имат важно значение за нормалното функциониране на мозъка. За последното десетилетие в няколко изследвания е описана връзката между снижаване нивата на фолатите и когнитивните нарушения при старите хора. Хората, които имат ниски нива на фолиева киселина в серума на кръвта, имат по-голям риск от развитие на слабоумие и депресия, нарушения в краткосрочната памет и възникване на симптоми на синдрома на Алцхаймер.

Метил фолат и бременност

Фолиева киселина пряко участва във формирането на съдовете в плацентата и на нарушенията в ангиогенезата в тази област са асоциирани с патогенна прееклампсия и плацентна недостатъчност, включително спиране растежа и загиване на плода. Адекватното използване на фолиева киселина помага за предотвратяване възникването на много видове вродени пороци като пороци на сърцето и недоразвитост на крайниците. Освен това недостатъчната употреба на фолати по време на бременност провокира повишаване честотата на преждевременните раждания и ниското тегло на бебето при раждане. В последно време се смята, че голямото съдържание на хомоцистеин в кръвта е индикатор за функционална фолатна недостатъчност и се свързва с повишен риск от спонтанен аборт и такива усложнения на бременността като еклампсия и преждевременно отлепване на плацентата.

Терминът фолати обикновено се използва като непатентовано название на група химически родствени съединения на структурна основа на фолиева киселина. Фолат или витамин Б9 се смята за един от 13-те незаменими витамина. Фолатите не се синтезират от организма, те трябва да се получат или от храната, или чрез допълнителен прием. Хранителните фолати са питателни вещества, които присъстват в натуралните хранителни продукти като цитрусите, зелените листни зеленчуци, черния дроб, яйчния жълтък и бобовите растения. Витамин Б9 е хранителна добавка със синтетичен произход, която присъства в обогатените хранителни продукти и витаминните препарати. Нито фолатите, нито фолиева киселина са метаболитно активни. Биологична активност притежават само тетрахидрофолат и неговите производни, а фолиева киселина сама по себе си не е биологично активно съединение. За да участва в клетъчния метаболизъм, тя и фолатите и трябва да преминат през редуциране.

Метил Фолат поддържа здравето както на бременната, така и на плода

Метил фолат е доминиращата форма на фолата, която циркулира в плазмата на кръвта и участва в биологичните процеси. За да се превърне в метаболитно активна форма, фолиева киселина трябва първо да се превърне в дихидрофолат, а после в тетрахидрофолат чрез ензимно възстановяване. После тетрахидрофолатът с помощта на ензима метилентетрахидрофолатреруктаза може да се превърне в биологично активната форма метил фолат. Това ключово трансформиране е необходимо, за да се осигури метил фолат за реакцията на пренос на едновъглеродни групи (предаване на метил), който е нужен за синтеза на пурин/пиримидин в процеса на събиране на ДНК и РНК, за метилирането на ДНК и за регулиране метаболизма на хомоцистеина. Метаболизмът на хомоцистеина е промеждутъчното звено в обмена на серосъдържащите аминокиселини и е пример за взаимна връзка между хранителните вещества, необходими за оптималното физиологично функциониране на човешкия организъм. При здравите хора работят два различни начина за метаболизма на хомоцистеина. При единият се синтезира метионин от хомоцистеина и зависи от фолатните коензими и витамин Б12-зависимия ензим. Другият начин е преобразуването на хомоцистеин в аминокиселината цистеин, което изисква два витамин Б6-зависими ензима. По този начин количеството на хомоцистеина в кръвта се регулира от три витамина: фолиева киселина, витамин Б12 и витамин Б6.

Важно!!!

Дефицитът на фолиева киселина е причина за отлепване или инфектиране на плацентата, за помятане и други. Затова има основания да се продължава допълнителният прием на този витамин през цялата бременност, дори и след затварянето на нервната тръба на плода, за да се намали рискът от усложнения.

Метил фолат – достъпната фолиева киселина Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™