Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Баластни вещества: за какво са полезни и как помагат за отслабване?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Отслабване, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 874 прегледа на този пост

Фибри, влакна, баластни вещества – какво представляват и полезни ли са те?

Баластните вещества са определени хранителни компоненти, които организмът ни не може да обработи. За съществуването на човека му е необходимо да се храни, а за нормалния му живот – да се храни всеки ден. Но някои храни, когато попадат в организма ни, не се преработват. И така си остават. По-рано това се смяташе за голяма тежест, ненужна на човека, и много хора дори отказваха да ядат такива продукти. Но учените внимателно изучиха тази ниша и се оказа, че тази излишна „тежест“ е важна. В тази статия ще разберем какво са баластните вещества и каква роля играят те за човека.

Баластните вещества са определени хранителни компоненти, които организмът ни не може да обработи. Те преминават през целия ни организъм и остават в непроменен вид. Освен това те не се усвояват и затова са получили името си „баласт“ – излишно натоварване.

Но учените стигнаха до извода, че това натоварване е много ценно за човека. Това стана ясно, когато започнаха да изучават хранителните влакна. Баластните вещества представляват много сложна структура от въглехидрати и белтъчини. По-просто казано, за организма те са като висша математика за блондинки. Необходимо е, но не се разбира. Затова и организмът ги усвоява както блондинката усвоява логаритмите – никак. Но ако тези вещества се разпределят правилно по организма, може да бъдат много полезни. Диетолозите отдавна са определили мястото им в диетологичния рай, защото дават огромна полза за човека, независимо че не е съвсем понятна тя. Да погледнем в историята…

Какво са баластните вещества?

Баластните вещества представляват много сложна структура от въглехидрати и белтъчини.Дълго време баластните вещества са много недооценявани и се смятало, че не са полезни по никакъв начин. Точно заради това хората са се стремели да се научат да ги премахват от храната си. Разбира се, това давало полезните си плодове, в частност – храната е можело да се съхранява по-дълго време, а освен това е ставала мека и приятна. Типичният пример – брашното, от което са се научили да премахват триците, които се отнасят към баластните вещества. Но паралелно с това започнало и глобалното нарастване броя на различни болести, особено онкологични. В допълнение към всичко се е появила и е започнала интензивно да прогресира болестта захарен диабет, а това, което се смятало за модерно, се превърнало в проблем. Става дума за затлъстяването, тъй като хората започнали стремително да набират килограми, веднага превърнали това нещо в мода, за да не се срамуват кралете. Но целият проблем бил точно в това, че от продуктите се елиминирани баластните вещества. Ето как премахването на триците в онова време изиграло лоша шега, започвайки цяла епидемия.

Всички страни веднага започнали да изучават причината за болестите, вложени били много пари и точно когато били похарчени милиарди, всички разбрали, че баластните вещества за човека играят съществена роля и без тях не можем да живеем. Оказало се, че на хората не им достигат знаменитите фибри, които се съдържат в „излишното натоварване“. Освен това се оказало, че фибрите са основен компонент за съществуването на чревната микрофлора. Накратко, грешно било учените да решат, че излишният товар не им трябва на кралете и придворните. А може би пък планът е бил да ги унищожат?

Ползата на баластните вещества

Тези компоненти могат да предотвратят затлъстяване, а съответно са много актуални в диетологията и в борбата с излишното теглоТака или иначе това остана в историята. Днес е важно да разберем ролята на баластните вещества. Нека направим някои изводи, за какво са необходими те:

 • Баластните вещества предотвратяват появата на онкологични заболявания, включително и рак, а също и различни по род тумори
 • Тези компоненти могат да предотвратят затлъстяване, а съответно са много актуални в диетологията и в борбата с излишното тегло
 • Способстват пречистването на кръвта и понижаването на захарта, което помага да се понижи рискът от поява на захарен диабет
 • Колкото и да е странно, баластните вещества могат да се борят с алергиите, като унищожават вредните клетки, които реагират неблагоприятно върху един или друг продукт
 • Помагат за предотвратяването на остеопороза, инсулт и много други проблеми
 • Сложните въглехидратни съединения помагат за прочистването на организма от токсините и различните отрови, което е крайно необходимо за нормалния живот.

