Пробиотиците са вещества, които ни помагат да развиваме само "приятелски бактерии" в стомашната ни среда. Те "изхранват" добрите бактерии, с което ни помагат да поддържаме храносмилателната си система здрава. Пробиотичните храни имат антивъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Редица изследвания показват, че хранене, което съдържа повече пробиотици, ни помага да се предпазим от рак на дебелото черво, увеличава абсорбцията на калций в организма и може да увеличи плътността на костите. По-долу можете да се запознаете с 6 от най-полезните пробитични храни, които може да добавите лесно към ежедневното си меню. Важно е да се отбележи, че когато става въпрос за пробиотици, много по-добре е продуктите да се консумират сурови, тъй като приготвянето им може да унищожи част от количествата пробиотици.
Кои са 6 от най-силните пробиотични храни?
Аспержи – Суровите аспержи са чудесен източник на пробиотици за организма. Ако не намирате суровите зеленчуци за вкусни, може да опитате леко да ги задушите. Може да ги поднесете топли, овкусени с люти подправки и сушени домати, както и да ги сервирате изстудени. Задушените и леко изстудени аспержи са чудесна алтернатива на селъри, когато говорим за здравословен междинен снакс. Сервирайте с хумус или паста от маслини.
Банани – За да се възползвате напълно от пробиотичните свойства на бананите, трябва да избирате не напълно узрели такива. Консумирайте редовно като десерт, заедно с фъстъчено масло. Може да си приготвите и здравословен междинен снакс или десерт от кисело мляко и банани, като не забравяйте да добавите канела или джинджифил за още повече здравословни ползи. Ако предпочитате смутита, пригответе си много сладко и зареждащо такова от банани, манго и боровинки.
Рукола – Руколата е както много обичана, така и много нехаресвана от мнозина. Нейният специфичен вкус е от части плашещ за нехаресващите я, но всъщност тя може да направи всяко ястие неповторимо и отличително. Може да я добавяте към салати, към пици и спагети, като гарнитура към протеинови ястия като риба или месо. За да балансирате вкуса на руколата, може да добавите лимонов сок или малко количество нарязани запечени бадеми, както и чесън. За да добавите лек сладък привкус, може да добавите малко количество сезонни плодове като боровинки например.
Чесън – Суровият чесън, известен още като натурален антибиотик, е едно от най-добрите превантивни средства срещу простудни заболявания. Освен това е изключително лесно да го включваме към различни ястия, особено към салатни дресинги: с балсамов оцет, горчица, лимонов сок и различни подправки като босилек.
Артишок – Един от все още по-екзотичните зеленчуци за нашите географски ширини е артишокът. Има различни видове артишок, сред които зелен и лилав, но всички могат да се добавят към салати, като просто ги обелите и настържете. Вкусът на артишока подхожда на по-сладкия такъв на ябълка или круша, а също така може да добавите малко кокосово масло, прясно настърган джинджифил и канела.
Лук – Лукът е също класика сред пробиотичните храни, препоръчван при настинки, вируси, грип. Макар някои хора да не са толкова впечатлени от острата миризма на лук, неговите многобройни разновидности са със сигурност любима съставка на редица кулинарни експерти. Лукът е способен да направи ястието Ви вкусно, остро и отличително. Напоследък блендираните храни са особено модерни, а лукът е много подходящ за добавяне в блендер. Примерен вариант на зеленчуково пюре е такова от лук, карфиол, кокосово масло. Това е истинска нисковъглехидратна алтернатива на пюрето от картофи.