Коя е най-добрата сол?
Солта е най-важната подправка в кулинарията. Знаете ли колко вида има?
Предимствата на тази подправка са открити от човечеството преди много векове и до днес ние не можем да си представим храната без да добавим белите кристалчета. Само че лекарите предупреждават, че многото сол, особено готварската, оказва негативно влияние върху нашето здраве. С какво да я заменим? Може би с други видове?
Готварска сол
Тази най-евтина и заради това най-популярна разновидност на солта вече няколко години е в центъра на вниманието на обществото. Специалистите отбелязват, че този продукт се получава чрез пречистване на каменната сол. В резултат на това той се състои почти на 100% от натриев хлорид и е лишен от ценни микроелементи. Тази сол, разбира се, подобрява вкуса на ястията, но прекалено честата и употреба (повече от една чаена лъжичка на ден) е сериозно изпитание за организма. Натриевият хлорид задържа водата в организма, замърсява артериите и повишава налягането. Обременява и бъбреците, провокира образуването на камъни. Освен това солта увеличава изхвърлянето на калций с урината, като така благоприятства развитието на остеопороза.
Готварската сол се добива от минерала каменна сол от солените езера или от под земята, след което се мели. Тя бива едро, дребно и много дребно смляна (така наречената "екстра“). Има и йодирана сол, в чийто състав влиза калиев йодит и калиев йодат, които се образуват в резултат на взаимодействието на йодната киселина и метала калий.
Каменна сол
Това е най-старият вид подправка. Тя изглежда по-малко ефектно от готварската, защото се състои от големи кристали със сив цвят. Освен това е и горчива. Но несъмнено е по-здравословна, защото в производствения и процес не се лишава от ценните питателни вещества, необходими за нашия организъм – магнезий, калий, калций, мед, манган, хром. Каменната сол подхожда отлично като добавка към супи, сосове, маринати и консерви.
Морска сол
Тя става все по-популярна. И това е позитивна тенденция, тъй като продуктът е по-ценен от традиционната каменна сол, особено пречистената. Този тип солена подправка вече векове се получава като се изпарява морска вода на слънцето в така наречените седиментационни резервоари или други специални приспособления. В този продукт има само 30-35% нездравословен натриев хлорид. Освен това е богат на магнезий, литий, цинк, селен и йод. Неслучайно изследванията сочат, че най-големите потребители на морската сол са японците – те боледуват от сърдечно-съдови заболявания много по-рядко, отколкото жителите на страните с високи нива на употреба на каменна сол.
Главният плюс на морската сол е наличието на йод в състава и. Само че той е и минус! От една страна йодът е жизнено необходим за здравето, но от друга – вреди при някои болести на щитовидната жлеза, например хипертиреоза и тиреоидит. Само че ще Ви издадем една всеобща тайна! Йодът излита от пакета с морската сол много бързо. Трябва само да отворите пакета и да го държите така няколко часа. Морската сол се добива по естествен път като се изпарява под въздействието на слънцето или на друг топлинен източник.
Солени цветя
Красивото название Fleur de Sol е на солта, която се добива от моретата на Япония. В превод това название звучи като "солено цвете“. Това е една от най-скъпите и качествени, благородни и изискани форми на морската сол, която с основание наричат солен хайвер. Тя се произвежда и чрез натуралното изпаряване на морската вода, а кристалчетата, които приличат на цветчета, се събират с помощта на специални сита.
В кристалите Fleur de Sol се съдържат много повече полезни микроелементи, отколкото в традиционната морска сол. Освен това те прекрасно подчертават нюансите на ястията. Солените цветя имат толкова нежен вкус, че често се използват за приготвянето на десерти, например от шоколад.
Хималайска сол
Това е от големите кулинарни "хитове“ в последните години, макар че жителите на хималайските села на територията на днешен Пакистан я познават от векове. Кристалите, подложени на огромно налягане в продължение на милиони години, се смятат за най-здравословната и чиста сол на земята. В нея се съдържа рекордно количество минерални вещества. Учените изброяват цели 84 броя! Благодарение на това продуктът регулира нивата на захарта в кръвта, налягането, влияе положително върху нервната система и дихателните органи. Хималайската сол отлично подхожда като допълнение към ястия, но може със същия успех да се използва и за медицински процедури, например за вани.
Розовата сол се измива, суши, раздробява и се продава на пазара като кристали на прах със светъл и наситено-розов цвят. Тя няма особена вкусова нотка, но естетичният фактор е много голям.
Черна индийска сол
Независимо от названието си, в интерес на истината тя е с тъмно-сив цвят. Този цвят е резултат от изпичането при висока температура на каменна сол и кристали, получени от солените езера в Индия и Пакистан. Продуктът прилича по състав на каменната сол, но се отличава със специфичен "яйчен“ привкус – заслуга на голямото съдържание на серни съединения. Kala Hamak (така я наричат в Азия) се използва широко в индийската кухня като подправка или добавка към люти сосове или пикантни мезета. Смята се за задължителен атрибут на Високата кухня.
Не трябва да бъркаме индийската черна сол с "въглищната“ сол, която се прави чрез обикновено изпичане върху въглища, брезови дъски или в специални печки. Тази сол с добавен активен въглен е приятна на вкус и е полезна, тъй като е мощен антиоксидант.
Хавайска сол
Този кристален продукт се среща в различни цветове: розово, зелено, червено и дори черно. Цветът е свързан с минералните добавки като въглища (солта се бори с токсините и помага на храносмилането) или железен оксид, или растения (листа на бамбук). Самата сол се образува в резултат на филтрация и изпаряване на водата от Тихия океан около Хавай. Този продукт е много солен и прекрасно подхожда към блюда от риба и морски продукти, а също и към местни блюда.
Перуанска розова сол
Тази сол се образува в резултат на изпарения на водата от солените подземни потоци в Андите, на чиито склонове преди век инките са направили специални резервоари. Розовата сол има необикновен цвят благодарение на ценните минерали, сред които са магнезият, желязото, калцият, медта и цинкът. Те правят тази сол много ценен продукт, който с охота се използва от най-добрите кулинари в света. Солта подхожда за приготвяне на блюда от риба, морски дарове или месо, сосове и супи, салати. Тя усилва вкуса на някои зеленчуци, например на краставиците, салатата и доматите.
Как да си направим ароматна сол вкъщи?
Можем да си направим необикновена сол и със собствените си ръце у дома. За това е достатъчно само да смесим в съд сол с някоя подправка – сушени гъби, лимонов сок, червен пипер, розмарин, чесън или дори теменужки и лавандула. Ще споменем само, че чесновата сол е много популярна и даже се продава по магазините. А ако солта се смеси с малко сушена зелена чушка чили, ще се получи продукт, много близък до мексиканската сол чили-верде – задължителен атрибут на мексиканската кухня. Експериментирайте и се удивлявайте!