Храната играе основна роля в нашия живот – без нея не можем да съществуваме. Освен това психологическият ни комфорт зависи и от храната. Проучванията показват, че хората, които ядат разнообразни храни, губят тегло много по-бързо от други хора, чиито хранителен режим е по-еднообразен. Освен това храната е страхотен стимулатор на настроението. Така че храната е както физически, така и психологически фактор. Но малко хора се замислят, докато дъвчат салата, колко дълго се усвоява храната в тялото.

Колко време отнема храната да се смила в стомаха?

Познавайки максималното време за храносмилане на различни храни, можете да оптимизирате диетата си и да се предпазите от неприятни здравословни проблеми. Какво се случва с храната, след като я погълнем? За да се отговори на този въпрос, е необходимо по принцип да се разбере механизмът на човешкото хранене. За да може храната да бъде от полза за човек и да даде необходимата енергия, тя трябва да се превърне в химични елементи, които тялото след това усвоява. Процесът на храносмилане не започва в стомаха, а в устната кухина, когато слюнката се разтваря и зъбите смилат храната. След това хранителният болус се придвижва с вълнообразни контракции на стените по хранопровода към стомаха. Тук започва първият етап от магията - разграждането на протеините и мазнините с помощта на стомашен сок.

Храната може да прекара в стомаха от половин час до 4 часа - зависи от нейния състав. Най-бързо се усвояват плодовете и зеленчуците, а най-дълго тлъстите меса, смесените тежки храни. Ето защо лекарите препоръчват да ядете плодове и зеленчуци преди хранене - за да не се задържат дълго време в стомаха поради тежки компоненти и да не започнат да се скитат там. Ако това се случи, тогава човек получава подуване на корема, оригване и други проблеми с лошо храносмилане. След това храната се движи в червата. Тук, с помощта на гъста мрежа от капиляри, тялото получава разделени протеини и мазнини от усвоената каша, а също така има интензивно разграждане и усвояване на въглехидрати. В същото време диетичните фибри остават непокътнати и помагат за отстраняването на неразделените хранителни частици, като ги предпазват от гниене. В противен случай настъпва слаба обща интоксикация на тялото - появяват се акне, летаргия, умора. Понякога хората дори не осъзнават, че проблемът с червата е основната причина за много здравословни проблеми. Целият този път, който завършва пред дебелото черво, храната преодолява за 7-8 часа. След това храната (по-точно това, което е останало от нея) се натрупва в дебелото черво и може да изчака до 20 часа там. И така, отговорът на въпроса: колко дълго се усвоява храната в тялото е намерен - до 32 часа. Какво ни дава това знание?

Предупреденият е предварително въоръжен

Познавайки максималното време за храносмилане на различни храни, можете да оптимизирате диетата си и да се предпазите от неприятни здравословни проблеми. Например сокове или зеленчукови и плодови отвари ще напуснат стомаха за 20 минути, а тестени изделия от бяло брашно за почти 3 часа. Оказва се, че порция паста, приготвена с доматен сок, ще остане в стомаха за три часа, през които сокът просто ще започне да ферментира, тъй като телесната температура е идеална за различни бактерии. Мазното месо например обикновено е по-добре да се яде сутрин или на обяд, а не вечер, защото иначе по време на сън, тялото е ангажирано да смила храната, вместо да си почива. Този полезна информация за това колко дълго се усвоява храната в тялото и действията, базирани на него, ще Ви позволи да се отървете от излишните токсини, за което кожата на лицето ще Ви благодари, придобивайки здрав цвят. В допълнение, активността и нивото на жизнената енергия ще се повишат. Освен това ще бъде възможно да забравите за повишеното образуване на газ и нередовните изпражнения. Така че е време да преразгледате диетата и менюто си и да направите още една крачка към здравето и красотата.

Категории храни според времето на смилането им в стомаха

всяка храна може да бъде разделена на 4 категории според времето на усвояване в стомаха ниПо-конкретно, всяка храна може да бъде разделена на 4 категории според времето на усвояване в стомаха ни:

  • Онези храни, които преминават бързо (това е основно въглехидратно хранене).
  • Средно време за храносмилане (това е предимно протеинова храна).
  • Храна с дълготрайно храносмилане (мазна храна и комбинация от мазнини с протеини).
  • Прекомерно дълга в асимилация храна и практически несмилаема.

Сега нека опишем всичко по-подробно и малко структурираме получената информация.

  1. Първата категория включва: почти всички плодове (с изключение на банани, авокадо и други подобни), зеленчукови и плодови сокове (не смесени), горски плодове, кефир. Всички горепосочени продукти не се задържат в стомаха ни повече от 1 час. Например, плодовете преминават в червата от стомаха след 40-45 минути. В някои ситуации може да отнеме 35-40 минути.
  2. Втората категория включва: зеленчуци, билки, млечни продукти с изключение на извара и твърдо сирене, кълнове, накиснати ядки и семена, всички сушени плодове. Всички те навлизат в червата ни за около 1,5 - 2 часа.
  3. Третата категория включва: зърнени храни, ядки и семена, които не са предварително накиснати във вода, извара и твърдо сирене, всички видове гъби, бобови растения (ако са варени), хлебни изделия от висококачествено брашно. Времето им на престой в стомаха е 2-3 часа от момента на постъпване.
  4. И накрая, група 4 включва: чай с мляко, кафе с мляко, месо (включително птиче, както и риба), тестени изделия (с изключение на тези от пълнозърнесто брашно или брашно от твърда пшеница), всички видове консерви. Всички продукти от 4-та група се усвояват много трудно или практически не се усвояват изобщо. Какъв извод можем да направим сега, водени от информацията как храната се усвоява в стомаха? Всичко е много просто:

Ако държите на Вашето здраве, трябва да ядете възможно най-много храни, които се усвояват за кратък период от време. Така защитавате храносмилателната си система и тялото изразходва по-малко енергия за преработката му.

  • Избягвайте или намалете количеството храни, които принадлежат към категория 4.
  • Не се препоръчва комбинирането на храни и продукти, които имат различно време за смилане в стомаха.
  • Ако имате проблеми със стомаха или червата, яжте само храни от категория 1 и 2.
  • Вечер също можете да ядете храни само от категория 1 и 2.

Колко време е необходимо на изварата за да се усвои от стомаха?

Първо трябва да разберете, че храносмилането е по-силно по време на обяд. Съответно, за да се разбере напълно: за колко време изварата се усвоява, е необходимо да се вземе предвид и времето на употребата й. Например, ако ядете извара на обяд, тя ще отиде в червата след 2 часа. Ако сте яли сутрин или вечер, тогава времето се увеличава до 3 часа или дори повече (например, ако сте яли преди лягане).

Колко време отнема смилането на един банан?

Бананът, както всички знаем, е плод. Съответно, отговорът на въпроса за колко се усвоява един банан е много прост. Подобно на останалите плодове, за 45-50 минути е напълно готов за по-нататъшна обработка. Ако бананът е зелен, той ще се смила за 10 минути по-дълго от добре узрял.

Време за храносмилане в стомаха

След обяд храната се смила в стомаха от два до четири часа, след което навлиза в тънките черва, където процесът на храносмилане продължава още четири до шест часа, след което храната преминава в дебелото черво, където може да остане още около петнадесет часа. Цифрите по-долу показват колко време прекарват продуктите в стомаха и се отнасят за хора със здрава храносмилателна система, когато ядат само един от посочените продукти наведнъж.

Вода - Ако пиете вода на празен стомах, водата веднага преминава в червата.

Сокове и салати - Плодовите сокове, зеленчуковите сокове и бульоните се усвояват за 15-20 минути.

Полутечни (пасирана салата, зеленчуци или плодове) 20-30 минути.

Първата категория включва: почти всички плодове (с изключение на банани, авокадо и други подобни), зеленчукови и плодови сокове, горски плодове, кеф - преминават в червата от стомаха след 40-45 минути.

Плодове:

  • Динята се усвоява за 20 минути.
  • Пъпеши - 30 минути.
  • Портокали, грейпфрути, грозде - 30 минути.
  • Ябълки, круши, праскови, череши и други полусладки плодове - 40 минути.

Зеленчуци:

  • Смесените салати (зеленчуци и плодове) се усвояват за 20-30 минути.
  • Сурови смесени зеленчукови салати - домати, маруля (романс, бостън, червена, листна, градинска), краставица, целина, зелен или червен пипер, други сочни зеленчуци се усвояват за 30-40 минути.
  • Ако към салатата се добави растително масло, тогава времето се увеличава до повече от час
  • Зеленчуци варени, задушени или на пара
  • Листни зеленчуци - спанак, цикория, къдраво зеле - 40 минути
  • Тиквички, броколи, карфиол, зелен фасул, тиква, царевица на кочани - 45 минути
  • Кореноплодни култури - ряпа, моркови, цвекло, пащърнак, ряпа и др. - 50 минути

Полуконцентрирани въглехидрати – нишестета:

  • Артишок, жълъди, царевица, картофи, ерусалимски артишок, ямс, кестени - 60 минути.
  • Нишестени храни, като олющен ориз, елда, просо, царевично брашно, овесени ядки, киноа, абисинска метлица, ечемик се усвояват средно за 60-90 минути.

Топлата храна в стомаха се усвоява за около 2-3 часа и едва след това навлиза в тънките черва, където продължава етапът на разделяне на хранителните вещества от храната.Концентрирани въглехидрати - зърнени храни:

  • Кафяв ориз, просо, елда, корнфлейкс, овесени ядки (първите 3 са най-добри) - 90 минути.
  • Фасул и бобови растения (Концентрирани въглехидрати и протеини, нишестета и протеини).
  • Леща, лимски боб, нахут, грах, боб и боб - 90 минути.
  • Соя - 120 минути.

Ядки и семена:

  • Семена – слънчоглед, тиква, пепита, сусам – около 2 часа.
  • Ядки – бадеми, фъстъци (сурови), кашу, бразилски орехи, орехи, пекан – 2,5-3 часа.
  • Ако семената и ядките се накиснат във вода за една нощ и след това се натрошат, те ще се усвоят по-бързо.

Млечни продукти:

  • Обезмаслено мляко, нискомаслено извара, рикота, нискомаслено извара или крема сирене около 90 минути
  • Пълномаслено извара - 120 минути
  • Пълномаслено твърдо сирене - 4-5 часа

Животински продукти:

Суровите животински протеини се усвояват за по-кратко време от тези, изброени по-горе за сготвените/загряти животински мазнини.

  • Яйчен жълтък - 30 минути
  • Яйце (цяло) - 45 минути
  • Риба - треска, писия, морски дарове - 30 минути
  • Риби – сьомга, пъстърва, херинга, по-мазни риби – 45-60 минути
  • Пиле - 1-2 часа (без кожа)
  • Пуйка - 2 часа (без кожа)
  • Телешко, агнешко - 3-4 часа
  • Свинско - 4-5 часа

Топлата храна в стомаха се усвоява за около 2-3 часа и едва след това навлиза в тънките черва, където продължава етапът на разделяне на хранителните вещества от храната. Два до три часа е оптималното време за смилането на храната в стомаха и разграждането на протеините. Това е норма, тъй като с поглъщането на неразградени протеини в тънките черва започва процесът на ферментация.

Студената храна в стомаха се усвоява много по-бързо: протеините нямат време да се усвояват нормално и отиват направо в тънките черва, чиято функция се основава на разграждането и усвояването на въглехидратите, тъй като именно в него бактериите, отговорни за това “ събитие“ се намират. В резултат на поглъщането на несмляна храна в стомаха (протеини) в тънките черва, протеините, разбира се, не се абсорбират нормално. В допълнение, бактериите, живеещи в месни продукти (протеини), започват да се размножават, което води до различни видове дискомфорт в стомашно-чревния тракт (подуване на корема, газове, запек и др.).