Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Парабените в козметиката!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2173 прегледа на този пост

Съдържание на Парабените в козметиката!


В търсенето и поддържането на красотата използваме различни разкрасителни козметични средства. Те са в много случаи незаменими и препоръчителни при кожни заболявания и раздразнения. Често сме чували за парабените, но какво всъщност представляват, каква е ролята им в козметиката и опасни ли са те?

Какво трябва да знаем за парабените?

Какво представляват те?

Парабените се използват често в продуктите за гримиране.Парабените са сред най-често използваните консервиращи средства в козметичните продукти. От химична гледна точка парабените представляват естери на p-хидроксибензоената киселина (от там идва и наименованието им - "пара" от p и "бен" от бензоена киселина). Те всъщност имат естествен произход. Р-хидрооксибензоената киселина се съдържа в малини и боровинки.

Най-широко използваните в козметиката парабени са метилпарабените, пропилпарабените и бутилпарабените. Практика е парабените да се използват в комбинация помежду си и в комбинация с други консервиращи агенти. Целта е да се неутрализира негативното действие на микроорганизмите, бактериите, гъбичките и всякакви други инфектиращи агенти в използваните природни съставки – това предпазва потребителите от кожни реакции и удължава срока на годност на козметичния продукт. Всички знаем, че ако приготвяме домашен продукт за разкрасяване, трябва да го използваме веднага. За сметка на това повечето козметични препарати имат срок на годност 2 години. Комбинацията от различни парабени позволява по-ниска тяхна концентрация за сметка на по-завишеното им влияние върху козметичния продукт.

Кои козметични продукти съдържат парабени?

Използват се не само в козметика, но и в храни и лекарства. Козметични продукти, съдържащи парабени, могат да са: продукти за грим (спирали, фон дьо тен) хидратиращи лосиони, продукти за коса, пяна за бръснене и други. Повечето дезодоранти и продукти против изпотяване не съдържат парабени. Лесно се установява употребата им в козметичното средство, тъй като наименованията им трябва да бъдат изписани на съдържанието и съответно лесно можем да изберем продукт, който не съдържа парабени:Ако четем съдържанието на продуктите, можем да следим наличието на парабени.

  • Метилпарабен
  • Пропилпарабен
  • Бензилпарабен
  • Бутилпарабен

Има ли скрити здравословни рискове от използването на парабените?

Повечето здравни норми по света позволяват използването на парабени в козметични средства до 25% от съдържанието. Обикновено те са използвани в количество, не надвишаващо 0,01 – 0,3%.

Въпреки това редица изследвания през последните години откриват следи от парабени в проби от рак на гърдата. Тези изследвания обикновено говорят и за действието на парабените, което слабо наподобява действието на женския хормон естроген. Естрогенът от своя страна има влияние върху рака на гърдата. Въпреки това действието на парабените е много по-слабо от това на естрогена. Бутилпарабенът показва действие от 10000 до 100000 пъти по-слабо от естрадиола (форма на естроген). И поради факта на много ниските концентрации използвани парабени в козметичните продукти, повечето здравни организации са на мнение, че те не се числят към опасните средства за консервация.

Като заключение може да се спомене и много ниската цена на парабените, което ги прави предпочитани в повечето така наречени по-ниски класове козметика. Тъй като по този начин и цената на продукта остава сравнително евтина. В повечето по-високи класове козметика, както и в натуралната козметика, парабените не се използват.

Парабените в козметиката! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™