Това далеч не са всичките полезни свойства на баластните вещества, но най-главното е да разберем от какво са се лишавали някога хората и каква е била цената, която са платили за това.

И така, тези вещества са крайно необходими на човека, те са много по-важни от нишестените съединения, с които са заменяли по онова време баластните компоненти… даже и сега някои хора го правят. А простите, най-баналните въглехидратни съединения не им достигат…

Баластни вещества за отслабване

В доста по-малко количество, но все пак баластните вещества присъстват в доматите, спанака, лука, тиквичките, затова тях също е добре да ги консумирате, особено лятото (зимата ще Ви излезе скъпо отслабването).Днес баластните компоненти са необходими за отслабване. Именно върху тяхното използване много диетолози са изградили добра кариера, макар че човек и сам може да се досети, че е полезно да ги използва. Каква е основната тайна на „излишния товар“?

За да разберем свойствата на баластните компоненти за отслабване, трябва да разберем принципът, на който работят. А те работят в организма много просто. Тъй като не се преработват и попадат в стомаха ни като сложни съединения, там те заемат много място. Затова няма как да поместим в стомаха си кой знае колко още, така че само няколко грама от тези вещества и ще се заситим. Например пшеничните трици или тези от ръж могат да утолят глада ни много лесно, а ще ни е нужна само една чаена лъжица от тях, залята с топла вода или мляко. По друг начин казано, ако изядем само няколко грама трици, напълно ще се заситим за няколко часа напред. Но организмът все от някъде трябва да си вземе енергия и тогава той започва да се изяжда сам себе си отвътре, като изяжда мазнините си. А ние сме доволни от резултата от пред огледалото, когато бедрата ни само след няколко седмици са съществено по-слаби и вече ни стига 1 стол за сядане.

Ето затова отслабваме. Но откъде да си вземем това „излишно, но много полезно натоварване“? Само трици ли трябва да ядем, за да получим някакъв резултат? Не, всичко е много по-просто. Ако ядете продукти, чието съединение Ви дава сложни въглехидрати, ще получите баластни вещества. Нека ги разгледаме:

 • Но баластните вещества не винаги влияят положително върху организма и хората, които страдат от стомашна язва или други болести, свързани с храносмилането, трябва съществено да ограничат употребата на тези компоненти, затова е най-добре да се консултирате със специалист.На първо място, това са група зеленчуци. Особено много такива компоненти съдържат морковите, цвеклото, зеленият грах, затова трябва да ги консумирате колкото може повече. Естествено, не се надявайте на бързо чудо, но с тези продукти ще може да замените много други по-малко полезни.
 • Съдържат се и в сушените сливи и фасула, от което следва да си направим извода, че също трябва да ги използваме в прилично количество.
 • Естествено, можем да си смелим трици, в които тези компоненти са много.
 • Ако ще ядете хляб от едро-смляно брашно, ще е чудно – от него няма да дебелеете, ако, разбира се, не го обливате с майонеза и не го съчетавате с щафета колбас. Най-добре е ако напълно се откажете от консумацията на белите сортове хляб и да използвате едро-смляното брашно. Първо, няма да ядете много от него,  второ, ще Ви помогне да изгорите мазнините, а не да си добавите от тях още.
 • В доста по-малко количество, но все пак баластните вещества присъстват в доматите, спанака, лука, тиквичките, затова тях също е добре да ги консумирате, особено лятото (зимата ще Ви излезе скъпо отслабването).

Но баластните вещества не винаги влияят положително върху организма и хората, които страдат от стомашна язва или други болести, свързани с храносмилането, трябва съществено да ограничат употребата на тези компоненти, затова е най-добре да се консултирате със специалист.

Сега вече знаете какво са баластните вещества и за какво са необходими те. От тук нататък здравето Ви е във Вашите ръце, отделяйте му достатъчно време и ще живеете дълъг и щастлив живот. Желаем Ви късмет и крепко здраве!

Баластни вещества: за какво са полезни и как помагат за отслабване? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™