Солта е най-важната подправка в кулинарията. Знаете ли колко вида има?
Предимствата на тази подправка са открити от човечеството преди много векове и до днес ние не можем да си представим храната без да добавим белите кристалчета. Само че лекарите предупреждават, че многото сол, особено готварската, оказва негативно влияние върху нашето здраве. С какво да я заменим? Може би с други видове?
Тази най-евтина и заради това най-популярна разновидност на солта вече няколко години е в центъра на вниманието на обществото. Специалистите отбелязват, че този продукт се получава чрез пречистване на каменната сол. В резултат на това той се състои почти на 100% от натриев хлорид и е лишен от ценни микроелементи. Тази сол, разбира се, подобрява вкуса на ястията, но прекалено честата и употреба (повече от една чаена лъжичка на ден) е сериозно изпитание за организма. Натриевият хлорид задържа водата в организма, замърсява артериите и повишава налягането. Обременява и бъбреците, провокира образуването на камъни. Освен това солта увеличава изхвърлянето на калций с урината, като така благоприятства развитието на остеопороза.
Готварската сол се добива от минерала каменна сол от солените езера или от под земята, след което се мели. Тя бива едро, дребно и много дребно смляна (така наречената „екстра“). Има и йодирана сол, в чийто състав влиза калиев йодит и калиев йодат, които се образуват в резултат на взаимодействието на йодната киселина и метала калий.
Това е най-старият вид подправка. Тя изглежда по-малко ефектно от готварската, защото се състои от големи кристали със сив цвят. Освен това е и горчива. Но несъмнено е по-здравословна, защото в производствения и процес не се лишава от ценните питателни вещества, необходими за нашия организъм – магнезий, калий, калций, мед, манган, хром. Каменната сол подхожда отлично като добавка към супи, сосове, маринати и консерви.
Тя става все по-популярна. И това е позитивна тенденция, тъй като продуктът е по-ценен от традиционната каменна сол, особено пречистената. Този тип солена подправка вече векове се получава като се изпарява морска вода на слънцето в така наречените седиментационни резервоари или други специални приспособления. В този продукт има само 30-35% нездравословен натриев хлорид. Освен това е богат на магнезий, литий, цинк, селен и йод. Неслучайно изследванията сочат, че най-големите потребители на морската сол са японците – те боледуват от сърдечно-съдови заболявания много по-рядко, отколкото жителите на страните с високи нива на употреба на каменна сол.
Главният плюс на морската сол е наличието на йод в състава и. Само че той е и минус! От една страна йодът е жизнено необходим за здравето, но от друга – вреди при някои болести на щитовидната жлеза, например хипертиреоза и тиреоидит. Само че ще Ви издадем една всеобща тайна! Йодът излита от пакета с морската сол много бързо. Трябва само да отворите пакета и да го държите така няколко часа. Морската сол се добива по естествен път като се изпарява под въздействието на слънцето или на друг топлинен източник.
Красивото название Fleur de Sol е на солта, която се добива от моретата на Япония. В превод това название звучи като „солено цвете“. Това е една от най-скъпите и качествени, благородни и изискани форми на морската сол, която с основание наричат солен хайвер. Тя се произвежда и чрез натуралното изпаряване на морската вода, а кристалчетата, които приличат на цветчета, се събират с помощта на специални сита.
В кристалите Fleur de Sol се съдържат много повече полезни микроелементи, отколкото в традиционната морска сол. Освен това те прекрасно подчертават нюансите на ястията. Солените цветя имат толкова нежен вкус, че често се използват за приготвянето на десерти, например от шоколад.
Това е от големите кулинарни „хитове“ в последните години, макар че жителите на хималайските села на територията на днешен Пакистан я познават от векове. Кристалите, подложени на огромно налягане в продължение на милиони години, се смятат за най-здравословната и чиста сол на земята. В нея се съдържа рекордно количество минерални вещества. Учените изброяват цели 84 броя! Благодарение на това продуктът регулира нивата на захарта в кръвта, налягането, влияе положително върху нервната система и дихателните органи. Хималайската сол отлично подхожда като допълнение към ястия, но може със същия успех да се използва и за медицински процедури, например за вани.
Розовата сол се измива, суши, раздробява и се продава на пазара като кристали на прах със светъл и наситено-розов цвят. Тя няма особена вкусова нотка, но естетичният фактор е много голям.
Независимо от названието си, в интерес на истината тя е с тъмно-сив цвят. Този цвят е резултат от изпичането при висока температура на каменна сол и кристали, получени от солените езера в Индия и Пакистан. Продуктът прилича по състав на каменната сол, но се отличава със специфичен „яйчен“ привкус – заслуга на голямото съдържание на серни съединения. Kala Hamak (така я наричат в Азия) се използва широко в индийската кухня като подправка или добавка към люти сосове или пикантни мезета. Смята се за задължителен атрибут на Високата кухня.
Не трябва да бъркаме индийската черна сол с „въглищната“ сол, която се прави чрез обикновено изпичане върху въглища, брезови дъски или в специални печки. Тази сол с добавен активен въглен е приятна на вкус и е полезна, тъй като е мощен антиоксидант.
Този кристален продукт се среща в различни цветове: розово, зелено, червено и дори черно. Цветът е свързан с минералните добавки като въглища (солта се бори с токсините и помага на храносмилането) или железен оксид, или растения (листа на бамбук). Самата сол се образува в резултат на филтрация и изпаряване на водата от Тихия океан около Хавай. Този продукт е много солен и прекрасно подхожда към блюда от риба и морски продукти, а също и към местни блюда.
Тази сол се образува в резултат на изпарения на водата от солените подземни потоци в Андите, на чиито склонове преди век инките са направили специални резервоари. Розовата сол има необикновен цвят благодарение на ценните минерали, сред които са магнезият, желязото, калцият, медта и цинкът. Те правят тази сол много ценен продукт, който с охота се използва от най-добрите кулинари в света. Солта подхожда за приготвяне на блюда от риба, морски дарове или месо, сосове и супи, салати. Тя усилва вкуса на някои зеленчуци, например на краставиците, салатата и доматите.
Можем да си направим необикновена сол и със собствените си ръце у дома. За това е достатъчно само да смесим в съд сол с някоя подправка – сушени гъби, лимонов сок, червен пипер, розмарин, чесън или дори теменужки и лавандула. Ще споменем само, че чесновата сол е много популярна и даже се продава по магазините. А ако солта се смеси с малко сушена зелена чушка чили, ще се получи продукт, много близък до мексиканската сол чили-верде – задължителен атрибут на мексиканската кухня. Експериментирайте и се удивлявайте!
Коментари (1)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: