Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Минерали – Селен

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Витамини и минерали, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 2518 прегледа на този пост

Съдържание на Минерали – Селен


Минералът селен – прием, дозировка, ползи и странични ефекти

Селенът е минерал, намиращ се в почвата, който естествено се появява във водата и някои храни.Селенът е минерал, намиращ се в почвата, който естествено се появява във водата и някои храни. Хората се нуждаят от много малко количество от този минерал, играещ ключова роля в правилното функциониране на метаболизма.

Защо хората приемат селен?

Селенът привлича вниманието поради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, затова се смята, че добавките със селен могат да намалят вероятността от развиване на рак на простатата. Но внимавайте: според някои проучвания селенът увеличава риска от меланомен рак на кожата.

Селенът също се препоръчва за лечение на десетки състояния. Те варират от астма до артрит, през пърхот до безплодие. Резултатите за ползите от минерала обаче не са абсолютно категорични.

Колко селен трябва да приемате?

Селенът привлича вниманието, поради своите антиоксидантни свойства.Препоръчителното общо количество селен, което трябва да получавате от храни и от добавки, варира според човека. Най-общо казано – безопасната горна граница за прием на селен е 400 микрограма на ден при възрастни. Всичко над това се счита за свръхдоза.

 • За деца между 1 и 3 години – 20 микрограма на ден
 • За деца между 4 и 8 години – 30 микрограма на ден
 • За деца между 9 и 13 години – 40 микрограма на ден
 • За възрастни и деца над 14 години – до 55 микрограма на ден
 • За бременни жени – не повече от 60 микрограма на ден
 • За кърмещи жени – не повече от 70 микрограма на ден

Можете ли да получите селен по естествен път от храни?

Съдържанието на селен в храната до голяма степен зависи от местоположението и почвените условия, които се различават значително. Средният дневен прием на минерала в САЩ е 125 микрограма на ден, докато населението, живеещо по източната крайбрежна равнина и северозападната част на Тихия океан. има най-ниски нива на селен – средно между 60 и 90 микрограма на ден, което обаче също се счита за приемлив дневен прием.

Добрите природни източници на селен включват:

 • Ядки като бразилски орех и орехи
 • Много пресни и соленоводни риби като риба тон, треска и херинга
 • Ядки като бразилски орех са естествен източник на селен.Говеждо и птиче месо
 • Зърнени култури
 • Суровите храни са най-добрите източници на селен, тъй като минералът може да бъде унищожен по време на термичната обработка на храната.

Какви са рисковете от приема на селен?

При нормални дози селенът обикновено няма странични ефекти. Свръхдозата селен обаче може да причини лош дъх, треска и гадене, както и проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. При изключително високи нива селенът дори може да причини смърт.

Взаимодействия. Селенът може да взаимодейства с други лекарства и добавки като антиацидихимиотерапия, кортикостероиди, ниацин, лекарства със статини, понижаващи холестерола и противозачатъчни хапчета.

Рак на кожата. Селеновите добавки са свързани с риск от рак на кожата (плоскоклетъчен карцином), така че хората с висок риск от рак на кожата не трябва да приемат тази добавка.

Рак на простатата. Изследване на Националния институт по рак показва, че мъжете, които вече имат високи концентрации на селен в организма, почти удвояват риска от агресивен рак на простатата, ако приемат добавки със селен.

Диабет. Проучване установи, че хората, които са приемали 200 микрограма на ден селен, са с 50% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2. Досега не е известно дали минералът действително причинява болестта, но е добре да го обсъдите със своя лекар.

Минерали – Селен Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™